Як впроваджується медична реформа у Кропивницькому

  • 21 трав. 2019 12:23
  • 1516
    • Новина Як впроваджується медична реформа у Кропивницькому Ранкове місто. Кропивницький
     
    Медична галузь Кропивницького активно долучилася до процесів трансформації та успішно реалізувала перший етап медичної реформи – закладів охорони здоров’я первинного рівня надання медичної допомоги населенню. Реформування медичної галузі в місті проводиться на достатньому рівні та відповідно до визначених етапів. Що було зроблено для реалізації реформи за час її реалізації, читайте далі.
     
    Про це повідомляє сайт Управління охорони здоров’я Міської ради м. Кропивницького.
     
    Покращення матеріально-технічної бази закладів
     
    Протягом 2016-2018 років за рахунок коштів міського бюджету було зроблено наступні кроки:
     
    капітальні ремонти 3-х амбулаторій - 3 632,3 тис. грн.
     
    придбання матеріально-технічного оснащення відповідно до Примірному табелю матеріально-технічного оснащення - 2 192,0 тис. грн.
     
    Придбання санітарного автотранспорту - 644,9 тис. грн.
     
    Придбання комп’ютерної техніки для робочих місць лікарів та реєстраторів комунальних закладів первинної ланки у кількості 169 одиниць - 1 890,0 тис. грн.
     
    Підключення усіх трьох закладів первинної ланки до мережі Інтернет - 155,3 тис. грн.
     
    Купівля медичних інформаційних систем «Медстар» - 620,7 тис. грн.
     
    У рамках підготовчих заходів до впровадження мединої реформи було проведено навчання медичного персоналу. 3 медичні заклади м. Кропивницького первинного рівня в цілому, їхні структурні підрозділи – 19 амбулаторій загальної практики-сімейної медицини та всі лікарі первинної ланки зареєстровані в електронній системі е-Health. Завдячуючи комп’ютеризації та інформатизації закладів охорони здоров’я первинної ланки запроваджено електронну картку пацієнта, електронний рецепт та електронну чергу на прийом до лікаря.
     
    У 2019 році у міському бюджеті передбачено видатки у сумі 2 410,1 тис. грн на комп’ютеризацію та інформатизацію закладів вторинної ланки.
     
    Управлінням охорони здоров'я Міської ради міста Кропивницького з метою полегшення вибору сімейного лікаря населенням міста створено електронний реєстр всіх лікарів первинної мережі, який розміщений на сайті управління. Нині у закладах охорони здоров’я первинної ланки, у яких працює 140 лікарів первинної ланки (42 педіатра, 81 сімейний лікар, 17 терапевтів).
     
    Мешканці міста мали змогу підписати Декларацію про вибір сімейного лікаря як безпосередньо у закладах охорони здоров’я, так і в Центрі надання адміністративних послуг міста Кропивницького. Станом на 10 травня 2019 року підписано 178 404 деклараціїї про вибір лікаря, що надає первинну медичну допомогу (76,4% від усього населення). Статистичні дані щодо стану підписання декларацій регулярно оприлюднюються на сайті управління у розділі «Медична реформа».
     
    Автономізація
     
    24 квітня 2018 року прийняті рішення Міської ради міста Кропивницького про припинення комунальних закладів первинної ланки шляхом перетворення (реорганізації) їх у комунальні некомерційні підприємства. Всі три заклади первинного рівня надання медичної допомоги м. Кропивницького, зареєстровані як комунальні некомерційні підприємства, підписали договори про медичне обслуговування населення з Національною службою здоров'я України з 1 січня 2019 року та успішно функціонують у нових умовах. Вони більше не утримуються коштом бюджету, мають стабільні виплати від НСЗУ і можуть вільно організовувати свою роботу, впроваджуючи гнучкі заробітні плати, мати рахунки в банку та депозити.
     
    Зараз триває ІІ етап медичної реформи - процес реорганізації закладів вторинної ланки, а саме їх автономізація. Міською радою прийняті рішення щодо перетворення всіх лікувально-профілактичних закладів ІІ рівня у комунальні некомерційні підприємства. На даний час внесено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань інформацію щодо перебування закладів у стані припинення, як бюджетних установ.
     
     
    Фінансування в умовах реформи
     
    Починаючи з січня 2019 року запрацював новий механізм фінансування закладів первинної ланки за принципом «гроші ходять за пацієнтом».
     
    Протягом січня-квітня 2019 року заклади отримали кошти від Національної служби здоров'я України у сумі 36 155,0 тис. грн, що вдвічі більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року (медична субвенція – 17 078,4 тис. грн). Хороший лікар приносить своєму закладу більше фінансування та сам заробляє більше. У закладах укладені нові колективні договори, де ефективно вибудувана система мотивації працівників, внаслідок чого заробітні плати медичного персоналу виросли в 2 – 4 рази.
     
    Зарплати медичного персоналу, що надають первинну медичну допомогу за результатами реформи:
     
     
    Лікар: 14 314 грн. - 17 900 грн
     
    Середній медичний персонал: 8 545 грн. - 10 800 грн
     
    Середньомісячна заробітна плата працівників комунальних некомерційних підприємств, що надають первинну медичну допомогу, за січень-квітень 2019 року становить 9 377 грн. (більше у 2,1 рази у порівнянні з минулим роком).
     
    Урядова програма «Доступні ліки»
     
    За період квітень 2017 – квітень 2019 р.р. для лікування серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, цукрового діабету 2-го типу виписано 280 тис. рецептів, відпущено 243,1 тис. лікарських засобів, освоєно 12,0 млн. грн. Починаючи з квітня 2019 року виписка ліків в рамках даної Програми здійснюється виключно по електронним рецептам, адміністрування і фінансування Програми перейшло до Національної служби здоров’я України.
     
    Станом на 10 травня 2019 року 16 аптечних закладів міста Кропивницького підписали договори з НСЗУ. Увесь перелік аптечних закладів, які відпускають «Доступні ліки» можна побачити на мапі, створеній управлінням охорони здоров’я.
     
     
    Кадрові рішення тепер на основі конкурсу
     
    У 2018 році у Кропивницькому запроваджено конкурсні відбори на посади керівників ЗОЗ, а також розмежування функцій генерального директора (фінансово-господарча діяльність) та медичного директора (питання медицини) з 2019 року. Підґрунтям для цього стало прийняття постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 року № 1094 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу на зайняття керівника державного, комунального закладу охорони здоров'я» та наказу Міністерства охорони здоров'я України від 31.10.2018 року № 1977 «Про внесення змін до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров'я».
     
    Управлінню охорони здоров’я міської ради міста Кропивницького делеговані повноваження на виконання даних функцій, призначення керівників ЗОЗ міста здійснюється за новими правилами шляхом конкурсного відбору. Уся інформація про конкурси, відповідно до чинного законодавства, оприлюднюється на головній сторінці сайту управління.
     
    Госпітальні округи
    Продовжує функціонування Кропивницька госпітальна рада Кропивницького госпітального округу, створена у 2017 році, до складу якої увійшло 11 адміністративно – територіальних одиниць. На завершальному етапі знаходиться розробка Перспективного плану розвитку Кропивницького госпітального округу, який стане основним стратегічно-фінансовим документом при трансформації спеціалізованої медичної допомоги у 2020 році та впровадження програми державних гарантій медичного обслуговування населення з 2020 року.
     
    Читайте також - Кіровоградщина: Жителі області стали вразливими до захворювання на кір (ВІДЕО)