Краєзнавчий ресурс – на користь місцевій громаді

  • 25 трав. 2019 09:39
  • 1185
    • Новина Краєзнавчий ресурс – на користь місцевій громаді Ранкове місто. Кропивницький
     
    Користувачі обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського звикли до того, що бібліотека, визначаючи своє місце в громадах, застосовує не лише кращий досвід бібліотек України, але й використовує можливості інноваційних перетворень та досягнення інформаційних технологій.
     
    У ЗМІ вже повідомлялось про перспективи Інтернет-Центру, про можливості електронного урядування в бібліотеці, про надання послуг користувачам з вадами зору, про діяльність громадських організацій – партнерів бібліотеки, про реалізацію корисних сучасних проектів тощо.
     
    Сьогодні мова піде про ще один ресурс, відомий, можливо, не так широко, як Інтернет-послуги чи електронне урядування. Це довідково-бібліографічний ресурс, який базується на місцевій періодиці. Він виник як результат кооперації кількох бібліотек області і має назву Кіровоградський Регіональний Кооперативний Каталог (КРКК). Завдяки спеціальному програмному забезпеченню бібліографи отримали можливість створювати аналоги звичних бібліографічних карток в електронному вигляді. 
    Сьогодні над поповненням КРКК працюють 17 бібліотек області (модератор проекту – ОУНБ ім. Д. І. Чижевського) на базі 25 місцевих газет, починаючи з 2007 року. Кожна з бібліотек-учасниць повністю описує одну-дві місцеві газети (так званий аналітичний опис документа) і надсилає електронною поштою до загального сховища на сайт обласної бібліотеки. Натомість, кожна бібліотека-учасниця проекту має право отримувати для своєї потреби описи решти газет також електронною поштою. Вигода очевидна. Надсилаючи до спільного кооперативного сховища одну газету (в середньому 10-25 карток), бібліотека отримує готові картки ще від 16 бібліотек ( в середньому 200-230 карток). І так після виходу кожної газети.
     
    Кооперативною довідковою базою охоплено головні обласні, міські та районні газети: «Народне слово», «Кіровоградська правда», «Украина Центр», «21-й канал», «Вечірня газета», «Первая городская газета», «Наше місто і село», «Нова газета», «Світловодськ вечірній», «Вісник Голованівщини» та інші – всього 25 джерел. Проект є відкритим для бажаючих приєднатись. Головні вимоги до бібліотек-учасниць розміщено на сайті бібліотеки у розділі «Регіональний каталог (для бібліотекарів)». http://library.kr.ua/krcc/index.html 
     
    Сьогодні до електронної бази даних (ЕБД) КРКК на 1 травня 2019 року введено понад 190 000 карток, де одна картка – один опис статті з газети. Чому така база даних зветься довідковою? Тому, що містить вказівку на джерело, у якому можна знайти інформацію на певну тему.
     
    Пошук у базі даних можна здійснювати за автором статті, за її назвою, за ключовим словом або за предметною рубрикою, тобто за темами. Сам принцип пошуку є досить доступним. До того ж на допомогу завжди готовий прийти черговий бібліограф. Тематично публікації охоплюють весь спектр життя громади від розпоряджень та діяльності місцевої влади до спортивних новин. Поради медиків та юристів, інформація про освітянські конференції та переможців конкурсу «Вчитель року», успіхи агроформувань та відкриття нових торгових центрів, екологічні проблеми та новини з лісового господарства краю, презентація нових книг та поради рибалкам, діяльність громадських організацій національних меншин Кіровоградщини, гумористичні мініатюри та анонс культурних заходів – ось неповний перелік тематики презентованого ресурсу. Відомості про лауреатів регіональних премій в галузі літератури, образотворчого мистецтва, журналістики та переможців у деяких інших конкурсах, починаючи з 2007 року, – ЕБД КРКК надає довідки по всім 25 газетам проекту. Любителям зеленого туризму, які хотіли б вивчити спочатку свою область, понад 70 публікацій допоможуть зорієнтуватись. Тим, кому цікаво, де на Кіровоградщині розводять страусів, теж допоможе ЕБД КРКК.
     
    За часи існування проекту подібних публікацій накопичилось чимало, а газети, в яких вони були надруковані, зберігаються у фондах ОУНБ ім. Д. І. Чижевського. Чи вам цікаво, наприклад, про що йдеться у публікаціях: «Загадка планеты Уммо»; «Кіровоградський Стоунхендж»; «Такий загадковий Інгул»; «Загадкова могила»; «Перший водогін у місті»; «Полотняна лялька дружить з янголятком-охоронцем»?
     
    Для тих, хто зацікавився новими можливостями і дочитав замітку, наприкінці – сюрприз, а саме: ЕБД КРКК, презентована у цій статті, доступна на сайті бібліотеки у розділі «Електронний каталог» http://www.library.kr.ua:8088/cgi-bin/irbis64r_72/cgiirbis_64.exe?C21COM=F&I21DBN=ELIB&P21DBN=ELIB&S21FMT=&S21ALL=&Z21ID=. За умови, що ваш домашній комп’ютер знаходиться під парасолькою Інтернет-мережі, ви можете всю пошукову роботу виконати вдома і прийти до бібліотеки вже зі списком обраних статей. Економте час, розширюйте горизонти пізнання, будьте сучасними! А бібліотека завжди є і буде вашим надійним партнером у мандрах по світу інформації.
     
    Майя Міщенко,
    головний бібліотекар
    інформаційно-бібліографічного відділу
    ОУНБ ім. Д. І.Чижевського