Шумові смуги на українських дорогах можуть почати проектувати з 1 вересня

  • 9 черв. 2019 09:15
  • 1159
    • Новина Шумові смуги на українських дорогах можуть почати проектувати з 1 вересня Ранкове місто. Кропивницький
     
    1 вересня 2019 року набирають чинності зміни у державні будівельні норми (ДБН) щодо проектування доріг загального користування. Зокрема, в них міститься рекомендаційна норма щодо використання шумових смуг на найбільших українських трасах – дорогах вищої категорії (І-ІІ категорії).
     
    Про це пише Урядовий портал
     
    Такі смуги можуть влаштовуватися на узбіччях і ділянках дороги з підвищеною небезпекою. Під час наїзду автомобіля на них водій та інші пасажири відчувають сильну шумову та вібраційну дію, що змушує інтуїтивно скидати швидкість та підвищувати увагу на дорозі.
     
    - Втома водія або недосипання може мати катастрофічні наслідки. Наприклад, у Великобританії навіть провели дослідження на цю тему. Результати вражають — кожен 10-й із опитаних водіїв зізнався, що засинав за кермом, кожен 4-й – хотів заснути, бо відчував себе втомленим і млявим. В Україні, я думаю, ситуація не краща. Влаштування шумових смуг може дійсно суттєво підвищити безпеку на дорогах та зменшити кількість можливих ДТП. Тому ми прописали доцільність їх влаштування на найбільших трасах. Норма почне діяти у вересні, – зазначив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.
     
    Використання шумових смуг на дорогах є рекомендаційною нормою, яка стосується нового будівництва, реконструкції та капремонту доріг. За підрахунками експертів, її влаштування може сприяти зменшенню кількості ДТП у 4-6 разів.
     
    Шумові смуги мають влаштовуватися відповідно до технічних вимог, прописаних у ДСТУ 8732:2017 “Безпека дорожнього руху. Смуги шумові. Загальні технічні вимоги. Правила застосування”.
     
    Зміни до ДБН В.2.3-4-2015 “Автомобільні дороги. Частина І. Проектування. Частина II. Будівництво” розроблені ДП “ДерждорНДІ” та вступають в дію з 1 вересня.
     
    Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів, вулиць і доріг відповідно до їх призначення.