Чим запам'ятався кропивничанам краєзнавець Вадим Смотренко

  • 6 лип. 2019 11:11
  • 2106
    • Новина Чим запам'ятався кропивничанам краєзнавець Вадим Смотренко Ранкове місто. Кропивницький
     
    Позаминулого тижня, 27 червня, на 85-му році життя після тривалого лікування відійшов у вічність філолог, педагог, поет  і краєзнавець із Кропивницького Вадим Смотренко.
     
    Причиною смерті краєзнавця стало загострення жовчнокам’яної хвороби.
     
    Прощалися з Вадимом Васильовичем у суботу за місцем проживання.
     
    Ми підготували декілька цікавих фактів із історії життя цієї видатної людини.
     
    Народився на Дніпропетровщині, жив  у Кіровограді
     
    Народився Вадим Васильович 27 грудня 1934 року в селі Кострома Апостоловського району Дніпропетровської області в родині вчителів, де культом були література та мистецтво.
     
    До Кропивницького майбутній краєзнавець приїхав у 1943 році, де й провів усе своє життя.  Закінчивши історико-філологічний факультет Кіровоградського педагогічного інституту ім. О.С.Пушкіна, відбув на службу до армії.  І лише після цього почав працювати вчителем.
     
    Був куратором узбецьких груп
     
    Із 1965 по 1980 роки Вадим Васильович викладав у Кіровоградському педагогічному інституті тоді ще імені Пушкіна (нині — Центральноукраїнський держпедуніверситет імені Винниченка. — Ред.). Його лекції та практичні заняття пам’ятає не одне покоління педагогів. Його шанують як в Україні, так і далеко за її межами. Адже Вадим Смотренко був куратором ще й узбецьких груп, що навчалися на той час у цьому виші.
     
    Відмінник народної освіти УРСР
     
    У 1979 році за високі результати у науковій підготовці студентської молоді Вадим Смотренко отримав звання «Відмінник народної освіти УРСР». Одночасно з викладацькою діяльністю займався і краєзнавством. До того ж був автором та ведучим радіо— і телепередач з історії рідного краю.
     
    Дослідник архітектури Андрія Достоєвського
     
    Вадим Васильович досліджував архітектуру Кіровограда. Зокрема роботи архітектора Андрія Достоєвського, молодшого брата відомого російського письменника Федора Достоєвського,  який залишив свій слід у нашому місті. Окрім цього часто проводив екскурсії вулицями міста. Часто робив це для місцевих школярів.
     
    Саме він дослідив, що у XIX столітті місто Єлисаветград, тепер Кропивницький, було не лише мистецьким і освітнім центром. Тут існувала одна з найпотужніших на території України шкіл художнього кування.
     
    Ветеран краєзнавчого руху на Кіровоградщині
     
    У 2008 році Вадим Смотренко отримав почесне звання «Ветеран краєзнавчого руху на Кіровоградщині» за вагомий внесок у розвиток краєзнавчого руху, збереження та популяризацію національної історико-культурної спадщини на Кіровоградщині.
     
    Аліна Кулик
    Фото Ігоря Демчука
     
    Читайте також: У Кропивницькому попрощалися з краєзнавцем Вадимом Смотренком (ВІДЕО)