Кропивницький: Як депутати і бізнесмени "роздерибанили" Лісопаркову

  • 4 черв. 2019 12:33
  • 2484
    • Новина Кропивницький: Як депутати і бізнесмени «роздерибанили» Лісопаркову Ранкове місто. Кропивницький
     
    Заповідна Лісопаркова зона належить, як того вимагає закон, жителям обласного центру. Але не всім, а лише обраним...
    Про це писав  у 2015 р. сайт DEPO. Кропивницький
     
    Зелена зона - на папері
     
    12 вересня 2000 року міськрада своїм рішенням №627 затвердила Генеральний план забудови Кіровограда. У ньому чітко виділені зони забудови, відпочинку, промислові та зелені. Розробник генплану - Український державний інститут проектування міст "Діпромісто" - не позначив перспективну забудову Лісопаркової. Більше того, ця територія визначена як зелена зона з багаторічними насадженнями.
     
    Після затвердження генплану міськрада вирішила розробити довгострокову і науково обґрунтовану програму охорони навколишнього середовища Кіровограда, зокрема з питань "охорони та раціонального використання земель, озеленення територій, збереження і розвитку об'єктів природно-заповідного фонду міста". Згідно з цією програмою, територія в районі вулиць Лісопаркової і Холодноярської (бувшої Московської), а також проїзду Підлісного вважається Лісопарком.
     
    16 березня 2007 року рішенням виконкому №390 затверджено список земельних ділянок, які віднесені до "природно-заповідного фонду, земель іншого природоохоронного призначення та резервних територій об'єктів нового зеленого утворення". Пункт 3 доповнення до рішення - перелік лісопарків міста, серед них - лісопарк "Сосновий" праворуч від вулиці Холодноярської (Московської) (128,9 гектара).
     
    19 червня 2009 року вже обласна рада рішенням №721 визначила територію в районі вулиці Лісопаркової такою, що "входить до природно-заповідного фонду місцевого значення". Додатково "Зелений сосновий масив" у районі вулиці Лісопаркової названий ландшафтним заказником.
     
    Якщо простою мовою, то на території Лісопаркової не можна зводити навіть собачу будку. Однак це не зупиняє охочих мати діляночку під віллу в найбільшій зеленій зоні Кіровограда.
     
     
    Як обійти закон
     
    Спочатку Depo.Кіровоград озброїлися списком людей, яким різними рішеннями міськради виділялася земля в районі провулка Виноградного та проїзду Підлісного. Замість цих прізвищ - не всіх, але дуже багатьох - власниками землі в сосновому лісі стали зовсім інші громадяни.
     
    Схема проста до болю. Хоче, скажімо, олігарх Н. побудувати в мальовничому місці триповерхову хатинку. Десяти соток йому мало, а саме стільки належить, за законом, кожному. Тоді він домовляється з кількома місцевими жителями. Його юристи допомагають підготувати всі необхідні документи, сесія міськради розглядає і виділяє землю. Потім пан Н. сам на себе, на свою фірму або на родичів чи близьких купує ці ділянки. Формально не підкопаєшся. Всі задоволені.
     
     
    Хто в лісі житиме?
     
    Почнемо з озера Котяче око (провулок Виноградний). Дві ділянки загальною площею трохи більше 10 соток на березі озера належать повному тезці або ж самому бізнесмену з Малої Виски Миколі Ніколенку. Раніше він володів елеватором, кілька років тому продав його. Зараз Ніколенко - генеральний директор агрофірми "Паліївська", депутат Маловисківської громади від "Блоку Петра Порошенка - Солідарність".
     
    По інший бік озера - шість ділянок. Першими двома - по 10 соток під забудову і садівництво - володіє директор ПП "Агробудспецсервіс" Любов Стороженко. Засновниками фірми є вона і два сільгосппідприємства з Олександрівського району - "Агростар" і "Агрофірма "Ясенівська", - які належать родині Мамалатів. Дві аналогічні ділянки біля Котячого ока записані вже на саму Марину Мамалат.
     
    Далі - номінально це вже вулиця Короленка, а не провулок Виноградний - ще цікавіше. Дев’ять ділянок загальною площею майже гектар належать депутату обласної ради минулого скликання Руслану Згривцю. У нього, до речі, була дуже підходяща сфера діяльності - член постійної комісії з питань екологічної політики та раціонального природокористування.
     
    У тому ж районі трьома ділянками - і ще п'ятьма на проїзді Підлісному - володіє Тетяна Терзова. Дмитро Терзов (вірогідно, чоловік, хоча ми до кінця не впевнені) - депутат Кіровоградської міськради від "Батьківщини", власник ресторану "Яппі".
     
     
    Сусід Згривців і Терзових - син колишнього головного архітектора обласного центру Григорія Литвина Ігор Литвин. На нього оформлена одна ділянка. Григорій Литвин працював головним архітектором саме в період масової роздачі землі на Лісопарковій, нині він - заступник міського голови Кіровограда. Чиновник і досі періодично намагається довести, що не має жодного стосунку до цієї ділянки. Правда, оперує емоціями, а не фактами.
     
