«Все починається з любові» або Книги із сімейної педагогіки

  • 14 черв. 2019 09:34
  • 2334
    • Новина «Все починається з любові» або Книги із сімейної педагогіки Ранкове місто. Кропивницький
     
    Любов… як багато в цьому слові. Кожен вкладає у це поняття. Власне бачення. Любов – це робота, безкорислива і радісна. Це зацікавлене й уважне ставлення до людини, справи або речі.
    З першої хвилини народження дитину оточують любов'ю, а вона, відчуваючи тепло і піклування з боку батьків, росте і має такі ж почуття до них.
     
    Батьківська любов супроводжує людину протягом життя, хоча функції її дещо змінюються. У перші роки вона убезпечує життєдіяльність дитини. Але в міру її дорослішання усе більше виконує функцію підтримки і збереження внутрішнього світу дитини, її емоційного і психологічного стану. І хоча лише в останні десятиліття поведінка батьків, їх відносини з дітьми стали предметом ретельних досліджень, вчені одностайні у визначенні: батьківська любов – запорука емоційного благополуччя людини, підтримка її тілесного і душевного здоров'я.
     
    Батьківська любов може мати різні прояви, іноді набуває спотворених форм. У таких випадках говорять про нерозумну, сліпу любов, яка, маючи різну природу, означає певну надмірність. Отже, будь-яка надмірність шкодить, навіть якщо це стосується любові.
    Оптимальною умовою для розвитку дітей є любляча сім'я. 
    Це сім'я, у якій панує взаєморозуміння з дітьми, де спілкування з ними – велика радість, де домінує позитивний, доброзичливий емоційний тон.
     
    Ми постійно говоримо про любов батьків до дитини, але вона грунтується на почуттях подружжя один до одного. Саме справжнє кохання батьків піднімає тонус життя сім'ї, викликає відчуття радості. Це найздоровіше середовище для психічного розвитку дитини та її морального виховання. У люблячих батьків дитина вчиться бачити радість у тому, щоб зробити приємне іншому, вчиться такту, гуманності, вірності та ніжності.
     
    Щаслива сім'я – грунт для розвитку емоційності дитини. Однак виховання почуттів, як і будь-яке виховання, вимагає великих зусиль. «Вчити відчувати, – писав Василь Сухомлинський, – це найважче, що є у вихованні». Сімейна любов – це не тільки почуття, але і певний зразок поведінки подружжя, дітей, від якого залежить щастя всієї родини. Можна любити, але мучити близьких докорами, грубістю, невмінням сказати потрібне слово. Причина поведінки, що підриває сімейні відносини, – невміння зрозуміти іншого. Але цього, як кажуть психологи, можна навчитися.
     
    Для тих, хто прагне створити щасливу сім’ю, виховати успішних, впевнених у собі дітей, пропоную добірку книг відомих авторів – фахівців із сімейного виховання, книги яких чекають на вас у відділі обслуговування користувачів ОУНБ ім. Д.І. Чижевського. Розпочніть це знайомство з міжнародного бестселера «Правила батьківства» – Харків, 2017, автор Річард Темплар. 
     
    - Підготуватися до батьківства неможливо. Це перевірка вашої стійкості, ваших нервів, ваших почуттів, а часом навіть вашого здорового глузду, – впевнений автор. Це важка праця і довгий шлях, що потребує великого терпіння. У книзі він описує класичні помилки батьків та дає рекомендації, як їх уникнути. На її сторінках міститься 109 простих і водночас дуже складних правил, керуючись якими ви зможете виховати чудових дітей, зберегти й розвинути їхні здібності.
     
    Книга Вікторії Горбунової «Виховання без травмування або Навіщо дітям дорослі?» - Харків, 2017 написана для дорослих про дітей.
    Практичний психолог на підставі власного багатого досвіду радить, як вирішити безліч проблем, що виникають у батьків, які прагнуть виховати самостійну, впевнену і щасливу дитину. У книзі містяться конкретні поради, як сприяти тому, щоб дітлахи росли стресостійкими, не втрачали інтересу до навчання та розвитку, вміли розв’язувати конфлікти й конструктивно реагувати на критику.
     
