Інтерв’ю із кандидатом Володимиром Духно: про політику, правоохоронну діяльність, спорт та стосунки з Андрієм Ямоленко

  • 15 лип. 2019 16:42
  • 2427
    • Новина Інтерв’ю із кандидатом Володимиром Духно: про політику, правоохоронну діяльність, спорт та стосунки з Андрієм Ямоленко Ранкове місто. Кропивницький
    Нещодавно нам вдалося поспілкуватися із правоохоронцем, кандидатом у народні депутати України по 100-му одномандатному виборчому Володимиром Духно.
     
    Чим ближче до виборів, тим більше виникає запитань у представників громади відносно Вашої персони. Тож, Володимире Миколайовичу, почнемо із традиційного запитання:
    - що Вас підштовхнуло йти в політику та чи не жалкуєте зараз про своє рішення?
     
    - Я – проста людина, хлопець із села, із простими батьками. Школу закінчив з золотою медаллю, але довго не міг наважитися вступити до Академії внутрішніх справ, адже спрацьовував стереотип, мовляв, проста людина без великих фінансів і зв’язків не зможе повною мірою себе реалізувати. Але виявилося, це цілком можливо. Головне багато працювати й бути наполеглевим, приймаючи рішення по закону й справедливості. Так само і в політиці. Час ставити перед собою нові цілі й підкорюватиновігоризонти. Суспільству набридла прогнивша система корупціонерів, парламент потребує нових людей. Вирішив балотуватись у народні депутати для того, аби мати можливість допомагати простим людям, відстоюючи їхні інтереси на законодавчому рівні. Як про це можна жалкувати?.
     
    Нині в соцмережах багато Ваших прихильників бажають Вам успіху реалізувати задумане, проте вистачає і критиків. Зупинимося на декількох питаннях, які найчастіше залишають люди у коментарях.
     
    - Як Ви можете зламати систему, якщо самі у ній працювали протягом 15-ти років?
     
    - Будь-яку недосконалу систему в позитивну сторону може зламати й змінити тільки та особа, яка в ній безпосередньо працювала. За 15 років роботи я встиг викрити безліч корупційних схем із розкрадання бюджетних коштів. Але потрібно говорити відкрито – система потребує якісних змін, котрі реально запровадити лише у найвищому законодавчому органі. Люди мають відчувати, що їхні податки направляються на вирішення всіх тих першочергових проблем, із якими вони щодня стикаються. Одна із головних моїх місій в новому парламенті – працювати на попередження й недопущення крадіжок і корупції у найрізноманітніших її проявах.
     
    - Звідки гроші на передвиборчу кампанію? Прокоментуйте свою декларацію.
     
    - Приймаючи рішення йти в політику, я прекрасно розумів, що потребуватиму фінансування.Сам я, зрозуміло, не маю коштів на забезпечення передвиборної кампанії. Моїм двоюрідним братом є відомий в Україні та за кордоном футболіст, екс-капітан київського «Динамо» Андрій Ярмоленко. Він є успішним спортсменом, нині виступає за англійський «Вест Гем», а тому має можливість у разі необхідності допомагати коштами.Андрій підтримав мене в ініціативі балотуватися у Верховну Раду України – зараз ми працюємо в тандемі.
    - Тепер щодо декларації:її неодноразово перевіряликонтролюючі органи та громадськість. Я відкрита людина і приховувати мені нічого. Дружина має невеликий бізнес – займається роздрібною торгівлею продуктів харчування, при цьому добросовісно сплачуючи податки й виплачуючи людям заробітні плати. Це легко перевірити. Стосовно автомобіля- користуюсь транспортним засобом своєї сестри, про що й відображено у моїй декларації.
     
    - Свого часу проти Вас активно розганялася «чорна піар-компанія», зокрема, в соціальних мережах…
     
    - На сьогоднішній день «чорнуха» і фейкова інформація стала засобом впливу на того чи іншого посадовця, котрий чесно виконує свою роботу. А до своїх обов’язків я ставлюсь відповідально. Дійсно, не допускаючи розкрадання бюджетних коштів, мене піддали нищівній критиці й розвернули проти мене «чорну» піар-акцію. Потрібно розуміти, що далеко не всім буде подобатись, коли правоохоронець у сфері захисту економіки не буде давати розкрадати бюджетні кошти, буде протидіяти хабарництву, не  закриває очі на неправильно заповнені декларації…Проста людина не може провести таку негативну піар-компанію в мою адресу. Це під силу тільки заможним людям, використавши вкрадені бюджетні кошти, щоб якимось чином на мене натиснути. Надходили пропозиції на кшталт «або заспокойся, або ми тебе будемо «піарити». Але боятися мені нічого, адже  ця брудна кампанія не має нічого спільного з реальністю.
     
    - Як прокоментуєте ситуацію, що виникла із двійником іншого кандидата в нардепи Юрія Крутька.
     
    - Мене попереджали, що можуть застосовуватися провокації, тому не сказати, що був дуже здивований. Двійник-Крутько родом з Чернігівської області, а тому була спроба прив’язати цей факт до мене. Але, повірте, мені це зовсім не потрібно. Я розібрався у ситації:по країні понад 160 осіб з таким ім’ям, прізвищем та по-батькові. Чому саме з Чернігова? Відповідь проста - це режисура одного із моїх конкурентів, яка мала за мету «вбити двох зайців». Наскільки мені відомо, кандидата-двійника вже зняли з виборчих перегонів, а отже спроба виявилася невдалою.
     
