Кропивницький: Зв’язку між діями поліцейських та смертю чоловіка немає – патрульна поліція

  • 17 лип. 2019 16:40
  • 3413
    • Новина Кропивницький: Зв’язку між діями поліцейських та смертю чоловіка немає – патрульна поліція Ранкове місто. Кропивницький
     
    Біля управління патрульної поліції в Кіровоградській області відбулася прес-конференція начальника відомства Антона Цюцюри з приводу смерті чоловіка під час затримання патрульними цієї ночі. За його словами, слідство не бачить зв’язку між діями патрульних та смертю водія. За данним фактом розпочато кримінальне провадження, інформує “Утренний город”.
     
    - За цим фактом ми ініціювали службове розслідування. Також відомості за цією подією внесено до ЄРДР. Розслідування триває. На даний час було проведено розтин померлого і причинно-наслідкового зв’язку між діями патрульних та настанням смерті особи не встановлено, - повідомив Цюцюра.
     
    Також начальник поліції зазначив, що слідству було передано відео з бодікамер патрульних. Наразі воно вивчається. 
     
    - Ми маємо повне відео з першої секунди зупинки транспортного засобу та закінчуючи приїздом на місце події слідчо-оперативної групи. Відео було вилучено слідчими органами без втрачання хронології. Зараз матеріал перебуває в слідчих органах на вивченні, – повідомив начальник поліції. 
     
    За інформацією Прокуратури Кіровоградської області, розслідування обставин смерті знам’янчанина після зустрічі з патрульними перебуває на їхньому контролі. 
     
    - Прокуратура Кіровоградської області здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом смерті 51-річного чоловіка після затримання його працівниками патрульної поліції. Керівництво прокуратури області розслідування взяло на контроль, - зазначили у відомстві. 
     
    Нагадаємо, учора, 16 липня 2019 року, рацівники патрульної поліції зупинили автомобіль ВАЗ-2104 за порушення правил дорожнього руху. За кермом автомобіля перебував 51-річний кропивничанин. Після спілкування з працівниками поліції та застосуванням останніми спецзасобів чоловік помер.
     
     

    ВІДЕО Каналу Кіровоград

    Як повідомив журналістам видання DOZOR, син померлого Богдана Собченка, цього вечора вони з батьком спілкувалися вдома, а потім той збирався йти спати. Однак батьку хтось зателефонував і він поїхав з дому.

     
    - Я навіть не почув, що він поїхав. Невдовзі батько зателефонував і сказав, що його зупинили поліцейські біля повороту на Садову та попросив мене привезти документи. Я зателефонував брату, який був зі своєю дівчиною поруч з місцем конфлікту. Ми приїхали усі разом і побачили, що його витягували з машини. Моя дружина підійшла до них,  намагалася поговорити з патрульними, з’ясувати ситуацію, але вони сказали: «Хто ви такі? Ідіть звідси!». Один з патрульних пішов до машини за дубинкою, він почав нас бити – батька, мене, брата, дружину. Мене заарештували одразу. Я знімав інцидент на відео, телефон забрали, відео видалили. До речі, телефон я отримав лише на ранок, доти ніхто не зізнавався, де він, поки на нього не зателефонували. Пристрій виявився у поліцейського з прізвищем Заніздра. Жоден з поліцейських не представився, нічого не говорили, - розповів син потерпілого.
     
    Свідок події зазначає: Патрульні використовували перцеві балончики, на вулицю вибігли сусіди, які почали кричати: «Що ви робите?!». Батько у цей час вже лежав в наручниках, але вони все одно продовжували його бити. Один з поліцейських сів на нього, інший добивав дубинкою.
     
    Начальник патрульної поліції пояснив інцидент наступним чином:
     
    - Транспорт був зупинений, бо не працювали світлові прибори в нічний час доби. Під час зупинки водій всіляко намагався уникнути спілкування, затягував час та намагався піти з місця події. Під час спілкування патрульні помітили у водія ознаки алкогольного сп’яніння та на місце був викликаний екіпаж. Водій відмовлявся називати себе та надавати документи. На попередження патрульних щодо затримання не реагував. Пояснював, що документи підвезуть родичі. Коли приїхали родичі, чоловік почав поводити себе агресивно. На попередження поліцейських про застосування силових методів не реагував. Внаслідок сталася сутичка за участі родичів. Були нанесені тілесні ушкодження трьом патрульним. Особу затримали та продовжували затримувати родичів. Через хвилину патрульні помітили, що чоловік перестав подавати ознаки життя. До приїзду швидкої патрульні надавали першу допомогу, - розповів Антон Цюцюра під час прес-конференції. 
     
    Як зазначив начальник поліції, причину смерті встановлять після додаткової експертизи. Записи з бодікамер були передані слідству та наразі являються таємницею слідства. В затриманні брали участь четверо поліцейських. Загалом на місці події їх було восьмеро.
     
    Дмитро Семенюк