Уряд направив додатково мільярд на медзаклади, в яких працюють сімейні лікарі, терапевти і педіатри

  • 13 черв. 2019 13:09
  • 1062
    • Новина Уряд направив додатково мільярд на медзаклади, в яких працюють сімейні лікарі, терапевти і педіатри Ранкове місто. Кропивницький
     
    Кабінет Міністрів України перерозподілив 1 млрд грн. на оплату послуг первинної медичної допомоги. Відповідну постанову було прийнято на засіданні Уряду 12 червня 2019 року.
     
    Про це повідомляє Урядовий портал
     
    На середину червня укладено більше 27,8 млн декларацій, що складає 65% від загальної кількості населення.
     
    - Під час формування бюджету на первинну ланку на 2019 рік прогнозувалося, що така кількість декларацій буде на кінець року. Аби підтримати такий високий темп трансформації на первинці та закріпити ті позитивні зміни, які вже відчули лікарі та пацієнти, виникла потреба в перерозподілі коштів, - говорить заступник Міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк.
     
    Зазначимо, що кожен українець вперше отримав можливість вільно обирати сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів, зних 70% задоволені спеціалістом, якого обрали.
     
    Всі комунальні заклади первинної допомоги перейшли на фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом» - тепер вони отримують кошти за послуги, які надають пацієнтам. Дохід залежить від обсягу роботи.
     
    В ефективних закладах первинної допомоги, які долучилися до трансформації, зарплати медичних працівників зросли в 2-4 рази. Для багатьох лікарів, медсестер та медбратів первинки це відображається в зарплаті у понад 10, 15 і 20 тис. грн.
     
    Перерозподіл коштів відбувсь за рахунок бюджетної програми, передбаченої для реалізації пілотного проекту «Безкоштовна діагностика».
     
    Нагадаємо, що перший етап пілотного проекту «Безкоштовна діагностика» розпочнеться в липні і передбачає підготовчу роботу на рівні медзакладів. Згодом перелік безоплатних діагностичних послуг, затверджений Кабінетом Міністрів України, буде доступний пацієнтам у медзакладах, які долучаться до пілоту.
     
    Адміністрування цього проекту по всій країні передбачає великий обсяг попередньої підготовки як з боку самих медзакладів, так і з боку МОЗ України та НСЗУ. Йдеться про забезпечення автономізації, комп’ютеризації, наявності належного обладнання, відповідно до сформованих вимог, рівний доступ до послуг по всій Україні тощо.
     
    Пілотний проект «Безкоштовна діагностика» – це один з підготовчих етапів розробки першої Програми медичних гарантій, з якої у 2020 році розпочнуться зміни у оплаті медичних послуг на всіх рівнях медичної допомоги: первинної, спеціалізованої амбулаторної, стаціонарної медичної допомоги, а також екстреної, паліативної та реабілітаційної допомоги. 
     
    Нагадаємо: У Кропивницькому вперше провели конкурс «Сімейний лікар року» (ФОТО)