    Проїзд Підлісний. Власник семи ділянок - ТОВ "Терра Плас", 15 належать ПП "Домініон Зембуд". Загальна площа - понад два гектари. Обидві фірми мають безпосереднє відношення до сім’ї Табалових, молодший із яких, Андрій, балотувався на мера Кіровограда і зайняв почесне третє місце та пройшов до міськради депутатом від партії "Наш край". Ще 6,3 гектара під розміщення зони відпочинку, культурно-розважального та торгово-побутового комплексів орендує ТОВ "Саладін", засновники якого - Тамара Котельникова і рідний дядько екс-кандидата в мери Сергій Табалов. Він свого часу очолював земельну комісію Кіровоградської міськради, пропустивши через свої руки сотні рішень про виділення омріяних соток.
     
     
    Неподалік ділянкою володіє власниця кількох кіровоградських ринків "Престиж" Лариса Медведенко. У районі проїзду Підлісного є десять соток і у колишньої начальниці управління власності приватизації комунального майна міськради Оксани Марченко.
     
    Одна ділянка записана на Катерину Рехлецьку. В Інтернеті можна відшукати її резюме. Вона називає себе фрілансером і вказує, що з листопада 2006 року по січень 2011-го працювала помічником директора ЗАТ "Інно ПЕК". Глава правління цього ЗАТ - колишній депутат обласної ради Сергій Максимов. Напевно, безкорисно допоміг дівчині отримати землю за сумлінну службу.
     
     
    Майже гектар землі належить майже (ще можуть бути суди) меру Кіровограда, генеральному директору м'ясокомбінату "Ятрань" Андрію Райковичу. Він уже встиг заявити, що планує побудувати там хоспіс.
     
    Щоб Лісопаркова, не дай Боже, не загорілася, поміж сосен житимуть пожежники. Одна ділянка оформлена на колишнього начальника Кіровоградського обласного управління з надзвичайних ситуацій Віктора Федорчака, який нині очолює Одеське, ще чотири - на теперішнього, Віталія Миронюка.
     
    40 соток є у Василя Міщенка (його повний тезка або він сам трудиться старшим слідчим УМВС в області), 30 - у кіровоградського нотаріуса Ірини Новицької, 20 - у племінниці братів Шарових Наталії Яцків, по 10 - у бізнес-партнерів Олександра Кокоша і Валентина Радченка.
     
    Понад три гектари належать керівнику обласної федерації баскетболу, бізнесменові Сергію Сухому. (Між іншим, згаданий Руслан Згривець - президент БК "Єлисавет Баскет").
     
    Власниця ще двох - кіровоградка Алла Побережець. Вона - директор фірми екс-депутата Кіровоградської міськради, заступника директора департаменту АПК облдержадміністрації "Ексімсервіс" Віктора Ніколаєнка. Він під час проведення цього розслідування з усіх сил заперечував свою причетність до землі на Лісопарковій. Однак саме його джип чомусь бачили ще в січні 2015-го поблизу величезного фундаменту.
     
    Трохи нижче, якщо дивитися по мапі, 2,5 гектара "відійшли" ПП "Терра 2006" - під розміщення бази відпочинку. Засновник підприємства - Віктор Згама, директор однієї з фірм кіровоградського бізнесмена Олександра Крившенка, який на місцевих виборах 25 жовтня йшов у міськраду від "Батьківщини", але "пролетів".
     
    Дві ділянки (12,73 і два гектари) віддані в оренду ТОВ "Созидатель-1" під будівництво багатоповерхових будинків. Співзасновник фірми - Дмитро Дрига, у якого є серйозні бізнес-зв’язки з названим вище Олександром Крившенком.
     
    ...Середній розмір футбольного поля - 0,714 гектара. Судячи з кадастрової карти, на території Лісопаркової у комунальній власності ще лишилися кілька "полів". Але найбільші "стадіони" вже розібрали сильні світу цього.
     
     
    І це ще не все...
     
    20 жовтня 2015 року виконком віддав ще 11,27 гектара землі в районі Лісопаркової під комплексну житлову забудову членам кооперативу "Княжичі". Заступник мера Григорій Литвин поспішив через офіційний сайт міськради пояснити: "Ухвалення рішення і визнання управління капітального будівництва Кіровоградської міської ради замовником для виготовлення технічної документації на проведення інженерної підготовки, спорудження зовнішніх інженерно-транспортних мереж комплексної забудови дозволить ВАТ "Кіровоградобленерго" за власні кошти побудувати в мікрорайоні дві трансформаторні підстанції і прокласти електричні мережі для забезпечення житлового масиву електроенергією - є відповідна державна програма. Якщо ж не визнавати масив території комплексною забудовою, то кожному забудовникові необхідно буде індивідуально отримувати технічні умови на підключення електромереж та за власні кошти здійснювати їх будівництво та прокладку, а потім передавати ці мережі на баланс обленерго".
     
    Тобто як завжди: все для людей. А для кого саме - ми обов'язково з'ясуємо.
     
    Нагадаємо: У Лісопарковій відновили будівництво житлових будинків (ФОТО)