На Кіровоградщині госпіталізували дитину з ознаками ботулізму

  • 1 лип. 2019 11:38
  • 1194
    • Новина На Кіровоградщині госпіталізували дитину з ознаками ботулізму Ранкове місто. Кропивницький
    28 червня 2019 року зареєстровано випадок підозри захворювання на ботулізм у дівчинки 11 років, мешканки м. Долинської, повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в області
     
    При проведенні санітарно-епідеміологічного розслідування встановлено, що 26 червня увечері дитина разом із родиною скуштувала хребці лосося гарячого копчення та плітку в'ялену. На ранок наступного дня у дівчинки з'явились симптоми харчового отруєння, вона була госпіталізована до Долинської центральної районної лікарні, а ввечері у зв’язку з погіршенням стану здоров’я переведена до реанімаційного відділення зазначеного медичного закладу. Вночі з 27 на 28 червня дитина у важкому стані переведена до відділення інтенсивної терапії Комунального закладу «Центральна міська лікарня м. Кіровограда» з підозрою на ботулізм. Хворій була введена протиботулінічна сироватка, наразі стан потерпілої середнього ступеня важкості.
     
    З анамнезу відомо, що харчові продукти, які могли б викликати ботулізм, - хребти лосося та плітка в'ялена - були придбанні 25 червня 2019 року в торговельному закладі м. Кривий Ріг. Для встановлення причини захворювання фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області з домашнього вогнища відібрані залишки плітки в’яленої, дослідження тривають.
     
    Також фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області встановлено виробників рибної продукції та негайно проінформовано головні управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській та Черкаській областях для проведення позапланових перевірок магазину та виробничої потужності.
     
    Головними управліннями Держпродспоживслужби в Дніпропетровській та Черкаській областях розпочато перевірки закладу торгівлі, де була придбана продукція, з якою пов’язують захворювання, та виробничої потужності, де була виготовлена плітка в'ялена. Також попереджено торговельну мережу м. Кропивницького щодо даної ситуації.
     
    Розслідування першого в поточному році випадку підозри на ботулізм в області триває. Держпродспоживслужба звертається до мешканців Кіровоградщини із засторогою утриматись від вживання в теплий період року не патраної риби та придбання рибної продукції, яка реалізується з порушенням температурного режиму.
     
    Читайте також: В Україні лікуватимуть інсульти за європейськими стандартами