Тисячі червоних метеликів. Кожен ВІЛ-позитивний може на собі зупинити епідемію інфекції

  • 17 трав. 2019 20:03
  • 1450
    • Новина Тисячі червоних метеликів. Кожен ВІЛ-позитивний може на собі зупинити епідемію інфекції Ранкове місто. Кропивницький
     
    Щорічно кожної третьої неділі травня проводять День пам’яті по мерлих від СНІДу. Метою цього дня є привернення уваги населення до проблеми, профілактики захворювання, а також привернення уваги влади до соціального захисту ВІЛ-інфікованих.
     
    Сьогодні ми поговоримо з Юлією Чабанюк, головою правління благодійної організації «100 ВІДСТОКІВ ЖИТТЯ. Кропивницький». 
    Кіровоградське відділення було створене у 2005 році, а нещодавно організація змінила назву і стала БО (благодійний організація. – Авт.), але, як зазначає пані Юлія, зміна назви не збила їх зі шляху протидії ВІЛ-інфекції у Кіровоградській області. 
     
     
    Головне – виявити ВІЛ-інфікованих 
     
    — Наша мета - це виявлення ВІЛ-інфікованих людей, які проживають серед нас і просто не знають про свій ВІЛ-статус. Взагалі люди просто не тестуються. Чомусь немає такої звички проходити тестування на ВІЛ-інфекцію, як, наприклад, на туберкульоз. Отже, ми максимально інформуємо населення нашої області й співпрацюємо тісно з медичними закладами. Наші соціальні працівники безпосередньо працюють у цих закладах. Не у всіх, звичайно, але щороку їх стає більше. Це є великим плюсом, бо соціальний працівник знаходиться безпосередньо у медичному закладі.
     
    І якщо людина тестується на ВІЛ-інфекцію й потребує психологічної допомоги на порозі до тестового консультування, то соціальні працівники долучаються та розповідають про аспекти цієї процедури. І в разі, якщо людина дізнається, що вона ВІЛ-інфікована, медичні працівники пропонують співпрацювати із соціальним працівником стосовно проходження діагностики на підтвердження ВІЛ-інфекції, а разом із тим формується прихильність до лікування саме антиретровірусними препаратами. Такі препарати вони можуть отримати в центрі СНІДу або в медичних закладах, де є відкриті сайти антиретровірусної терапії, - повідомляє голова правління.
     
    Своєю основною діяльністю благодійна організація визначає доступність до тестування. А в разі виявлення інфекції – швидке призначення терапії для того, щоб людина зберегла своє здоров’я та життя і не передавала вірус близькому оточенню.
     
     
    Де кропивничани можуть пройти тестування? 
     
    У рамках медичної реформи всі люди можуть пройти тестування на ВІЛ швидким тестом у свого сімейного лікаря, із яким підписано декларацію. Тестування є добровільним, доступним та конфіденційним.  У разі, якщо медичний заклад не закупився такими тестами, люди можуть напряму звернутися до центру СНІДу. Якщо ж ви ще не встигли підписати декларацію з лікарем, дізнатися свій ВІЛ-статус можна безпосередньо у центрі СНІДу. 
     
     
    Дискримінація та осуд з боку суспільства
     
     Щорічно у різних містах та країнах до Дня пам’яті людей, які померли від СНІДу, проводяться різноманітні просвітні акції, флешмоби, благодійні концерти та виступи. У Кропивницькому цьогоріч проводитиметься інформаційний флешмоб «Ліки від байдужості». 
     
    — Ця назва несе в собі поняття, що люди самі байдужі до свого здоров’я, а інші не розуміють життя  з ВІЛ-інфекцією та засуджують тих, що живуть з ВІЛ-позитивним статусом. І люди просто бояться йти дізнаватися про своє здоров’я. І якщо вони таки дізнаються, що ВІЛ-інфіковані, то вже наперед продумують, як відреагує суспільство і чи попадуть вони під його дискримінацію, під осуд. У рамках цього проекту ми проводимо тренінги для медичних працівників, щоб вони були більш толерантними. Адже вони користуються певним авторитетом у пацієнтів. І якщо  медичні працівники будуть більш лояльні до цієї проблеми, то ми швидше наблизимося до мети все-таки зупинити епідемію, - говорить Юлія Чабанюк.
     
