Кропивницький: Без довідки про щеплення – зась!

  • 13 лип. 2019 09:41
  • 1849
    • Новина Кропивницький: Без довідки про щеплення – зась! Ранкове місто. Кропивницький
     
    Цьогоріч двом кропивницьким першачкам відмовили у прийомі до школи. Батькам запропонували варіант дистанційного навчання, аби не контактувати з іншими дітьми. Причина – відсутність обов’язкових щеплень проти низки небезпечних хвороб.  
    Віднедавна однією з головних умов прийому дитини до навчального або дошкільного закладу є наявність довідки про щеплення. Згідно із законом, відвідувати державні заклади освіти можуть лише ті діти, які отримали щеплення за Календарем профілактичних щеплень  або якщо у дитини є медичні протипоказання до вакцинації.
     
    Це стосується і Кропивницького, де завершується набір до перших класів та дитячих садочків. Орієнтовно буде сформовано 101 перший клас, де навчатимуться 2874 дитини. Цю інформацію повідомила начальниця управління освіти міської ради Кропивницького Лариса Костенко.
    Вона також зазначила, що цьогоріч великого ажіотажу щодо зарахування дітей до шкіл та ДНЗ не було. Тому майже у всіх садочках та перших класах залишилися вільні місця.
     
     
    Чому це важливо?
    Колективний імунітет допоможе захистити від смертельно небезпечних хвороб тих дітей, які не можуть вакцинуватися з медичних причин. Якщо в дитини є протипоказання, їй надається відповідна довідка на підставі даних обов’язкового медичного профілактичного огляду дитини за участі лікаря- педіатра та інших лікарів-спеціалістів. Рішення про допуск таких дітей до закладів освіти приймає комісія лікарів відповідного лікувально-профілактичного закладу.
     
     
    Чи може дитина без щеплень відвідувати садочок/школу?
     
    Лікарсько-консультативна комісія може прийняти рішення щодо заборони відвідування дитиною без профілактичних щеплень навчального закладу, наприклад – у разі ускладнення епідемічної ситуації. У таких випадках питання щодо форм здобуття освіти такими дітьми вирішують місцеві органи освіти.
     
    – Ми батьків просимо надати довідку від лікарів. Якщо в ній написано, що дитина може відвідувати організований колектив – то її приймають. Якщо є відмова від лікарів, тоді школярам пропонується дистанційна форма навчання, яка передбачена законом про освіту. А в садочках – то батьки вже самі для себе вирішили. Якщо дитина не вакцинується, вона позбавляється можливості відвідувати заклад. Це вимога законодавства України. Цього року ми володіємо інформацією про двох дітей шкільного віку без вакцинації. Їм запропонована дистанційна форма навчання в НВО №6, - коментує ситуацію Лариса Костенко.
     
     
    На період епідемії діти без щеплень на законних підставах можуть бути відсторонені від занять у школі та відвідування садка. Подібні запобіжні заходи застосовуються на строк спалаху захворювання або до того моменту, поки дитина не отримає всі необхідні вакцинації.
     
    Чи варто робити щеплення дітям? 
    Конкретної відповіді на це запитання немає, а ставлення сучасних батьків і лікарів до вакцинації досить неоднозначне. Одні впевнені, що щеплення є запорукою здорового суспільства та сприяють підвищенню імунітету, інші — наполягають на тому, що після вакцинації у дитини можуть виникнути серйозні ускладнення.
    В Україні щеплення дітей проводиться за згодою батьків, без їх відома будь-які маніпуляції зі здоров’ям малечі медпрацівники проводити не мають права. Щоб не помилитися у своєму виборі, мамі і татові слід усвідомити основні моменти: що таке вакцина і чому слід робити щеплення. Крім того, важливо розуміти, за яким графіком вони будуть проводитися і які є протипоказання проти вакцинації.
     
    У шість років дитина має пройти ревакцинацію і щепитись від шести небезпечних інфекційних хвороб. Про це йдеться у національному Календарі профілактичних щеплень, затвердженому наказом МОЗ №595.
    Так, саме у шість років щеплення проводиться від дифтерії, правця, поліомієліту, кору, краснухи та паротиту.
    Разом із цим, відповідно до наказу МОН №204, до 1 класу загальноосвітнього навчального закладу зараховують дітей, як правило, з шести років.
     
    Аргументи за:
    щеплення зменшує ризик зараження інфекційними захворюваннями;
    невакциновані діти частіше хворіють і можуть нести загрозу здоров’ю інших діток та дорослих;
    щеплена дитина легше переносить хворобу.
     
    Аргументи проти:
    Аргументи проти вакцинації наводили батьки на різних форумах. Ось ті, що зустрічалися нам найчастіше:
    більшість хвороб, від яких роблять щеплення, за сучасного стану медицини не є небезпечними для життя;
    ускладнення після щеплення лякають більше, ніж імовірність заразитися якоюсь хворобою;
    недовіра до державних інституцій, які займаються закупкою вакцини.
    Чи вакцинують кропивницькі батьки своїх дітей?
     
    Марія:  Звісно що ми робимо щеплення. Моїй дочці два рочки, восени вона піде до дитячого садочка. Якщо вакцинація зменшить ризик того, що вона захворіє, я її зроблю.  Перед тим, як щеплюватися, я вивчаю вакцини: протипоказання, яка реакція у дитини може бути й так далі.
     
    Олена:  Я не хочу ризикувати здоров’ям своєї дитини, тому звісно вакцинуємося. До того ж, що без довідки про щеплення ми не зможемо ходити до садочка. 
     
    Світлана:  Я бабуся однорічного хлопчика. Свого часу не робила щеплень своїм дітям і онуку не планую. Завжди зі скандалами ми проходили обстеження у дитячих лікарнях. Зараз я думаю над тим, як у майбутньому захистити онука, щоб його прийняли до садочка та школи.
     
    Вікторія:  Моя дитина зараз вступає до коледжу у Європі. Обов’язковою умовою вступу є наявність карти зі щепленнями. Це пов’язано з епідемією кору. Без цих щеплень моя дитина не вступила туди, куди хотіла. 
    Катерина:  Без щеплень нікуди не приймають. Ми їх робимо, і ніяких ускладнень чи проблем після них немає. Дитині потрібен соціум та друзі. Адже справа не лише у навчанні, а й у спілкуванні дітей між собою.
     
    Аліна Кулик