Як кропивничани навчались петриківському розпису (ФОТО)

  • 17 трав. 2019 13:12
  • 1968
    • Новина Як кропивничани навчались петриківському розпису (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький

    Учора в галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна» - відділі Кіровоградського краєзнавчого музею пройшов черговий майстер-клас із петриківського розпису. Про це повідомляє «Утренний город».

    Як і минулого разу, своєю майстерністю з кропивничанами ділилася художниця-реставраторка Анна Петренко. Вона переконана, що елементи українського народного малярства здатні опанувати і дорослі, і малі – варто тільки захотіти!

    – Петриківський розпис – це не лише прекрасний вид мистецтва, він має чимало прихованих для непосвяченої людини знаків і символів. Так наші предки зашифровували в малюнку інформацію про свій рід, історію населених пунктів та побажання на майбутнє, - пояснює майстриня.

    Вона показала, як за допомогою пензля та акрилових фарб зобразити зернятко, ягідки, гребінець, бігунок, кетяги калини та пітушіння.

    Учасники майстер-класу розписали посуд та предмети побуту, отримавши не лише естетичне задоволення, а й власноруч виготовлений сувенір.

    Наступний майстер-клас із петриківського розпису відбудеться в суботу, 18 травня, під час ХV Міжнародної акції «Ніч музеїв» в Кіровоградському обласному художньому музеї.

    Нагадаємо, музей Карпенка-Карого предствить літературні студії Кіровоградщини.

    Людмила Макей