МЗС України засуджує політичні репресії проти представників кримськотатарського народу

  • 19 черв. 2019 16:07
  • 1410
    • Новина МЗС України засуджує політичні репресії проти представників кримськотатарського народу Ранкове місто. Кропивницький
     
    Заява МЗС України щодо рішення Північно-Кавказького окружного військового суду РФ у справі п’ятьох незаконно засуджених громадян України кримськотатарського походження.
     
    Про це повідомляє Урядовий портал
     
    Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест Російській Федерації у зв’язку з неправомірним вироком Північно-Кавказького окружного військового суду, оголошеним у Ростовів-на-Дону 18 червня громадянам України Тимуру Абдуллаєву, Узеіру Абдуллаєву, Рустему Ісмаілову, Емілю Джемаденову, Айдеру Саледінову за сфабрикованими звинуваченнями в участі у діяльності терористичної організації.
     
    Як і у попередніх випадках, т. зв. «суд» відкинув аргументи сторони захисту щодо відсутності доказової бази і складу злочину у діях п’яти українських громадян – фігурантів т. зв. «сімферопольської справи Хізб ут-Тахрір». Натомість «судді» повністю підтримали сторону обвинувачення у визначенні «покарання» для громадян України.
     
    Розглядаємо це як наочне свідчення повної заангажованості та залежності російської судової системи, а також як черговий приклад застосування російською окупаційною адміністрацією антитерористичного законодавства для прикриття політичних репресій проти представників кримськотатарського народу. Так, за рішенням «суду», Т. Абдуллаєв засуджений до 17 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму, Р. Ісмаілов – до 14 років, У. Абдуллаєв - до 13 років, А. Саледінов та Е. Джемаденов – до 12 років позбавлення волі.
     
    Закликаємо міжнародну спільноту засудити ці неправомірні рішення і посилити політико-дипломатичний та санкційний тиск на державу-агресора з метою припинення Росією порушень прав людини у тимчасово окупованому Криму, звільнення усіх незаконно утримуваних громадян України в РФ та відновлення територіальної цілісності України у міжнародно визнаних кордонах.
     
    Російська Федерація має виконати у повному обсязі резолюції Генеральної Асамблеї ООН «Територіальна цілісність України» від 27 березня 2014 року, «Стан з правами людини в Автономній Республіці Крим і м. Севастополь (Україна)» від 19 грудня 2016 року, 19 грудня 2017 року та 22 грудня 2018 року, а також наказ Міжнародного суду ООН щодо запобіжних заходів у рамках позову України проти Російської Федерації стосовно застосування Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.
     
    Читайте також: Військові з України беруть участь у багатонаціональних навчаннях НАТО