Кіровоградщина: Чи законно перевіряють підприємство “Червоний землероб”?

  • 8 лип. 2019 15:00
  • 3627
    • Новина Кіровоградщина: Чи законно перевіряють підприємство “Червоний землероб”? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Тиск правоохоронців чи аргументована перевірка держпідприємства “Червоний землероб”?
     
    Вчора, 7 липня, на полях, що перебувають на правах постійного користування державного підприємства “Червоний землероб” (Кіровоградська область, Бобринецький район, село Чарівне) прибули правоохоронці з метою перевірки законності збору та вивезення врожаю пшениці. Про це пише сайт Прожектор
     
    За інформацією, в Бобринецький районний відділ поліції надійшла заява про ймовірне порушення закону. На місце виїхала оперативна група та працівники управління захисту економіки в Кіровоградській області.
     
     
     
    Директор вказаного держпідприємства Олена Злобіна, в свою чергу, звинуватила правоохоронців, зокрема, управління захисту економіки у здійсненні умисного тиску, що пов’язує із політичною складовою – вона є довіреною особою кандидата у народні депутати України Юрія Крутька (“Аграрна партія”). Про це вона заявила на сьогоднішній прес-конференції.Саме до складських приміщень приватного підприємства АФ “Славутіч”, яке належить Крутьку, вивозиться пшениця та ячмінь із полів ДП “Червоний землероб”.
     
    - Ці люди (ред. – правоохоронці) заблокували роботу комбайнів, надаючи пояснення, що їм потрібно взяти свідчення водіїв комбайнів. Особою, яка представилася працівником УЗЕ було сказано, що на лінію 102 надійшла заява, що на моєму підприємстві незаконно збирається врожай. Приблизно півтори години збиралися свідчення, після чого підприємство відновило роботу.
     
    Злобіна звинувачує начальника Управління захисту економіки Володимира Духна в тому, що ніби за його ініціативи проводяться незрозумілі перевірки, пояснюючи це тим, що останній також балотується до Верховної Ради. Проте в управлінні, яке він очолює нам повідомили, що наразі Володимир Духно у зв’язку з участю в парламентських виборах перебуває у відпустці, а його повноваження виконує Максим Яремчук. Відповідно до викладеного, за словами правоохоронців, жодних вказівок ним даватися не може.
     
    Т.в.о. начальника управління захисту економіки в області Максим Яремчук ситуацію коментує наступним чином:
     
    - Співробітники УЗЕ відреагували на виклик щодо можливих неправомірних дій з боку службових осіб ДП “ДГ Червоний Землероб”. Відразу спростую звинувачення, що правоохоронцями здійснювався тиск на “Червоний землероб”, адже підприємство є державним і має звітувати про сплату податків та майно. Вчора оперативному відділу УЗЕ надійшла інформація про те, що невідомі особи незаконно здійснюють збір урожаю. Законодавчо маємо усі підстави для проведення перевірки інформації за вказаним повідомленням. Було встановлено, що частина врожаю неконтрольовано вивозиться на складські приміщення приватного підприємства АФ “Славутіч”, що може призвести до його розкрадання.
     
    За словами працівників управління захисту економіки, перевірка є доцільною і в розрізі того, що за аналогічним фактом вже існує кримінальне провадження (№1201810000000079), яке невдовзі буде скероване до суду. Так, в результаті проведення судово-товарознавчої експертизи та перевірки Державної аудиторської служби, було встановлено, що в 2017-му році службові особи вчинили неправомірні дії, котрі призвели до збитків держпідприємства на понад 720 тисяч гривень (“Червоний землероб” ніби продав пшеницю та ячмінь за значно заниженими цінами приватному підприємству, яке потім реалізувало їх дорожче).
     
    - Якщо приватна агрофірма, що належить кандидату в нардепи співпрацює із держпідприємством, правоохоронні органи не повинні реагувати на імовірні випадки порушення закону державним підприємством? Не потрібно вдаватися до маніпуляцій, – додає Максим Яремчук.
     
    Ми також звернулися за коментарем до селищного голови Чарівного (село Бобринецього району, де і розташовані поля й контора ДП “Червоний землероб”) Миколи Крамаренка. 
    Чоловік розповідає наступне:
     
    - Це землі державної власності. Вони належать Академії Аграрних Наук. Податки “Червоним землеробом” сплачуються в державний бюджет, після чого кошти спрямовуються до нас. Зараз ними не сплачено земельний податок, тому потрібно, щоб фіскальна служба у судовому порядку вирішила це питання. Відомо, що на них (ДП “Червоний землероб”) було відкрито цілу купу судових справ і тяжб.
     
    Відносно вчорашніх подій – вирішується питання щодо реєстрації кримінального провадження з фактів вчинення дій, що можуть призвести до розкрадання сільскогосподарської продукції.