Українські моряки в російському полоні: чи є надія на звільнення?

  • 3 черв. 2019 12:38
  • 1134
    • Новина Українські моряки в російському полоні: чи є надія на звільнення? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Понад півроку тому, 25 листопада, російські солдати захопили 24 українських моряків та 3 човни Військово-морських сил України. Це сталося біля Керченської протоки під час руху українців до Азовського моря. У травні Міжнародний трибунал ООН з морського права виніс рішення про незаконність дій Російської Федерації. Чи звільнять українських моряків, що думають про цю справу експерти та міжнародні партнери України, дізнався Центр громадського моніторингу та контролю.
     
    За що Росія судить українських моряків?
     
    Росія обвинувачує українських військових у нібито незаконному перетині кордону організованою групою зі зброєю. Кремль називає власну агресію провокацією з боку України. Судові засідання у цьому процесі тривають уже півроку, і обвинувачених увесь цей час тримають під вартою у Москві. Українці не визнають провини і називають себе військовополоненими.
    За словами адвокатів, звинувачення РФ є безпідставним, оскільки за договором 2003 року Україна має вільний прохід до Азовського моря. Більше того, інцидент трапився за 
    12 миль від узбережжя Криму, в нейтральних водах. Про це свідчать геодані руху українських суден.
    Більше того, українські ВМС не здійснювали жодних провокацій. Навпаки, це були російські кораблі, які відкрили вогонь і пішли на таран. Це підтверджують відео інциденту, оприлюднені в інтернеті. 
     
    У січні Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій закликала звільнити українських військовослужбовців. Втім, попри очевидні докази та тиск міжнародної спільноти, Кремль продовжує утримувати полонених. 
     
    - Ми надали Росії всі можливості для вирішення спору дипломатичними засобами. Але ми, на жаль, не змогли досягти позитивного результату після кількох місяців виснажливої роботи, – зазначила заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль.
     
    Що вирішив міжнародний суд?
    Міжнародний трибунал з морського права за позовом України зобов’язав Росію негайно повернути українські військові кораблі, а також звільнити захоплених моряків. Це рішення підтримали 19 суддів із 21. 
     
    - Трибунал вважає за необхідне вимагати від Росії звільнити три затримані українські кораблі «Нікополь», «Бердянськ» та «Яни Капу», 24 затриманих моряків, та дозволити їм повернення в Україну», – заявив голова трибуналу. 
     
    Хоча трибунал не вимагає від РФ припинити кримінальне переслідування українських моряків, Україна результатом судового засідання задоволена.
     
    - Рішення в Гамбурзі зламало російську логіку, за якою вони хотіли використати наших хлопців як розмінну монету, зігравши на політичній кон’юнктурі. Тепер разом з друзями і партнерами перетворимо символічну перемогу у практичні важелі. І обов’язково повернемо моряків додому, – підсумував міністр закордонних справ України Павло Клімкін. 
     
    Прикметно, що на слуханні не було представника від Росії. Також РФ не надала свої матеріали для розгляду справи. Втім, це ніяк не вплинуло на процес, і трибунал використав офіційну позицію РФ щодо ситуації.
     
    Чи виконає РФ рішення трибуналу?
    У відомстві РФ заявили, що «керченський інцидент» лежить поза юрисдикцією трибуналу. Однак, відповідно до конвенційного права ООН, Росія повинна виконувати рішення трибуналу. Більше того, усі міжнародні партнери України стоять на боці нашої держави у цій справі, й не раз наголошували на абсурдності звинувачень стосовно українських моряків. Зокрема, спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер у відповідь на рішення трибуналу заявив, що «у Росії немає законних підстав утримувати далі моряків». 
     
    Експерти вважають, що реакція Москви на висновок міжнародної судової інституції покаже, чи готова Росія вирішувати конфлікти мирним шляхом.
       
    - Двадцять чотири моряки – це лакмусовий папірець на те, чи зацікавлений Путін у мирному вирішенні війни на Донбасі і деескалації в Азовському морі, – зазначив німецький депутат Мануель Саррацин.
     
    Більшість аналітиків прогнозують, що Росія виконає вимогу міжнародного трибуналу, однак швидше за все – після парламентських виборів в Україні. На думку юристів-міжнародників, якщо Росія не звільнить українців, то програє як на економічному фронті, так і на репутаційному. 
     
    - Ігнорування трибуналу – це величезні економічні втрати, які РФ відчує одразу (наприклад, страховки для перевезень зростуть у ціні) та потенційні безпекові ризики, – переконаний юрист Борис Бабін.
     
    Експерти вказують на дуже високу імовірність нових антиросійських санкцій у разі ігнорування рішення трибуналу. Наразі ж українські військові і кораблі перебувають у російському полоні. 
     
    Нагадаємо: Українським морякам залишили міру запобіжного заходу  у вигляді утримання у СІЗО