Обрізати чи ні? Що думають експерти та депутати стосовно «омолоджувальної» обрізки дерев Кропивницького?

  • 6 черв. 2019 20:42
  • 1623
    • Новина Обрізати чи ні? Що думають експерти та депутати стосовно «омолоджувальної» обрізки дерев Кропивницького? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Протягом травня кропивницькі активісти та журналісти проводили громадську кампанію «Дихати по-людськи», яка є частиною проекту «Європа в Україні». За цей час до них приєдналися ЗМІ обласного центру, експерти та громадські діячі. У рамках цієї кампанії неодноразово порушувалося проблемне питання екології в обласному центрі. 
     
     
    Фінальна дискусія
     
    31 травня в Орхуському центрі Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Чижевського відбулася дискусія, присвячена екологічній ситуації міста. Темою зустрічі стало питання «Чому Кропивницький має бути екологічним європейським містом?». Захід уперше зібрав за одним столом експертів захисту навколишнього середовища, еко-активістів, журналістів та представників влади. Місцеві художниці студії «Муза» під керуванням Ольги Краснопольської підготували тематичну виставку картин та світлин, присвячену питанням довкілля. 
     
     
    До учасників дискусії приєднались представниця польського Фонду «Міжнародна солідарність» Іза Хруслінська, голова «Товариства Лева» Андрій Нечипорук та ментор проекту, журналіст Анатолій Марциновський.
     
    У рамках громадської кампанії «Дихати по-людськи» було досліджено досвід країн Європейського Союзу. Підтримку ініціативи також висловили польські партнери.
     
    — Ця дискусія — один із заключних акордів кампанії «Дихати по-людськи». Стосується вона екологічних викликів, які постають у нашому місті: як вони впливають на здоров’я людей та як громадськість разом із журналістами може посприяти покращенню ситуації. У результаті обговорення ми, сподіваємося, дійдемо єдиного висновку щодо того, яким чином громадськість та влада можуть сприяти покращенню екологічної ситуації та здоров’я мешканців міста, – зазначила одна із організаторок акції, директорка “Прес-клубу реформ”, журналістка, громадська діячка Вікторія Талашкевич.
     
    Ризики виникнення раку легенів 
     
    Питання збереження та примноження зелених насаджень також актуальне в розрізі наявності уранових шахт на Кіровоградщині та впливу радону на здоров’я місцевих жителів.
     
    — Питання дослідження впливу радону на людей є актуальним не тільки для Кіровоградщини, але наша область першою з усіх областей України приступила до його вивчення. У 2011-2013 роках проведено тотальне обстеження Кіровоградської області на радон. Були перевірені усі дитячі дошкільні заклади, школи та лікарні. Кіровоградщина — єдина область на сьогодні, яка має повністю усю карту ризиків по радону.
     
    Всесвітня організація охорони здоров’я довела і внесла радон як другий основний канцероген, що сприяє виникненню раку легенів та верхніх дихальних шляхів. Перший — це паління, — резюмує завідувач відділу епідеміології неінфекційних захворювань та факторів навколишнього природного середовища Центру громадського здоров’я МОЗ України Анатолій Оперчук, який спеціально приїхав на дискусію до Кропивницького з Києва.
     
    Він зауважив також, що дерева, паркові та заповідні зони міста є одним із основних факторів, які стримують шкідливий вплив радіоактивного пилу та хімічних викидів на людський організм. Відтак і значення зелених насаджень у цьому контексті складно переоцінити.  
     
     
     
    Дерева Кропивницького не потребують «омолоджувальної обрізки»
    Водночас дендролог Євген Ткачук зазначив, що в обласному центрі немає таких дерев, які потребують омолоджувальної обрізки. 
     
    — Те, що відбувається у Кропивницькому з обрізкою, — це катастрофа. Із 2009 року почали робити саме таку обрубку, називаючи її «омолоджувальною обрізкою». Виникає запитання: а чи є підстави її проводити? Їх немає. Така обрізка робиться лише тоді, коли дерева припиняють свій ріст, коли дерево за своєю фізіологічною функцією є старим. Але вони всі ростуть та мають приріст. Є хворі дерева — то там має бути санітарна обрізка. Є пошкоджені — там треба лікувати. А омолоджувати немає потреби. У нашому місті немає таких дерев, які потребують «омолоджувальної обрізки», — говорить дендролог Євген Ткачук.
     
     
    Не обрізка, а «відмивання грошей»?
    Громадська активістка Надія Паливода переконана, що омолоджувальна обрізка, яка проводиться у Кропивницькому, не йде на користь деревам. Вона лише перетворює цілком здорові зелені насадження на пеньки.
     
