Українські хіміки зупинять зростання цін на продукти

  • 19 лип. 2019 17:20
  • 3339
    • Новина Українські хіміки зупинять зростання цін на продукти Ранкове місто. Кропивницький
     
    Рекордний обсяг виробництва добрив в Україні призвів до падіння цін на них. Як наслідок, зростання цін на продукти сповільниться.
     
     
    На ціну м'яса, молока, хліба, яєць і круп впливає вартість трьох основних компонентів: бензину (солярки), газу та добрив. Ціни на останні в цьому році виявилися на 35% нижче, ніж в минулому. Причиною тому стало введення ембарго на постачання азотних і складних добрив з Росії, і запуск на повну потужність п'яти українських хімічних заводів в Черкасах, Рівному, Сєвєродонецьку, Сумах та Кам'янському, повідомляє програма "Ранок з Інтером з 7.00 до 10.30".
     
    Основа раціону
     
    Добрива є необхідним компонентом при вирощуванні зернових і зеленої маси, які йдуть на корм птиці, свиням і коровам. Ціни на зернові, серед яких найбільш популярні пшениця і гречка, і на овочі безпосередньо залежать від вартості добрив. Вартість похідних – хліба, м'яса, молока і яєць – залежать від ціни добрив ненапряму.
    Наприклад, ціна яловичини на 40-45% залежить від вартості зелених кормів. При їх вирощуванні застосовуються добрива, частка яких в ціні кормів становить близько 40-50%. Так само ціна добрив впливає на кінцеву вартість хліба, молока, яєць.
     
    Частка добрив у собівартості продовольства
    Пшениця, гречка
    30-40%
     
    Хліб (через борошно)
    20-25%
     
    М’ясо птиці (через пшеницю)
    25-35%
     
    Яйця (через пшеницю)
    25-35%
     
    Свинина, сало (через зелені корма та зерно)
    40-45%
     
    Яловичина (через зелені корми)
    40-45%
     
    Молоко (через зелені корми)
    35-40%
     
    Овочі
    5-7%
     
     
    Іноземці завищували ціну
     
    Імпортери протягом останніх п'яти років постійно нарощували частку на ринку. Наприклад, торік імпортери контролювали більше 50% ринку азотних добрив, частка іноземних постачальників на ринку складних добрив досягала 80%! У цих умовах ні українські виробники, ні уряд не могли впливати на ціну добрив.
    Введення заборони на імпорт добрив з Росії дозволили обмежити маніпуляції ринком. Українські аграрії перестають залежати від готовності іноземних виробників відправити в Україну добрива, від можливості морських портів прийняти їх і наявності залізничних вагонів, щоб доставити їх до складів.
    У Союзі хіміків України, який представляє всю хімічну галузь країни, підрахували, що потреби українських аграріїв у всіх видах добрив будуть задоволені повністю, причому ціни будуть нижчими, ніж у минулому році.
     
    Читайте також: Мінагрополітики: Збір врожаю пройшов з половини запланованої площі