Як на Кіровоградщині перевіряють літні дитячі табори?

  • 11 лип. 2019 12:02
  • 1527
    • Новина Як на Кіровоградщині перевіряють літні дитячі табори? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Кількість закладів, де спеціалісти Держпродспоживслужби під час підготовки до сезону оздоровлення та під час першої зміни виявили порушення законодавства, зменшилася в порівнянні з минулим роком. Про це повідомляє Головне Управління держпродспоживслужби.
     
    В оздоровчому сезоні 2019 року працюють 493 заклади оздоровлення та відпочинку для дітей. Це 6 заміських таборів оздоровлення (ДОЗ «Сонячний» Долинського району, ТОВ ДЗОВ «Дружба» Олександрійського району, ТОВ «Оздоровчий комплекс «Лісова пісня» Маловисківського району, ТОВ ДЗОВ «Чайка» Гайворонського району, ТОВ ДЗОВ «Бригантина» Новоархангельського району, ДОЗ «Жовтень» Олександрівського району), 486 таборів відпочинку (з денним перебуванням дітей на базі шкіл та позашкільних навчальних закладів) та 1 табір санаторного типу на базі Староосотського протитуберкульозного дитячого санаторію.
    Усі табори відкрились за погодженням з Держпродспоживслужбою.
     
    Відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації в кожному районі та містах обласного значення в період підготовки до проведення оздоровчої кампанії працювали комісії з перевірки стану готовності закладів до оздоровлення та відпочинку дітей, до складу яких увійшли спеціалісти Держпродспоживслужби області. В складі обласної комісії також присутні представники служби.
     
    До початку оздоровлення комісійно були обстежені всі заклади, деякі - двічі. Під час першої оздоровчої зміни на більшості територій комісії продовжили свою роботу та перевіряли табори, крім міст Олександрії та Світловодська, Благовіщенського та Добровеличківського районів. У закладах було оздоровлено 1 015 дітей, відпочили – 36 609 дітей.
     
    За період підготовки до оздоровчої кампанії та в червні спеціалісти Держпродспоживслужби взяли участь у 687 перевірках, під час яких порушення санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності харчових продуктів виявлені у 263 закладах, що склало 38,2 % (торік такі порушення були виявлені у 323 закладах, що склало 55%). Найбільше порушень виявлено в Знам’янському, Бобринецькому, Кропивницькому, Світловодському районах, у містах Кропивницькому та Олександрії.
     
    Що стосується порушень, виявлених у закладах оздоровлення, то частина їх зустрічається, на жаль, з року в рік.
     
    До початку роботи пришкільних таборів подекуди, зокрема, не було проведено обов’язкову метрологічну повірку високотемпературного обладнання (духові шафи); 
    не представлено акти виконаних робіт на проведення дератизаційних заходів; 
    технічний стан деяких приміщень навчальних закладів визначений як незадовільний - місцями злущилась фарба, відпала штукатурка, зносилися віконні рами, помітні сліди від затікання опадів;
    зафіксовано недостатню кількість технологічного та холодильного обладнання, розробного інвентарю, столового посуду;
    у питній воді частини закладів виявлено перевищений вміст нітратів, у деяких вода не відповідала санітарно-гігієнічним нормам за мікробіологічними показниками, тому ці заклади були забезпечені бутильованою водою;
    можливий ризик ускладнення епідемічної ситуації в аспекті інфекційних хвороб і враховуючи, що Кіровоградська область за рівнем захворюваності на туберкульоз займає друге місце в країні.
     
    До початку роботи заміських таборів „Жовтень”, „Лісова пісня” їх пляжі не були підготовлені для відпочинку та купання дітей. У таборі „Дружба” в питній воді виявили перевищення вмісту нітратів. У таборах „Чайка”, „Лісова пісня”, „Жовтень” не перший рік залишається нерозв’язаною проблема старих меблів та їхня недостатня кількість (приліжкових тумбочок, шаф для одягу). Частиною старих меблів користуються і вихованці в таборі „Дружба”.
     
    Прикрим випадком стало виявлення 32 дітей, які до табору „Дружба” прибули з педикульозом. Після ретельного огляду медичними працівниками закладу цих дітей не допустили до колективу. Відповідні документи направлені департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації для реагування.
     
