Розпуск Верховної Ради: що думають депутати Кропивницького?

  • 29 трав. 2019 20:02
  • 1525
    • Новина Розпуск Верховної Ради: що думають депутати Кропивницького? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Шостий президент України Володимир Зеленський під час своєї інавгурації оголосив про розпуск Верховної Ради. Згодом він видав указ та призначив позачергові вибори на 21 липня. Це перший в історії розпуск ради посеред інавгурації.
     
    Що з приводу доцільності розпуску ВРУ думають різні політичні сили міської ради Кропивницького?  
     
    Валентина Яремчук, член депутатської фракції політичної партії „Блок Петра Порошенка „Солідарність”: 
     
    — Для того, щоб дати оцінку рішенню про достроковий розпуск ВР, треба відповісти на два запитання: що є причиною цього рішення та що отримає від цього український народ? Відповідаючи на перше питання, то моя особиста думка, — це елементарний розрахунок команди нового Президента — якнайшвидше змінити Раду, поки завдяки його рейтингу можна завести велику кількість депутатів, адже кожного дня він буде поступово, але невпинно знижуватися.
    Президент стверджує, що він не може співпрацювати з цим складом ВР, але на найвищій посаді треба вміти комунікувати та домовлятися, знаходити компроміс. Крім того, здається він цього ще й не намагався робити. Україна загалом дуже складна країна з різними поглядами, а ще й маємо дуже непростого ворога. Невміння дипломатувати не на користь нашої держави.
    Що стосується українського народу, то йому просто не дали відпочити. Ми всі в буквальному смислі пережили емоційно дуже важкий виборчий процес. Кожного українця торкнулися останні вибори Президента України, всі втомилися. Інформаційне поле засмічене. Чи зможе Україна зробити правильний свідомий вибір та проаналізувати масиви інформації, які накриють нас протягом цих двох місяців? Мабуть, навряд."
     
     
    Сергій Капітонов, голова депутатської фракції ВО "Свобода” в міській раді Кропивницького:
     
     — Я вважаю розпуск ВРУ доцільним. Цей парламент фактично не працював останні роки. Вони відмовлялись розглядати дуже потрібні для України законопроекти, наприклад, такі, як «Антиолігархічний пакет докорінних змін», зміна виборчого кодексу, скасування депутатської недоторканності та ін. Реформи фактично не проводились. Все, що вони робили, це тільки імітували бурхливу діяльність і то далеко не всі.
     
    Катерина Шамардіна, член депутатської групи "Рідний край":
     
     — Вважаю недоцільним терміновий розпуск парламенту. Окрім того, що це антиконституційне рішення, воно ще й антидержавницьке. Якщо президент дійсно б хотів ухвалення всіх законів, що перелічив у своїй інавгураційній промові (забувши, правда, про закон про імпічмент), а також змінити виборчу систему на систему з відкритими списками, то залишив би парламент працювати до жовтня. Вийшло так, що рішення Володимира Зеленського про розпуск ВР не залишило шансів на впровадження всіх тих змін, на які чекало суспільство. Його рішення чисто політичне, засноване на бажанні завести свою партію до ВР на хвилі високих рейтингів, яка до осені може і зникнути.
     
    Олександр Цертій, голова депутатської  фракції політичної партії ,,Всеукраїнське об’єднання ,,Батьківщина”  в міській раді Кропивницького:
     
    — Я вважаю, що це було зроблено правильно, тому що рівень довіри серед громадян України до ВРУ, на превеликий жаль, був дуже низьким. Тому президент мав повне моральне право для того, щоб зробити цей крок і розпустити таку Верховну Раду, яка не має необхідної підтримки у громадян. Відносно законності цього указу є багато думок та безліч аргументів. Але я все ж таки вважаю, що з юридичної точки зору Володимир Зеленський мав повне право і підстави для розпуску Ради. Адже де-факто ми з вами чітко бачимо і усвідомлюємо, що коаліції у ВРУ вже давно не існує. А це є пряма підстава для того, щоб президент своїм указом розпустив таку Верховну Раду.
    Зрозуміло, що існують певні законодавчі колізії. Я так думаю, що буде багато оскаржень цього указу, у Верховному суді, зокрема, але я вважаю, що цей процес вже є невідворотним. Усі аргументи, що немає фінансування для проведення дострокових виборів, є безпідставними, адже на цей рік закладені кошти в бюджеті. Тому кошти є. Що засмучує в цій ситуації — це те, що вибори відбудуться по старій системі: недосконалій та прогнилій. Вона включає в себе мажоритарну складову, за допомогою якої у ВРУ приходять дуже одіозні фігури, які в цинічний спосіб просто скуповують голоси людей. Тому я вважаю, що ми можемо отримати новий склад ВРУ, який не дуже сильно відрізнятиметься від минулого.
     
    24 травня в Україні розпочався виборчий процес дострокових виборів у Верховну Раду, які призначені на 21 липня. Виборча парламентська кампанія починається відповідно до законодавства на наступний день після оприлюднення указу президента про розпуск Верховної Ради. Указ президента Зеленського про розпуск Верховної Ради і дату призначення виборів до парламенту на 21 липня 2019 року 23 травня опублікували в «Урядовому кур’єрі».
     
    Аліна Кулик
     
    Читайте також: Коментар МЗС України щодо виборів до Європейського Парламенту 9-го скликання