Одне небо — один світ: фестиваль повітряних зміїв

  • 13 черв. 2019 20:12
  • 1730
    • Новина Одне небо — один світ: фестиваль повітряних зміїв Ранкове місто. Кропивницький
     
    Чим для вас «пахне» дитинство? Комусь згадується свіже молоко, комусь щойно спечені пироги, а декому на думку спадають «танці» повітряних зміїв. Нещодавно у Миколаївській області вже втретє проходив Міжнародний фестиваль повітряних зміїв «Tryhutty International Kite Festival-2019».
     
    Це щорічний фестиваль, який став туристичним брендом не тільки Миколаївської області, а й всієї країни. Адже третій рік поспіль туди з’їжджаються десятки тисяч туристів із усього світу.
     
    Як зазначають самі організатори, місією заходу є пропаганда єдиного мирного неба, що об’єднує різних людей за віком, національністю та релігією. Саме тому гаслом фестивалю став вираз: «Одне небо — один світ!».
     
    Сім’я з Кропивницького відвідала його та поділилася враженнями.
     
     
    Початком стала школа
    — Нещодавно ми на уроці англійської мови вивчали текст про фестиваль повітряних зміїв в одному китайському місті. Я прочитав про це, розповів на уроці, та й забув вже про нього. Наступного тижня тато говорить мені: «Гліб, я знайшов в інтернеті фестиваль повітряних зміїв, але вже у Миколаєві. Давай обов’язково з’їздимо, раз так співпало». Власне, так ми там і опинилися, – розповідає кропивницький школяр Гліб Цуканов. 
     
    Добиралися до сусідньої області кропивничани з боєм. Яскравим спогадом врізалися в пам’ять миколаївські дороги.
     
    — Дороги жахливі. Люди просто лишали свої автомобілі, колеса відпадали. Там ями по два метри. Наш штурман (Гліб) повіз нас через поле, побачив по навігатору дорогу. І ми через поля хоч якось зрізали шлях, — говорить мама школяра Світлана Сисоєва. 
     
     
    Кайт-фест проводиться у маленькому селі Три Хати, що за 30 кілометрів від обласного центру. Тут живе небагато людей — 1022  особи. Сам фестиваль розташувався на величезному полі, де був дуже сильний вітер, який, за словами наших співрозмовників, буквально валив із ніг.
     
    — Було там дуже багато повітряних зміїв. Особливість цих зміїв полягала в тому, що вони дуже великі. Наприклад, десятиметрові свинка Пепе і Супермени, різні герої з мультфільмів літали повсюди, — розповідає кропивничанин Гліб Цуканов.
     
    Відвідувачі цього масового заходу наголошують, що було дуже вітряно. Це створювало певний дискомфорт для прогулянок, але для повітряних зміїв саме те, що треба.
    Задля кращої навігації для туристів як українських, так і закордонних були розміщені вказівники: де тир, сцена, туалет, інформаційна будка та все інше.
     
     
    Ковбаски різних кухонь світу
    Окрім представлення зміїв, на фестивалі були організовані різноманітні заходи та розваги. Зокрема, прокат транспорту, батути та зоопарк для дітей, тир, увечері на гостей фестивалю чекало фаєр-шоу, а протягом дня можна було скуштувати страви різних країн: азійські, українські, італійські та місцевої кухні.
     
    — Але ми до вечора не залишилися, втомилися дуже, адже пробули там п’ять годин. Проте ми скуштували страви різних країн, що також були розгорнуті там. Як я прикинув, станом на четверту годину прибуло близько трьох тисяч людей. Усі стоянки забиті. Було багато поліції та людей. Ми навіть стали свідками такої ситуації, коли стояли біля поліцейського. Їм по рації передали, що загубилася дитина. Проте її швидко знайшли та передали батькам, — розповідає Гліб.
     
     
     Світлана Сисоєва під час розмови зауважила, що люди на фестивалі були дуже доброзичливі та комунікабельні. 
     
    — Ми там з багатьма цікавими людьми познайомилися та сфотографувалися. Вони також приїжджають туди із сім’ями відпочивати. Мене як маму вразило, що довкола дуже чисто, сміття відразу прибирали. Хоча це досить масовий захід, — говорить пані Світлана.
    У Європі немає такої вдалої території
     
    Під час фестивалю кропивничани встигли не лише поїсти ковбас, помилуватися зміями, а ще й поспілкуватися з китайцями, бразильцями та французами.
     
     
    — А мене здивувало, що село, яке нараховує трохи більше тисячі жителів, зуміло організувати таке свято. Поблизу цього поля дуже гарний залізничний міст, який проходить через річку Буг. Це просто неймовірно гарне місце. Це по-перше. По-друге, дуже зручним було те, що зробили продаж різної продукції: сувеніри, щось для бджільництва продавали. А для дітей були організовані невеличкі атракціони та зоопарк. Тобто можна сказати, що сім’я виїжджала на повноцінний відпочинок, — додає у свою чергу пані Світлана.
     
    Кропивницькі туристи зазначають, що загалом усе було досить комфортно влаштовано. Єдиний мінус — це миколаївські дороги. А наступного року теж збираються з’їздити, якщо буде можливість.
     
    — Це не просто фестиваль повітряних зміїв, а захід для об’єднання людей. Тут  ми познайомилися з китайцями, бразильцями. Вони спеціально шукали в інтернеті цей захід, зупинилися в готелі, подолали шлях миколаївськими дорогами і приїхали в це село. Туристи, з якими ми спілкувалися, показали нам своїх повітряних зміїв. До речі, деякі іноземці були дуже цікаво одягнені, аби їх розрізняли між іншими людьми. Так, один турист зробив собі з кокосового горіха капелюх, — ділиться загальним враженням Гліб Цуканов.
     
     
    Навіть у Миколаєві захоплюються архітектурою Кропивницького
     
    Кропивничани на завершення своєї подорожі навіть встигли заїхати до миколаївського музею. Як з’ясувалося, якраз у ті дні виставлявся наш земляк художник Сергій Шаповалов. А місцеві жителі до того ж захоплюються архітектурою Кропивницького. Більш за усе згадують про нашу пішохідну вулицю Дворцову.
     
    Аліна Кулик