Більший між народженими жінками

  • 7 лип. 2019 10:43
  • 1591
    • Новина Більший між народженими жінками Ранкове місто. Кропивницький

    Більший між народженими жінками

     

    За свідченням Господнім, ніхто, народжений жінками на землі, не був такий великий, як святий Іоанн Предтеча (Євангеліє від Матфія).  Це була людина, яка зуміла самовіддано і необмежено бути вірним Богу і своєму земному покликанню.  Господь послав Іоанна попереду Себе, щоб принести людям слово і образ життя, який приготував би їх зрозуміти Христа і прийняти Христа.

     

     «Покайтеся, наблизилось Царство Небесне» - так звертався до народу святий Пророк, Предтеча і Хреститель Господній Іоанн, народження якого Свята Церква відзначає 7 липня.  Православна Церква встановила кілька свят на честь Іоанна Хрестителя і призначила вівторок кожної седмиці днем його шанування.

     

    Іоанн Хреститель був останнім пророком Старого Завіту і єдиним пророком Нового Завіту, що сповістив пришестя Христове в світ. Він був сином священика Захарії (походив з роду Давида) і праведної Єлисавети (була з роду Аарона), безплідної пари похилого віку.  Спочатку Архангел Гавриїл, з'явившись Захарію в храмі, сповістив про майбутнє народження у нього сина. Старець висловив недовіру Ангелу і був покараний німотою до дня народження Іоанна ...

     

     Діва Марія, дізнавшись, що її родичка чекає дитину, прийшла провідати її, і «Коли ж Єлисавета зачула Маріїн привіт, затріпотала дитина в утробі її. І Єлисавета наповнилась Духом Святим» (Євангеліє від Луки).  Таким чином, Іоанн передбачив Месію, ще будучи в утробі своєї матері Єлисавети ...

     

    Майже 30 років Іоанн жив у пустелі, носив одяг з верблюжого волосу, і харчувався лише акридами і диким медом.  Але ось настав час, він залишає пустелю і з’являється на берегах Йордану.  Проповідь Іоанна висловлювала суд Божий на грішників і фарисеїв і заклики до каяття людей в їхніх гріхах.

     

     На наступний день після Хрещення Господнього Іоанн, перебуваючи в оточенні своїх учнів Андрія та Іоанна « І, поглянувши на Ісуса, що проходив, Він сказав: Ото Агнець Божий! І почули два учні, як він говорив, та й пішли за Ісусом» (Євангеліє від Іоанна).  Так Іоанн Хреститель своєю проповіддю приготував пришестя Ісуса Христа ...

     

     У день Різдва Іоанна Хрестителя церковні піснеспіви особливо прославляють і його мати - праведну Елисавету, небесну покровительку нашого обл.  центру.  У Кафедральному соборі Різдва Пресвятої Богородиці нашого міста правий боковий приділ присвячений Іоанну Хрестителю і 7 липня там відзначається престольне свято.

     

    В Грецькій Православній Церкві разом з великим святом Різдва Іоанна Хрестителя, або на наступний день, відзначається Собор праведних Захарії і Єлисавети.

     

     А в нашій Церкві 8 липня переважно відзначається пам'ять покровителів християнського шлюбу - святих Петра і Февронії.  Життя благовірного князя Муромського Петра і його святої дружини Февронії - приклад жертовного та вірного кохання ... Благочестива діва Февронія, селянка за походженням, вилікувала князя від прокази.  Князь полюбив Февронію і після зцілення одружився на ній.  Горді бояри не бажали бачити княгиню з простого звання і вимагали, щоб князь відпустив її.  Князь Петр відмовився і подружжя вигнали.  Незабаром м. Муром спіткав гнів Божий і народ зажадав, щоб князь з княгинею повернулися.  Святе подружжя прославилося благочестям і милосердям.  Померли вони в один день і час 25 червня (8 липня за н. ст.) 1228 р., прийнявши перед цим чернечий постриг.  Тіла їх були покладені в одній труні.  Зараз мощі цих святих покояться в Муромському  Свято-Троїцькому жіночому монастирі.  Своїми молитвами Петр і Февронія зводять небесне благословення на молодят, а святим праведним Захарії і Єлисаветі моляться про дарування дітей та зміцненні у вірі та благочесті.

     

    Не забудемо про те, що до 12 липня триває Петрів піст.  Посилимо нашу молитву за мир в нашій країні.

     

     Не варто, особливо зараз, слухати заклики і поради неоязичників і святкувати «язичницькі» дні «Купала», які були в дохристиянській Русі.  До таких людей, які відводять наші народи від спасительної православної  віри, і до всіх нас з новою силою звучать заклики до покаяння, звучить голос великого пророка «більшого між народженими від жінок»!

     

    Протоієрей Євгеній Назаренко.

     

    Читайте також: Свято на честь Сонця.