Знайомтеся: Кропивницький велопатруль (ФОТО)

  • 11 лип. 2019 20:04
  • 2408
    • Новина Знайомтеся: Кропивницький велопатруль (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    Велопатруль  —  не новинка для України: він вже є в Києві, Львові, Рівному, Запоріжжі, Кривому Розі та інших містах. Віднедавна поліцейські на двоколісному транспорті з’явилися і у Кропивницькому. 
     
    Як минули перші тижні служби, чим відрізняється робота патрульного на авто та на велосипеді —  про це та інше ми дізнавалися у капралів поліції Владислава Петуха і Максима Геращенка та сержанта поліції Дениса Перевозного.
     Уперше велопатрульні заступили на зміну 24 червня 2019 року. Перед цим пройшли тижневе навчання у Києві.
         
    —  Ми проходили спеціальні курси велопатрульних від канадських та українських інструкторів. Це було всеукраїнське навчання для близько півсотні патрульних з різних регіонів. Курси складалися з теоретичної частини: нам читали лекції, видавали посібники —  та практичної: техніка їзди на велосипеді, подолання перешкод, тактичні принципи поводження з велосипедом, — зазначає Владислав Петух. 
     
    —  Також нам розповідали, як створити паркан з велосипедів задля охорони громадського порядку. Практику проходили на пересічній місцевості, на сходах тощо. Цікаво було послухати про досвід канадських патрульних, адже вони працюють вже досить давно. Після закінчення курсів ми складали іспит, — додає Максим Геращенко. 
    Наразі   патрульні працюють  екіпажем з трьох осіб. 
     
     
       —  Усього планується два екіпажі по двоє-троє поліцейських. Ми контролюємо досить велику територію: Козачий острів, центр, Набережна, Ковалівський парк. У день долаємо від 50 до 80 км, — каже Денис Перевозний. 
    Специфіка роботи велопатрульних у тому, що вони можуть детально опрацювати територію, яка знаходиться поза дорожною розв’язкою: парки, двори, сквери. Водночас, зізнаються поліцейські, є і свої мінуси.
     
     
    —  Ми можемо легко проїхати там, де не проїде автомобіль. Але при цьому нам не підвладні великі дистанції. Тому працюємо локально, не по всьому місту. Фізично іноді буває складно, тому що одна справа керувати автомобілем, де є кондиціонер, а зовсім інша —  увесь день провести на велосипеді під сонцем. Водночас нам нічого не заважає зупинитися на кілька хвилин попити води, перекусити, — Владислав Петух.
      
     
     —  Нам до душі така робота: свіже повітря, фізичні вправи, ближче до людей. Це був наш вибір, адже досі ми працювали автопатрульними, — Максим Геращенко.
     
      Від спеки патрульних рятує спеціальна велосипедна форма. Вона більш легка, ніж у їхніх колег на авто, та більше пристосована до активної рухової діяльності.
     
      —  Особисто мені подобається наша форма. У ній не так спекотно. Вона складається з футболки, шортів та кросівок. Обов’язковими елементами є захисний шолом та велосипедні перчатки. Також ми маємо при собі зброю, рацію та ремонтний комплект для велосипеда. Поки що нагоди скористатися останнім не було, але якщо, наприклад, спустить колесо, то зможемо швидко його заклеїти та продовжити службу, — Владислав Петух.
      
     
     - З чого складається день велопатрульного?
       
    —  Наш ранок починається із заступання на службу: ми отримуємо зброю, налаштовуємо велосипед відповідно до погодних умов, перевіряємо усі його деталі на справність. Екіпіровкою, яку нам виділила міська рада, задоволені, але якщо будуть якісь доповнення —  це тільки плюс. Протягом дня ми рухаємося за визначеним маршрутом та стежимо за правопорядком, — Владислав Петух.  
     
     Багатьох цікавить: як же відбувається затримання правопорушників? Невже на багажник —  і поїхали?
     
     
    —  Насправді наше завдання —  виявити порушника та затримати його. Якщо він утікає, ми повинні його наздогнати. Після цього викликаємо автопатруль, який вже фіксує випадок та в разі необхідності забирає злочинця до відділку поліції, — Денис Перевозний. 
     
    —  Нещодавно була нагода відпрацювати цю схему. Особа перейшла дорогу в невідведеному місці. Ми провели поверхневий огляд та виявили наркотичні речовини. Після цього викликали машину і вона забрала порушника для з’ясування обставин. Інший злочинець намагався втекти. Це було на Козачому острові. Поки ми припаркували велосипеди, він встиг з’їсти докази злочину (наркотики), — Максим Геращенко.
     Кропивничани ще не звикли до патрульних на велосипедах, тому реагують на них по-різному. Трапляються і кумедні випадки.
     
    —  Дехто з містян реагує позитивно, підходять, щоб сфотографуватися. Хтось посміюється. А одного разу я помітив, що дівчина на авто стала на світлофорі і попиває собі каву, розглядає манікюр. Під’їжджаю до неї, стукаю у вікно. Вона опускає скло і питає: «Мужчіна, что ви хотєлі?». Тобто не всі ще навіть знають, що в місті працює велопатруль, — Максим Геращенко.
        
     
    Охороняти порядок у місті велопатруль буде  у теплий сезон: з 1 травня по 1 жовтня.
     
    —  В інших країнах, наприклад у Канаді, де зима буває суворіша, ніж у нас, велопатрульні працюють увесь рік. У нас —  тільки влітку. На жаль, поки що немає належних умов для пересування: потрібні велодоріжки. В теплий сезон простіше їздити пересіченою місцевістю, а от коли навколо сніг та ожеледь —  це практично нереально, — Владислав Петух.
     
    ФОТО Дмитра Семенюка
     
    Наталка Нічишина
     
    Читайте також: Кропивницький: Поліція запрошує дітей у Ковалівський парк на розваги
     
     
    Нагадаємо: Як змінювався мурал на фасаді обласного музею у Кропивницькому (ВІДЕО)