    — Депутат міської ради Кропивницького Олександр Цертій подав проект рішення за зразком діяльності інших міст Про заборону омолоджувальної обрізки зелених насаджень. Таке рішення вже ухвалили в Києві та Львові. Цей проект рішення ще не розглядався на нашій сесії і нам потрібна підтримка громадськості. Що це за обрізка й, власне, у чому проблема? Розглянемо як приклад випадок біля будівлі торгово-промислової палати, де приватна фірма проводила обрізку на замовлення самої ТПП. За обрізку 30 дерев була заплачено 39 тисяч гривень. У перерахунку — це 1300 кожне дерево. Вони отримують кошти за обрізку, та ще й гілки забирають на дрова й інші потреби. Ця фірма залишається повністю «у плюсі». Є ще й комунальні підприємства, які займаються обрізкою дерев, і на це виділяються чималі кошти з бюджету міської ради. Подекуди йдеться про відверте «відмивання грошей». Як ось торік по Інгулу біля вулиці Київської було виділено 850 тисяч гривень на спилювання 55 дерев, — говорить Надія Паливода.
     
     
    Депутат міської ради Олександр Цертій, у свою чергу, наголосив на необхідності затвердження мораторію на омолоджувальну обрізку дерев.
     
    — Я не фахівець у сфері екології, але ситуація, яка відбувається із зеленими насадженнями у нашому місті, мене турбує вже давно. Ми бачимо, як із року в рік дерева обрізають у варварський спосіб. Це призводить до того, що дерево втрачає крону і потім перетворюється на стовпчик, що просто стоїть вздовж доріг. Таке “омолодження” призводить до аварійності зелених насаджень, а не відновлення. На мою думку, ніякого омолодження не відбувається. А підприємства, котрі виконують відповідні послуги, мають з цього непоганий зиск. Адже обрізати зелене насадження таким чином і отримувати за це кошти — найпростіше й найвигідніше рішення, зважаючи ще на реалізацію ними спиляних гілок. Маю надію, що депутати підтримають запропонований мною проект рішення, – зазначив у свою чергу депутат.
     
     
    До дискусії також долучилася ще одна представниця депутатського корпусу міської ради — Катерина Шамардіна. 
     
    — Я б не сказала, що у нас немає підтримки щодо питання обрізки дерев. Усе ж таки ті заходи, що були проведені, зібрали небайдужих депутатів, які розуміють, що це є проблемою у нашому місті. Я думаю, що вони готові будуть долучатися до вирішення цієї проблеми. Та я б сказала, що вона ширша, ніж просто неправильна обрізка. У нас дуже багато дерев дійсно не відновлюються після такої обрізки, а нові просто не висаджуються. Звичайно, треба залучати до цієї роботи спеціалістів, які допомагатимуть у розробці комплексної програми озеленення Кропивницького. Не просто обрізки, а й заміни та висадження нових дерев. Думаю, що ця проблема не буде заговорена, а зрушить з місця і йтиме до вирішення, – говорить Катерина Шамардіна.
     
     
    Про проблему забруднення великою кількістю пилу під час дискусії повідомив директор департаменту екології та природних ресурсів Кіровоградської ОДА Олександр Ковтунов. За його словами, нукліди пилу згубно впливають на здоров’я людей і її потрібно вирішувати, передусім, організацією регулярного поливу доріг і вулиць Кропивницького.
    Водночас чиновник дорікнув громадським активістам за те, що вони недостатньо активні при обговоренні важливих економічних проектів. Водночас інформація про них завжди у вільному доступі є в Інтернеті.  
     
    — Дихати по-людськи! Актуальна та важлива тема дискусії, яка відбулася в Орхуському центрі Кропивницького, — ділиться враженнями від зустрічі голова ОСББ Віталій Приходько. — Наведено жахливу статистику, що Кропивницький та область — лідери за кількістю смертей від забруднення природного середовища.
     
    Кількість зелених насаджень у десятки разів менша за припустимі норми, дерева, замість того, щоб насаджувати, знищують, прирікаючи тим самим мешканців регіону на збільшення всіляких ризиків, пов’язаних з погіршенням здоров’я людей. Натомість показники роботи чиновників одні з кращих в Україні, тому що ці показники не відповідають реальному покращенню життя людей. Кошти, за рахунок яких повинні збільшувати зелені насадження, злочинно спрямовують на їх зменшення, при цьому ніхто не несе жодної відповідальності, тому ситуація лише погіршується за гроші платників податків... Театр абсурду... Людина є найбільшим шкідником на планеті Земля!
     
    — На щастя, в нас є люди, яким не байдужі майбутнє міста, здоров’я наших дітей і онуків, — зазначила наостанок модераторка заходу та одна із організаторок кампанії «Дихати по-людськи», редакторка «Первой городской газеты» Людмила Макей.
     
     
    Тож є сподівання, що навколо проблеми нешанобливого ставлення до дерев у Кропивницькому згуртуються фахівці, активісти, державні діячі, депутати міської ради. Першим кроком має стати прийняття мораторію на «омолоджувальну обрізку». 
    Далі буде. 
     
    Аліна Кулик
     
    Нагадаємо: Кожне десяте дерево — мертве. Решта на підході (ФОТО)
     
     
    Читайте також: Кропивницький: Наслідки "омолоджувальної" обрізки дерев (ФОТО)