#trashtag по-кропивницьки: Як весело і швидко прибрати місто?

  • 18 трав. 2019 09:37
  • 1006
    • Новина #trashtag по-кропивницьки: Як весело і швидко прибрати місто? Ранкове місто. Кропивницький
     
    З приходом весни на землі почали з’являтися перші проліски і... купи сміття. Хоча комунальники справно виконують свої обов’язки, деякі недобросовісні містяни нівелюють результати їхньої праці. Та вихід є. Оригінальний спосіб врятувати місто від засилля відходів запропонували двоє екоактивістів — всесвітній флешмоб #trashtag.
     
     
    Щоб долучитися до флешмобу, слід сфотографувати місцину до прибирання та після і викласти світлини у соцмережі під хештегами #trashtag (всесвітній) та #trashtag_kr (місцевий). Журналіст Дмитро Семенюк та психолог Сергій Стельмашенко прибрали сміття на частині Фортечних валів. Цей процес вони зняли на відео та закликали кропивничан прибрати інші найбільш засмічені ділянки міста.
     
    — Беріть друзів, приходьте на улюблені місця відпочинку та починайте весело їх прибирати. Але спершу сфотографуйте галявину до та після. Мета флешмобу — зробити місто чистішим, — йдеться у відеоролику. 
     
    Флешмоб зародився ще у 2015 році у США. Запустив його американець Стівен Рейнхольд. Під час поїздки за місто його вразила засміченість дикої природи. Повернувшись додому, він написав пост у соцмережі Фейсбук, у якому запропонував людям прибрати хоча б невеликі ділянки та поділитися фото результатів під хештегом #trashtag. Але тоді флешмоб не досяг сподіваної популярності.
     
    Нагадав про нього Роман Бірон, також американець, кинувши виклик підліткам у мережі Reddit. Неочікувано пост розлетівся спершу Америкою, а тоді і усім світом. За інформацією Радіо Свобода, лише в Інстаграмі під хештегом #trashtag понад 37,5 тисячі дописів. 
     
     
    — Спершу я хотів організувати свій екологічний челендж. Поділився ідеєю із Сергієм, а він каже: «Так уже ж є такий флешмоб». Ми вирішили самі долучитися до нього і закликати до цього містян. Прибрали частину валів, зняли невеличкий ролик, розмістили його у Фейсбуці та придумали локальний хештег #trashtag_kr. Пройшло небагато часу, а результати вже є. Люди активно прибирають різні ділянки: ті ж вали, набережну, міськсад. 
     
    Ми хотіли показати кропивничанам гарний приклад та донести, що людина повинна за собою прибирати. Адже зовсім не важко взяти перчатки, сміттєвий пакет та витратити буквально десять хвилин. Через деякий час плануємо розмістити світлини тих, хто приєднався, у спільноті «Кропивницький проти свинства», — розповідає один з організаторів челенджу в Кропивницькому Дмитро Семенюк.
     
    — Прибирання — корисний процес не лише для довкілля, а й для здоров’я самої людини. Походили, понагиналися, позбирали пакети, обгортки, пляшки, і ніякого спортзалу не треба. До того ж це гарна психологічна розрядка. Порядок навколо — це порядок у голові. Про флешмоб я дізнався з інтернету. Нашому місту він дуже потрібний. Якщо кожен прибере принаймні двір біля свого під’їзду, воно стане чистішим, а громадяни — дисциплінованішими та більш свідомими. Людина, яка знає ціну чистоті, вже не кине папірця собі під ноги, — додає Сергій Стельмашенко.
     
    Проблема засміченості хвилює не лише організаторів флешмобу. У спільноті Фейсбук «Кропивницький проти свинства» обурені містяни поширюють світлини різних неприбраних ділянок.
     
     
    — Ось так зараз виглядає міськсад. Прикро, що люди самі його засмічують, а потім будуть скаржитися, що на травневі свята нема куди виїхати. З дитиною чи собакою неможливо вийти погуляти, скрізь купа сміття (скла, шприців, пакетів тощо), — зазначає Юлія Кузьмич-Комашко.
     
     
    — Потрібно терміново прибрати з дамби сміття, яке ми витягли з Інгула. Будь ласка, максимальний репост. Воно підсохне, і вітер все рознесе, — пише Олександр Фадеєв.
     
    — Раніше це був берег річки Сугоклея, де відпочивали люди. А зараз тут сміттєзвалище. Як огидно на це дивитися. Нам і нашим дітям ніде відпочивати. Що ж буде далі? — дивується Катерина Дорошенко. 
     
    Кажуть, чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять. За викинутий в урну пакет вам скаже спасибі природа. А за прибрану хоча б найменшу частину міста — ваші діти, яким тут жити. Флешмоб триває. А ви готові прийняти виклик?
     
     
    «Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом. 
     
    Наталка Нічишина
     
    Читайте також: Кропивницький: Перший парк за часи незалежності