День без поліетилену: як долучилися кропивничани

  • 3 лип. 2019 18:30
  • 1410
    • Новина День без поліетилену: як долучилися кропивничани Ранкове місто. Кропивницький
     
    Третього липня  Україна долучилася до Всесвітньої екологічної акції «День без поліетилену». На один день громадянам запропонували відмовитися від поліетиленових пакетів та інших пакувальних матеріалів, які важко переробляються та шкодять довкіллю.
     
        Мета акції — привернути увагу до проблеми надмірного споживання одноразового пластику та, як наслідок, забруднення довкілля. Як альтернативу активісти пропонують використовувати тканинні екоторбинки, багаторазові скляні та пластикові бокси, паперові пакети та зроблені власноруч сітки, названі у народі «авоськами».
     
       — Людина не може жити лише без кисню. Без решти речей — може. Гадаю, один день без поліетиленових пакетів українці зможуть прожити без втрат і психологічних травм. Я як міністр екології закликаю зробити це 3 липня, в Міжнародний день відмови від поліетилену (International Plastic Bag-Free Day). Це можливість посприяти популяризації доступних екологічних рішень на заміну пластику серед споживачів торговельних мереж, супермаркетів та магазинів роздрібної торгівлі, — написав на своїй сторінці у Фейсбук міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.
     
       У цей день до акції долучилися не лише пересічні українці, а й заклади торгівлі та послуг, супермаркети, магазини, ринки. У Кропивницькому екоактивісти закликали  містян долучитися до флешмобу    #покажи_свою_торбинку.
     
       — Ми можемо переживати за стан навколишнього середовища, бити на сполох, кричати про те, що пакет не потрібен, але продовжувати робити ту саму велику помилку — купувати пластикову упаковку, що не є придатною до переробки хоча б в межах нашого Кропивницького. Наприклад поліпропілен у вигляді плівки — упаковку для печива, морозива, чипсів, круп та макаронів, яку також називають шуршиком (він лускає, якщо спробувати його розтягнути, на відміну від поліетиленових пакетів, які тягнуться). Насправді ж, можна і треба робити закупки без використання пластику. Це можливо, це реально. Альтернатива завжди є — треба шукати і не боятися експериментувати. Вірю і бачу, що світ змінюється і ми також, — написала на своїй сторінці у фейсбук екоактивістка Світлана Чередніченко.
     
       Флешмоб-конкурс запустила організація UNDP Ukraine / ПРООН в Україні. Щоб долучитися, потрібно було сфотографувати тканинну торбинку, з якою ви ходите по продукти, викласти фото у себе на сторінці в соцмережі з хештегом #покажи_свою_торбинку та запросити до участі друзів.
     
        — Фрукти та овочі можна зважувати і купляти без поліетиленового пакету, а ліпити стікер у супермаркетах можна на сам фрукт. Якщо це морква чи картопля — використовуйте свою багаторазову торбинку з тканини. Яйця можна купити у свій вічний лоток для яєць. Рибу купуйте у свою тару — скляну банку або бокс, — радить Світлана Чередніченко.
     
       Тривав конкурс з 18 травня по 3 липня. За цей час до флешмобу приєдналися кілька десятків містян.
     
    — Вже більше року ходжу до супермаркету з торбинкою. Це набагато зручніше, ніж   безліч поліетиленових пакунків, які постійно шарудять. До речі, отримала таку незамінну річ, побувавши на тренінгу для фесилітаторів від British Council, — написала Світлана Козлова.
     
       8 липня UNDP Ukraine / ПРООН в Україні розіграє екологічні подарунки серед учасників флешмобу-конкурсу за допомогою сервісу random.org: екочашки, цінні книги, багаторазові блокноти та інші призи.
     
    Наталка Нічишина
     
    Читайте також: Чи задоволені кропивницькі екоактивісти першим судом до КП “Єлизавета”