Чи можна звільнити одиноку матір за систематичне невиконання трудових обов’язків?

  • 15 лип. 2019 17:04
  • 1072
    • Новина Чи можна звільнити одиноку матір за систематичне невиконання трудових обов’язків? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Ні. Звільнення одиноких матерів за ініціативою роботодавця заборонено законодавством (стаття 184 КЗпП).
     
    Так, звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років – частина шоста статті 179 КЗпП), одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов'язковим працевлаштуванням. Обов'язкове працевлаштування зазначених жінок здійснюється також у випадках їхнього звільнення після закінчення строкового трудового договору.
     
    На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору.
     
    Термін «одинока матір» на законодавчому рівні не визначено, проте відповідно до п. 9 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 6 листопада 1992 р. № 9 одинокою матір'ю вважають жінку, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує і утримує дитину сама.
     
    Юридичний відділ Кіровоградського обласного центру зайнятості