    Загалом до відкриття закладів оздоровлення 95% порушень усунуті (стовідсотковий показник не забезпечено через неможливість придбання меблів в достатній кількості та їх оновлення новими), в закладах відпочинку - 85% (не виконано ремонтні роботи приміщень, обладнання).
     
    Ряд порушень виявлено і в ході перевірок організації харчування та якості харчової продукції. Уже під час роботи в таборі „Жовтень” знайшли продукт з консервантами (томатна паста). Всю партію обсягом 46 кг вилучили та повернули постачальнику. В таборі „Чайка” знайшли масло солодковершкове „Екстра”, зразки якого, відповідно до експертного висновку Регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Полтавській області, за тригліцеридним складом молочного жиру не відповідали вимогам нормативної документації. Рішенням головного державного інспектора Кіровоградської області з 1 липня 2019 року було тимчасово припинено обіг зазначеного масла та його закупівлю у виробника для харчування дітей.
     
    Крім цього, на продукти харчування та продовольчу сировину були відсутні супровідні документи, які підтверджують їхнє походження, безпечність та якість (у Вільшанському, Долинському, Компаніївському районах відсутні товарно-транспортні накладні, на яйця відсутня ветеринарна довідка від виробника про благополучність господарства щодо інфекційних хвороб птахів та сальмонельозів, у Голованівському районі відсутній експертний висновок на плоди черешні); в холодильниках відсутні термометри для контролю температурного режиму, порушене товарне сусідство при зберіганні харчових продуктів; відсутня або ведеться не за формою обліково-звітна документація з організації харчування (в закладах Голованівського району).
     
    Вибіркові перевірки показали, що в закладах оздоровлення норми харчування виконуються на 100%, в закладах відпочинку – на 85%.
    Відповідно до доручення Прем’єр-міністра України від 24 квітня 2019 року № 1964/1/1-19 фахівці Держпродспоживслужби з червня проводять позапланові перевірки заміських закладів оздоровлення з лабораторним контролем. Дослідили 41 пробу води питної за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками. За результатами досліджень не виявили бактеріального забруднення води, але вода у таборі „Сонячний” Долинського району не відповідала за вмістом сульфатів, хлоридів, сухого залишку, за загальною жорсткістю. Керівництву закладу запропонували організувати питний режим дітей за рахунок бутильованої води. В таборі „Дружба” після виявлення перевищеного вмісту нітратів у воді керівництво прийняло рішення щодо збільшення кількості видобутку води із власної свердловини. Протягом кількох днів проводився злив верхнього шару води з підземного джерела, що дало змогу нормалізувати якість води. Повторні дослідження підтвердили, що вміст нітратів у межах допустимої норми.
     
    Дослідження відібраних на пляжах таборів проб води, піску відхилень за мікробіологічними, паразитологічними та санітарно-хімічними показниками не виявили. Так само не засвідчили відхилень від нормативів й результати дослідження готових страв на калорійність, теромобробку, бактеріальне забруднення.
     
    В усіх закладах оздоровлення та відпочинку діти були охоплені медичним обслуговуванням в повній мірі. В закладах медичний персонал працює цілодобово, в кожному таборі є лікарі. За необхідності дітям надається кваліфікована медична допомога. При перевірках медичних пунктів, амбулаторних журналів спеціалісти Держпродспоживслужби не  виявили фактів звернень дітей зі скаргами на розлади органів травлення, кишкові інфекції.
     
    Заклади відпочинку були забезпечені постійним медичним персоналом на 86,6 %. У разі відсутності медичного працівника в штаті обслуговування дітей здійснювалось згідно з укладеними угодами з лікувально-профілактичними закладами. 
     
    У липні-серпні продовжуватимуть роботу шість оздоровчих таборів та літній табір у Староосотському протитуберкульозному дитячому санаторії. Їх перевірки також продовжуватимуться. Працюватиме і обласна міжвідомча комісія.
     
    На сьогодні в області серед дітей не зареєстровано спалахів та групових випадків гострих кишкових інфекцій, пов’язаних із закладами оздоровлення та відпочинку. Щоб оздоровча кампанія була спокійною протягом усього періоду, в першу чергу керівники таборів мають тримати під постійним контролем епідемічну ситуацію, відповідально виконуючи свої обов’язки перед дітьми. Адже саме ефективність оздоровлення є одним із чинників доброго здоров’я дітей у майбутньому.
     
    Читайте також: Проект для новонароджених «е-малятко» підтримано Урядом Володимира Гройсмана