    Перший випадок ВІЛ-інфекції було зареєстровано в Україні в 1987 році. Ця епідемія вирує в країні вже 31 рік. Згідно з офіційними даними центру громадського здоров’я МОЗ України, за цей час було зареєстровано 333717 випадків. За 31 рік померло 48 тисяч 456 осіб. 
     
    — На обліку в Україні зараз перебуває 142 тисячі 61 особа. Ми розуміємо, якщо від зареєстрованих випадків відняти тих, хто стоїть на обліку, та померлих, то можемо побачити, що є приблизно ще 140 тисяч людей, які знають про свій ВІЛ-статус, але через певні бар’єри вони живуть і не звертаються за медичною допомогою. Вони також не проходять обстеження, не отримують лікування, а тому несуть загрозу для свого близького оточення, — повідомляє пані Юлія.
     
    У 2018 році в Україні від СНІДу померло 3 448 осіб проти 3298 у 2017 році. Найпоширенішою причиною є туберкульоз – він є супутнім захворюванням, зумовленим ВІЛ/СНІДом.  За останніми даними у Кіровоградській області на обліку перебувало близько трьох тисяч осіб. На лікуванні знаходилося дві тисячі. За минулий рік від СНІДу померло 119 осіб. У 2017 році зазначається 85 померлих. 
     
    — Чому стало людей більше помирати? На жаль, багато хто виявляє захворювання на третій-четвертій клінічній стадії СНІДу, коли імунітет дуже ослаблений. Медичні працівники просто вже не в змозі відновити його. Люди просто помирають від туберкульозу чи інших захворювань, зумовлених ВІЛ-інфекцією, - зазначає Юлія Чабанюк.
    Стратегія «90-90-90»
    — Відповідно до стратегії ЮНЕЙДС (Об’єднана програма Організації Об’єднаних Націй по ВІЛ/СНІД) на шляху до прискорення подолання СНІДу  перед Україною стоїть виклик досягти  трьох «90».
     
    Глобальна мета боротьби «90-90-90» полягає в тому, щоб до 2021 року 90% ВІЛ-інфікованих знали про свій діагноз, 90% з них — отримали антиретровірусне лікування, а 90% цих людей мали понижене вірусне навантаження.
     
    Якщо ми досягнемо цих трьох «90», то нам вдасться взяти епідемію під контроль та зменшити смертність від хвороб, зумовлених ВІЛ-інфекцією. На сьогоднішній день Кіровоградська область в рамках цих «90» мала такі показники: перше «90» — 72,3% знають про свій ВІЛ-позитивний статус, із них 70,2% приймають лікування (це друге «90»). Із них 66% мають позитивну динаміку в лікуванні, - повідомляє Юлія Чабанюк.
     
     
    Не бійся! Протестуйся! На тобі ВІЛ-інфекція може зупинитися
     
    Сьогодні в Україні працює група міжнародних донорів, які фінансують програми профілактики, лікування та соціальний супровід ВІЛ-інфікованих.
     
    Тестування на ВІЛ не є обов’язковим. Відтак постає завдання перед сімейними лікарями в рамках медичної реформи мотивувати людей на добровільне тестування. Це доступно та конфіденційно, а за бажанням це можна зробити анонімно. 
     
    - Жити чи не жити, приймати чи ні лікування – це вибір кожної людини. Але найголовніше, щоб соціальні працівники донесли до своїх клієнтів, що кожен ВІЛ-позитивний може на собі зупинити епідемію інфекції. Ти приймаєш ліки  — ти безпечний. Можеш на роботу ходити, створювати сім’ю та народжувати дітей. На тобі ВІЛ-інфекція зупиниться, - говорить на завершення Юлія Чабанюк.
     
    Аліна Кулик