Засуджений: коли виявили, що в мене ВІЛ, я зрозумів, що не отримаю медичну допомогу

  • 19 черв. 2019 17:11
  • 2042
    • Новина Засуджений: коли виявили, що в мене ВІЛ, я зрозумів, що не отримаю медичну допомогу Ранкове місто. Кропивницький
     
    "У мене ВІЛ… Припускаю, звідси і почалися всі мої проблеми. Я довго не знав про свій діагноз, мені важко було стояти на ногах, болів живіт і спина… Здавалося, мене потяг переїхав, так було важко… Я звертався до лікаря у місці відбування покарання. Але я засуджений, і хто мене почує? Тому я кілька разів платив гроші, щоб мене відвезли у районну лікарні на консультацію. Діагноз мені поставили не з першого разу… Та коли врешті поставили діагноз, сказали, що необхідно робити операцію. І заплатити за неї… Далі, коли виявили, що в мене ВІЛ-інфекція на четвертій стадії, я зрозумів, що не отримаю медичну допомогу…".
     
    Зі своєю історією та проханням про допомогу до нас звернувся Олександр, який відбував покарання у колонії Кіровоградщини. Його супроводжував Арсен Арутюнян - юрист проекту "100% континуум послуг серед ув'язнених та засуджених на Кіровоградщині" БО "100 відсотків життя. Кропивницький", що впроваджується PATH.
     
    - Сам клієнт пов’язує це з тим, що, як правило, люди, яких торкнулася епідемія ВІЛ, відчувають дискримінацію з боку оточення, в тому числі від медичного персоналу. У результаті спілкування із клієнтом та медичними працівниками стало зрозуміло, що перебуваючи в умовах виправної колонії, засуджений, дійсно, не отримає належну медичну допомогу, а писати скарги на дії лікарні - немає сенсу. У зв’язку із діагнозом клієнта усі зусилля було направлено на його звільнення.
     
     В першу чергу, клієнту було надано допомогу в написанні заяви до місцевого суду про звільнення засудженого за станом здоров’я (ч.2 ст.84 Кримінального кодексу України). Втім, в Україні існує усталена практика, що особа може бути звільненою від відбування покарання за цією підставою вкрай рідко. Тому ми подали заяву до того ж суду про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання (ст.81 Кримінального кодексу України), що є більш дієвим методом. Суд прийняв до уваги, що засуджений сумлінною поведінкою і ставленням до праці довів своє виправлення, а також відбув значну частину строку відбування покарання, - коментує Арсен Арутюнян.
     
    Протягом дев’яти місяців ми надавали правову допомогу клієнту. Наразі Олександр пройшов необхідне медичне обстеження, операцію та отримує необхідне лікування. Він перебуває поряд з близькими та, зрозумівши, свої помилки, змінює життя. 
     
    У разі виявлення порушення прав ВІЛ-позитивних осіб та засуджених звертайтеся до БО "100" відсотків життя. Кропивницький" за адресою: м. Кропивницький, вул.Преображенська, 2 (Будинок побуту), офіс 610, тел.: (0522) 24-69-04.
     
    Нагадаємо: Україна офіційно переходить на нові стандарти лікування ВІЛ