    - Багато кому імпонує Ваша передвиборна програма та ті тезиси, з якими Ви йдете до людей, проте дуже багато наших громадян, за їхніми ж словами, бояться вірити.
     
    - Переконаний, що зараз немає підстав боятися змін. А моєї роботи, напрацьованих ініціатив та законопроектів потрібно боятися не простим людям, а дійсно олігархічним кланам, та «не чистим» на руку чиновникам. Маю на меті на законодавчому рівні обмежити вплив монополістів і корупційних угруповань на життя людей, заклавши фундамент для здорової конкуренції. Чому фермер одноосібно не може продавати свою продукцію за кордон, а вимушений це робити через трасти, котрі його оббирають? Чому в нас існує субсидія на газ, але відсутній порядок відшкодувань за дрова, котрі нині коштують значні суми. Викликів і болючих нагальних питань багато, проте якщо у парламент пройдуть люди із чіткою свідомою позицією, зможемо досягти позитивних результатів.
     
    - Повернімося до Ваших напрацювань. Як давно виникли думки стосовно розроблення і застосування законопроекту щодо призумпції вини для чиновників?
     
    - Потрібно розуміти одне - чиновник, який приходить зі статками на держслужбу не буде працювати на благо людей, а лобіюватиме власні інтереси. Зараз у нас діє призумпція невинуватості. Я пропоную здійснити абсолютно протилежний крок у цьому питанні. Тому маємо вносити зміни в Конституцію. Ті чи інші фірми чиновників освоюють бюджет, через що в нас відсутня здорова конкуренція. Таким чином виникають монополії і ми подекуди доходимо вже до абсурду – молоко для селян коштує дешевше, ніж літр води. Всі ці речі є взаємопов’язаними, а відтак підходити до їх вирішення необхідно комплексно.
     
    - Відомі випадки, коли люди в районах і у селах навіть не знають своїх депутатів. Що думаєте з цього приводу?
     
    - Так, це дійсно розповсюджене явище. Спілкуючись щодня із представниками територіальних громад, переконуюсь у такому дефіциті спілкування з народними обранцями.Але ж робота депутата полягає у роботі й постійній взаємодії з його виборцями. Мені особисто не соромно дивитися в очі громаді, як деяким депутатам. Якщо стану парламентарем, буду ініціювати дострокові місцеві вибори. Вважаю, що зараз необхідно перезапустити владу різних рівнів і якщо на місця прийдуть люди з активною і правильною життєвою позицією та професіоналізмом, країна буде розвиватися.
     
    - Якими є стосунки у Вашій родині, зокрема, із братом Андрієм Ярмоленко?
     
    - При першій нагоді намагаюсь їздити до батьків у село Чернігівської області. Спілкуючись із місцевими, знаю всю проблематику сільської місцевості в Україні. Тісно контактуємо із сестрою – вона проживає в Чернігові, її чоловік працює будівельником на Чорнобильській АЕС. Двоюрідний брат Андрій Ярмоленко зараз грає за англійський клуб, але коли приїздить на Батьківщину, ми проводимо максимальну кількість часу разом. У минулому році проводили футбольний турнір для дітей у Кропивницькому.
     
    - Чи плануєте влаштувати спортивні змагання в цьому році?
     
    - Звичайно. Взагалі, до спорту в мене особливе відношення. Поки не вступив до Академії внутрішніх справ грав у своєму селі за футбольну команду, яка продовжує виступати на районному рівні. Моя донька займається спортом. Хочу зазначити, що на даному етапі держава приділяє мало уваги розвитку спорту - не  у всіх батьків талановитих дітей немає коштів профінансувати спортивні секції. Тому я розробив законопроект, яким передбачається надання безоплатної можливості дітям віком до 14-ти років займатися будь-яким спортом. Боляче спостерігати, як зараз талановиті українські спортсмени виступають за інші країни й співають їхні гімні, адже там їх забезпечили ресурсом для розвитку.
     
    - Чи приїде Андрій Ярмоленко на змагання, котрі Ви будете влаштовувати?
     
    - Зараз Андрій на зборах із командою у Лондоні й прилетіти в Україну поки не може, проте він забезпечить учасників турніру подарунками:м’ячами зі своїми автографами, футболками тощо. Але найголовніше, що потрібно знати маленьким футболістам Кіровоградщини:на змагання у Бобринець прибудуть тренери академії київського «Динамо», а відтак найталановитіші виконавці отримають змогу показати себе й бути поміченим брендом українського футболу. Тож усіх юних спортсменів і тих, хто мріє стати професійним футболістом запрошую взяти участь у турнірі, котрий проходитиме 18-го липня у місті Бобринці, адже потрапити на перегляд у київське «Динамо» не кожного дня трапляється нагода. Це найменше, що ми на даному етапі можемо зробити для наших дітей, а тому бажаю всім майбутнім учасникам перемог і реалізації мрій. До зустрічі 18-го липня!