Кропивницький: Дихаємо на повні легені!

  • 22 трав. 2019 20:02
  • 1499
    • Новина Кропивницький: Дихаємо на повні легені! Ранкове місто. Кропивницький
     
    Цього місяця у Кропивницькому стартувала громадська кампанія «Дихати по-людськи», запроваджена журналістами нашого видання та активістами. Мета цієї кампанії дуже проста – покращити екологію міста та захистити здоров’я кропивничан (див. №№ 16 – 20 «Первой городской газеты»).
     
    Мабуть, кожен із нас чув від родичів, знайомих враження від поїздки за кордон. Найперше дивують українців у Європі дороги, чисте довкілля та багато дерев. Так, європейці звикли турбуватися про своє здоров’я. Та хіба Україна не європейська країна? Упровадити ці стандарти в нашій державі може кожен – висаджуючи дерева, не спалюючи листя та сміття, контролюючи місцеву владу. 
     
     
    Чим більше дерев – тим здоровіше місто
    Чисте повітря – це саме те, чого не вистачає легеням у спеку та в період цвітіння різних рослин. Дати його можуть дерева. Проте у Кропивницькому їх все менше й менше.  
     
    Лікар-пульмонолог Олександр Гришко впевнений, що чим більше дерев – тим здоровіше місто і тим краще себе почувають жителі.
     
    – Нестача зелених насаджень спричиняє зменшення вмісту кисню, а також загрожує більшою концентрацією шкідливих речовин, та й екологія страждає від цього. Дерева поглинають вуглекислий газ і виділяють кисень. Думаю, це всі знають ще зі школи. Тому чим більше зелених насаджень у місті, тим більше кисню виділяється. До того ж дерева поглинають більшу концентрацію вуглекислого газу та шкідливі викиди, наприклад, автомобільні. Зрозуміло, чим більше дерев – тим здоровіше місто і тим краще себе почувають жителі. Взагалі варто згадати, як людина почувається в лісі або на природі, там, де є мінімальне забруднення територіального басейну, - коментує Олександр Гришко.
     
    Кропивницький пульмонолог зазначає, деякі хвойні рослини виділяють фітонциди – це речовини, що знешкоджують певні бактерії, мікроскопічні гриби та інші форми мікроорганізмів. У таких «хвойних» територіях намагаються розміщувати оздоровчі заклади та санаторії. Так, раніше протитуберкульозні санаторії намагалися розміщувати за містом, у соснових лісах. Це сприяло швидшому одужанню та кращому лікуванню. 
     
     
    Зрубав одне дерево – посадив десять
    Олександр  Гришко стверджує, що брудне повітря негативно впливає на здоров’я людини. Усі шкідливі викиди можуть відкладатися у дихальній системі. До того ж коли людина дихає несвіжим повітрям, це може посприяти виникненню різних захворювань, у тому числі й інфекційних.
     
    – Я постійно слідкую за новинами в нашій області. Тільки й бачу, як дерева постійно омолоджують, обрізають, рубають. Над ними просто знущаються. А от щоб їх садили – то таке бачу дуже рідко. Мені сподобався приклад Австралії, яка поставила за мету посадити мільйон дерев, бо у них погіршилася екологія. Я думаю, що такий підхід результативний. Дерева потрібно садити часто та постійно. Я б взагалі ввів такий принцип: зрубав одне дерево – посадив десять. Тільки таким шляхом можна вирішити цю проблему. Саджання дерев треба якимось чином заохочувати. І міська влада має це розуміти й сприяти цьому. Наскільки мені відомо, у Києві є благодійна організація, яка закуповує саджанці, роздає їх безкоштовно, тільки щоб люди їх саджали. На жаль, у нашому місті  проявів такого альтруїзму не спостерігається, - зазначає лікар.
     
    Дерева – це невід’ємна частина нашої екосистеми. На жаль, про це сьогодні не всі пам’ятають. Жива природа просто не зможе існувати без цих дивовижних представників флори, а людство – тим більше. 
     
     
     
    За життя варто посадити хоча б одне дерево
     
    Одне дерево за рік зазвичай виробляє 100 – 200 кг кисню. Цього достатньо для дихання людини впродовж цілого року. Також всього лише одне дерево здатне поглинути за рік стільки вуглекислого газу, скільки виробляє автомобіль за час пробігу у 30-40 тис. км. Саме тому за життя таки варто посадити, як мінімум, одне дерево. Рекордсменом щодо виділення кисню є тополя. 1 га тополь виділяє в атмосферу кисню у 40 разів більше, ніж скажімо 1 га хвойних.
     
    Так вже склалося, що дерева – це одні з найстаріших мешканців Землі. Вони з’явилися тут задовго до перших людей і пережили не один десяток глобальних катаклізмів. За цей час вони встигли створити міцний симбіоз з мешканцями планети, який часто дає про себе знати. 
     
     
    Охороняють землю, на якій ростуть
     
    Не дарма дерева порівнюють із захисниками. Справа в тому, що вони здатні охороняти землю, на якій ростуть. Не секрет, що коріння дерев скріплює ґрунт, роблячи його більш міцним і цілісним. У звичайних умовах від цього мало користі, однак якщо йдеться про прибережні зони, то тут все кардинально змінюється. Скріплений корінням грунт не так сильно розмивається водою, завдяки чому берег стає більш стійким. До того ж усі живі дерева здатні захистити землю від вітряної ерозії. Немов кам’яна стіна, вони один за одним беруть на себе удари повітряних поривів і навіть ураганів. Саме тому сьогодні прийнято садити деревця по всьому периметру поля або городу.
     
    Одне дерево за рік зазвичай виробляє 100-200 кг кисню. Цього достатньо для дихання людини впродовж цілого року. Також всього лише одне дерево здатне поглинути за рік стільки вуглекислого газу, скільки виробляє автомобіль за час пробігу у 30-40 тис. км.
     
     
    Фото зі сторінки групи «Озеленення Кропивницький» у Фейсбук
     
    Аліна Кулик