Кіровоградщина: Вітаємо «Джерело» з ювілеєм!

  • 5 черв. 2019 20:08
  • 1380
    • Новина Кіровоградщина: Вітаємо «Джерело» з ювілеєм! Ранкове місто. Кропивницький
     
    Олександрійський літературно-мистецький клуб «Джерело» відзначив своє тридцятиріччя. Об’єднання літераторів, митців міста Олександрії в громадську організацію літературно-мистецький клуб відбулося три десятка років тому. 
     
    У квітні 1988 року талановиті і знані літератори Олександрійщини – Володимир Дерусов, Іван Шаповал, Олексій Некраса зібрали на відкрите засідання всіх небайдужих до красного слова та художньої творчості олександрійців. Це були люди різних професій: робітники і вчителі, інженери і службовці, медпрацівники і працівники закладів культури.  На тому першому засіданні  присутніх було багато – це і ті, що мали  хоч деякий  літературний  досвід, і ті, що робили лише перші кроки на шляху до справжньої поезії. Слухали  творчі виступи Івана Шаповала, Олексія Некраси,  поета і художника Миколи Колядова, члена Спілки журналістів – поета і журналіста Володимира  Дерусова, який і запропонував об’єднатися творчим особистостям Олександрії у громадську організацію для спільного обговорення літературно-поетичних творів та їх друку в засобах масової інформації. А також для  того, щоб донести  кращі твори  простих олександрійців  до широкої аудиторії через виступи  у навчальних закладах, на підприємствах та в організаціях міста, по місцевому радіомовленню.   Обговорювали і назву та на яких засадах буде створена нова організація.  Після невеличких дебатів зупинились на клубній  формі організації  діяльності та назві «Джерело». 
     
    Того ж року, у серпневому номері тодішньої місцевої газети «Ленінський прапор» була надрукована перша літературно-поетична сторінка під назвою «Джерело» з віршами поетів, уже членів новоствореного клубу, і приурочена до святкування Дня шахтаря.
     
    Змінювались часи, змінювались і люди, які приходили до «Джерела», щоб, можливо, утамувати творчу спрагу, висловити свої думки, свої почуття  в поетичному слові. З часу заснування клубом, крім публікацій поетичних і прозових творів в періодиці та видання  власних поетичних збірок  джерельців, було видано п’ять колективних збірок «Джерело», а саме: у 1992, 2004, 2007, 2016, 2019 рр.
     
    Остання  п’ята книга – літературно-художній альманах «Джерело» – присвячена 30-річному ювілею клубу і містить твори всіх авторів, які  були  надруковані в попередніх чотирьох збірках або мали безпосереднє відношення до творчої діяльності клубу. Збірки «Джерело»  2004, 2016, 2019 рр.  були видані  за сприяння та підтримки олександрійського міського голови Степана Цапюка, який завжди був  поціновувачем творчості  поетів  цього клубу.                                         
    До літературно-художнього альманаху «Джерело» 2019 р. увійшли твори  66 авторів-олександрійців. Багато хто з них  уже мешкає в інших містах України і навіть за її межами. Та все ж колискою їхньої творчості залишається Олександрія. Є ті, що пішли  назавжди, залишивши світлу пам’ять про себе та частину своєї поетичної душі у віршованих рядках, у піснях, написаних на їхні вірші.
     
     
    У новій книзі «Джерело», яка вийшла друком у Кропивницькому (видавець – Віктор Лисенко) в квітні цього року, крім уже відомих читачеві імен, є нові  і майже забуті старі  імена, які, можливо, стануть поряд  з іменами маститих авторів книги. Перша презентація ювілейної  книги «Джерело» відбулася 23 травня в  центральній міській бібліотеці імені Пушкіна. 
     
    Світлана Лантух, 
    відповідальний секретар клубу «Джерело»,
    член клубу з 1988 року