Кропивничани утворили живу букву Ї на акції "Мова об'єднує" (ФОТО.ВІДЕО)

  • 16 лип. 2019 19:45
  • 1689
    • Новина Кропивничани утворили живу букву Ї на акції «Мова об'єднує» (ФОТО.ВІДЕО) Ранкове місто. Кропивницький

    У Кропивницькому на площі Героїв Майдану відбулася акція "Мова об'єднує". Захід присвячений набуттю чинності Закону про мову.

    Сьогодні минає два місяці з моменту його публікації "Голосом України". За словами організаторів, мета акції - привернути увагу до Закону про мову та потреби його виконувати.

    - Сьогодні такі заходи відбуваються в багатьох обласних центрах. Активісти по всій Україні збираються, щоб відсвяткувати введення Закону про мову в дію та привернути увагу до необхідності його виконання. Зі зміною влади з'явилася реальна загроза усьому українському, в тому числі і мові. Наше завдання - не допустити реваншу проросійських сил в усіх сферах, у тому числі і мовній, і показати, що мова - об'єднавчий фактор для української нації - розповів організатор акції, голова коаліції "Рада експертів" Дмитро Сінченко.

    На захід зібралися громадські активісти, журналісти та небайдужі кропивничани - кілька десятків осіб. У руках тримали прапори України та кульки з написами "Мова об'єднує". Перед учасниками виступили організатори та фахівці-філологи.

     - Закон про мову фіксує те, до чого ми йшли усі ці роки - фактичне застосування української мови та механізми контролю за цим. Зрозуміло, що ці процеси будуть відбуватися поступово, не так, як нас лякають проросійськи налаштовані громадяни. На це потрібен час і популяризація мови, - сказав учасник акції Андрій Кропивницький.

    - Кілька років тому ми з колегами започаткували проект "Мовний моніторинг". Тоді нас обурювало російськомовне обслуговування в закладах харчування. Перевірки мали певний успіх, але не було юридичної та державної підтримки. Із появою Закону про мову українська має обов'язково звучати в усіх громадських місцях, а порушники ризикують підпасти під санкції. Ми продовжуємо свою діяльність і з 1 вересня звернемо особливу увагу на заклади освіти, особливо на позашкільні заклади, - додав мовознавець, голова кропивницького осередку "Просвіти" Олександр Ратушняк.

    Наприкінці заходу учасники вишикувалися у формі букви Ї та зробили спільне фото.

    Довідка. Закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" забезпечує пріоритетність української мови у більш як 30 сферах суспільного життя: зокрема у державному управлінні, ЗМІ, сфері освіти, науки, культури, реклами, послуг. Водночас, він є достатньо гнучким щодо застосування інших мов поруч з українською і взагалі ніяк не регулює приватного спілкування.