На «Агро-2019» обговорили нову систему контролю безпечності та якості молока

  • 6 черв. 2019 16:29
  • 933
    • Новина На «Агро-2019» обговорили нову систему контролю безпечності та якості молока Ранкове місто. Кропивницький
     
    5 червня в рамках XXXI Міжнародної агропромислової виставки «Агро-2019» відбувся форум «Безпечне молоко – це просто», на якому було обговорено останні зміни нормативно-правового поля, які закладуть основу для нової системи контролю сирого молока відповідно до європейських норм. Зокрема, розглядались основні положення наказу Мінагрополітики «Про затвердження Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів», який набере чинності з 1 січня 2020 року.
     
    Про це повідомляє Урядовий портал
     
    Участь у заході взяли заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова, голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа, заступник директора Швейцарського бюро співробітництва в Україні, національний координатор програм Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань (ДСШЕП) Віктор Шуткевич, представники Мінагрополітики, Держпродспоживслужби, Швейцарського бюро співробітництва в Україні, обласних департаментів з розвитку АПК, галузевих асоціацій, молокопереробних підприємств, виробники молока.
     
    - Впровадження наказу дозволить наблизити молочну галузь України до норм та практик Європейського Союзу, а також встановити єдині вимоги щодо безпечності, якості та гігієни при виробництві та введенні в обіг молока і молочних продуктів. За останні 5 років обсяги надходження молока на переробку екстракласу збільшилися в 2,6 раза, досягнувши в 2018 році майже 600 тис. тонн. Тенденції до покращення якості молока мають стати невідворотними, адже вони націлені на забезпечення громадського здоров’я, зокрема через споживання якісної молочної продукції, виготовленої з безпечної сировини з дотриманням гігієнічних вимог і без залишків антибіотиків. Проте рухатися лише шляхом встановлення вимог неможливо, тому велика частина програм державної підтримки спрямована саме на стимулювання розвитку молочного сектору, – зауважила Олена Ковальова.
     
    За її словами, на сьогодні вже на шляху до отримувачів 324 мільйони гривень на дотації за утримання молодняку ВРХ, 275 мільйонів гривень – на дотації за утримання корів для 885 суб’єктів господарювання
     
    Олена Ковальова підкреслила, що здійснення трансформації галузі можливо лише у випадку спільних дій виробників та переробників молока, громадських організацій та держави. Так, під час заходу представники Мінагрополітики, Держпродспоживслужби, Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань, Проекту з безпечності молока, агрохолдингів та фермерських господарств обговорили наступні спільні кроки щодо підвищення безпечності та якості сирого молока.
     
    Довідково
     
    За даними Держстату, в 2018 році переробними підприємствами закуплено молоко-сировини екстра ґатунку – 21,6% проти 16,4% у 2017 році, вищого ґатунку – 38,1% проти 36,7%. Така тенденція відзначається і у першому кварталі 2019 року, коли переробними підприємствами було закуплено молока-сировини екстра ґатунку – 26,2% проти 22,3 % у 2018 році, вищого ґатунку – 39,1% проти 40,5%.
     
    Нагадаємо: Мінагрополітики: Презентували новий стандарт на пшеницю