    Слухняна дитина – мрія усіх батьків. Проте в реальному житті такої дитини не існує. Малюк, як і доросла людина, – особистість, у нього є свої мрії, перепади настрою і власний характер. Книга Алли Слотвінської «Бавимося разом або Як впоратися з дитячим непослухом» - Львів, 2017 допоможе не лише зрозуміти, чому ваша дитина не слухається, але й підкаже, що робити в такому разі. На сторінках представлено більше 60 різноманітних ігор, які допоможуть вам у різних життєвих ситуаціях впоратися з дитячим непослухом. Наприклад, коли дитина не хоче їсти – запропонуйте їй викласти з їжі якусь картинку, і звичайна страва перетвориться на незвичайну і цікаву.
     
    Якщо ви хочете розвивати гарні стосунки з дітьми, звести до мінімуму сварки та непорозуміння, – читайте книгу «Досить істерик» - Київ, 2018. Унікальний метод виховання від Деніела Сігела та Тіни Брайсон допоможе дисциплінувати дитину без наказів, заборон і покарань. Адже головне завдання цієї книжки – дати зрозуміти батькам, що дітей можна виховувати з повагою та турботою, при цьому встановивши чіткі обмеження та правила. Ознайомившись з порадами авторів, ви зможете виховувати малюків, орієнтуючись на повагу, уникати непорозумінь і конфліктів. Зрештою, ви закладете основу розумового й емоційного здоров’я своєї дитини.
     
    Якщо мама, не тямлячи себе, з люттю трясе дитину – вона руйнує її. Якщо мама зберігає маску спокою в момент, коли всередині палає гнів, – вона руйнує себе. Як із цим упоратися і як цього уникнути, розповідає Анна Бикова – психолог і автор книг серії «Лінива мама» - Київ, 2018. Вона пояснює, як важливо мамі вміти повертатися до стану душевного спокою. Тільки у точці рівноваги адекватно вирішуються дитячі конфлікти, знаходяться слова для переконання та заспокоєння. Тільки спокійній мамі дитина довірить усі свої проблеми й щиро поділиться позитивними емоціями, знімаючи напруженість.
     
    Книга «Боротьба за дитину» - Харків, 2018 написана відомим психоаналітиком та доктором медицини Франсуазою Дольто. Видання стане чудовим другом для батьків, які прагнуть не просто зрозуміти своїх дітей, а й отримати цілісне уявлення про те, що таке дитинство, осягнути цей багатомірний світ. Авторка доводить, що дитина – це вже сформована особистість, до якої потрібно ставитися як до дорослого. Використовуючи новий підхід до виховання, ви зможете зростити свою дитину успішною та щасливою в атмосфері любові, взаєморозуміння і поваги.
     
    У книзі «Новий підліток до п’ятниці» - Київ, 2017 доктор Кевін Леман розповідає, як батькам поводитися зі своїми дітьми-підлітками. Його поради, перевірені власним досвідом виховання п’ятьох дітей, допоможуть татам і мамам знайти спільну мову навіть із найпроблемнішими дітьми в переломному віці. Автор дає поради, як утримати підлітка на своїй орбіті й водночас вільно почуватися на його орбіті, як пробитися крізь буркотіння, надуті губи, аби торкнутися душі своєї дитини. Також на сторінках книги ви знайдете нові історії «Це спрацювало для мене» від тих батьків, які скористалися підказками доктора Лемана й тепер задоволені та щасливі.
    Тільки любов здатна навчити любові!
     
     
    Ірина Рєзнік,
    завідувач відділу 
    обслуговування користувачів
    ОУНБ ім. Д.І. Чижевського