«Організм — не смітник», — Наталя Манзар. Як живеться вегетаріанцям?

  • 5 лип. 2019 17:38
  • 1825
    • Новина «Організм — не смітник», — Наталя Манзар. Як живеться вегетаріанцям? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Літо — золота пора для прихильників здорового способу харчування. Такого розмаїття овочів та фруктів не буває в жоден інший сезон. Та й любителі м’яса не проти поласувати черешнями на сніданок, полуницями на обід, а овочевим салатом на вечерю. Тільки от енергію десь треба брати, та й білків в огірках малувато, лише вода, скаже 99,9 % з них... А як живуть ті, хто харчується лише плодами цілий рік? Ми попросили кропивничан — вегетаріанців та сироїдів розповісти про свій досвід.
     
    — Чому ви стали вегетаріанцем (-кою) чи сироїдом (-кою)?
     
    Агній Коло: — Мені хотілося очистити свій організм та покращити його стан. Перед переходом пройшов триденне голодування (добу без води і дві на воді).
     
    Тетяна Остроухова: — До здорового способу життя кожен приходить у свій час, своїм шляхом і тільки через власне усвідомлення. Я до нього йшла з юності: спорт, більше салатів, менше солодкого, випічки. Років сім тому після перегляду фільму «Земляни» (дивилася шматками, плакала і знову дивилася) зрозуміла, що я не маю права забирати чиєсь життя заради набивання власного шлунка мертвою чужорідною плоттю. Пізніше переглядала багато документальних фільмів: «Скотозмова», «Виделки замість скальпелів», «Пожирання землі»; вивчала наукову літературу. Аналізувала, пробувала на собі, отримувала дивовижні результати, після цього почало приходити розуміння.
     
    Тетяна Манзар: — Зазвичай до вегетаріанства приводить зміна свідомості. Наприклад, з’являється розуміння, що м’ясо погано впливає не лише на фізичне здоров’я, а й на психіку. До того ж зараз м’ясна індустрія зовсім не така, як була раніше: вона побудована на антибіотиках.
     
    — Що входить до вашого раціону?
     
    Агній Коло: — Я практикував сироїдство вісім місяців. «Сидів» на фруктах, сухофруктах, овочах, проростках пшениці й гречки, насінні та горіхах. Зараз основний раціон складає термічно оброблена їжа, але також і сирою харчуюся. Найближчим часом планую більше вживати сирої їжі, можливо, і повністю перейду на неї.
     
    Тетяна Остроухова: — Я вегетаріанка уже сім років, з них п’ять — сироїдка. Харчуюся сезонними фруктами і овочами.
     
    Тетяна Манзар: — Ми з чоловіком вегетаріанці: я чотири роки, чоловік — уже більше семи. Ми не їмо грибів, яєць, чорного шоколаду, какао, мало вживаємо молочних продуктів. Часто практикуємо голодування. Зараз літо, тому їмо багато фруктів, овочів. Ввечері стараємося не їсти зовсім.
     
    — Які зміни в організмі відчуваєте?
     
    Агній Коло: — В першу чергу, очищення й зміцнення, збільшення кількості енергії. На початку енергію просто не було куди подіти, доводилося сусідам допомагати (сміється): сніг відкидати, будівництвом займатися тощо. Краще став висипатися буквально за шість — сім годин. Також поліпшився стан шкіри, волосся, нігтів. Відчуття прекрасні!
     
    Тетяна Остроухова: — Я позбавилася від хронічної алергії на пилок та пух, цитрусові, стала менше страждати на сезонні захворювання. Коли мені кажуть, що вегетаріанство — це дорого і складно, відповідаю, що ви забули порахувати вартість лікування усіх своїх хвороб. А труднощів ніяких: помити плід і з’їсти. Як приємний бонус — з’являється більше часу для саморозвитку, який раніше йшов на приготування їжі та миття посуду.
     
    Тетяна Манзар: — У вегетаріанстві є поняття «низьких продуктів», які погано впливають на свідомість. Що ближче до землі знаходиться плід, то гірше. Скажімо, гриби ростуть у спорах, які збирають дуже багато мікробів. Якщо порівнювати моркву чи буряк та виноград, то виноград корисніший, бо він тягнеться до сонця та вбирає його. В ідеалі треба харчуватися так, щоб свідомість піднімалася вгору. Люди, які займаються духовними практиками, земляних плодів не їдять. Щодо шоколаду, кави чи какао-бобів, то вони містять кофеїн, який притуплює свідомість. Взагалі ми ведемо простий спосіб життя. Це стосується не лише харчування: ми купуємо необхідний мінімум речей. Усе це особисто мені дає відчуття легкості та усвідомленого споживання.
     
    — Як стати вегетаріанцем (-кою) чи сироїдом (-кою) без шкоди для здоров’я?
     
    Агній Коло: — Важливо враховувати свою силу волі, духу, налаштованість та стан організму.
     
    Тетяна Манзар: — Я починала поступово, а не відмовлялася від всього відразу. Просто зрозуміла, що не хочу пхати до свого організму усе підряд.
     
    Ліна Косова, фахівець-нутриціолог: — Якщо говорити про фізіологію, то все-таки наш організм не пристосований до того, щоб бути повністю на сирій їжі. Якась варена їжа також повинна бути обов’язково. Умови, в яких ми живемо сьогодні, поки не дозволяють нам повністю перейти на сироїдство. Менше з тим, сьогодні багато людей його практикують. Справа в тому, що перехід на вегетаріанство та подібні способи харчування тісно пов’язаний з духовністю. Їжа — це те, з чого ми будуємо своє тіло. М’ясо вважається низьковібраційною їжею, яка робить нас більш злими та агресивними. Якщо ми харчуємося продуктами з більш високими вібраціями: рослинною їжею, соками, фрешами, то нам легше бути духовними. І тут є такий нюанс: часто молоді люди в погоні за духовністю насильно переводять себе на певні дієти. Вони не враховують індивідуальних особливостей організму: дехто не відчуває дискомфорту, харчуючись лише фруктами, а дехто мусить себе силувати, щоб відмовитися від м’яса. В останніх з’являється внутрішній дисонанс, бо організм все одно вимагає свого, а людина задавлює цю потребу. Це все призводить до порушення обміну речовин, а на духовному рівні — до накопичення агресії. Людина починає засуджувати тих, хто їсть м’ясо, замість того, щоб сконцентруватися на власному розвитку. Рано чи пізно вона зривається. Вегетаріанство принесе користь у  тому випадку, якщо людина приходить до нього без зусиль, поступово. Організму потрібен час, щоб перелаштуватися самостійно синтезувати із сирих продуктів речовини, необхідні для нормальної життєдіяльності, та адекватно сприйняти новий спосіб харчування. Важливо дослухатися до нього, а не диктувати свої правила. 
     
    Наталка Нічишина
     
    Читайте також: День без поліетилену: як долучилися кропивничани