Відповідь ЄС на агресію Росії у Чорному морі була недостатньою

  • 12 трав. 2019 12:41
  • 1160
    • Новина Відповідь ЄС на агресію Росії у Чорному морі була недостатньою Ранкове місто. Кропивницький
     
    Посилення політичного, дипломатичного та економічного тиску на Росію є єдиним способом забезпечити стабільність та безпеку на Європейському континенті.
     
    Про це пише Урядовий Портал
     
    Відповідь Європейського Союзу на відкриту агресію Росії на українські судна у міжнародних водах поблизу Керченської протоки була недостатньою. Запроваджені санкції торкнулися лише окремих осіб, відповідальних за атаку та захоплення в полон українських моряків. Безпека Чорноморського регіону має бути серед пріоритетів порядку денного ЄС.  Про це сказала Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе на Міжнародній конференції «Майбутнє Європи? Перспективи сучасного розвитку» в м. Сібіу (Румунія).
     
    Віце-прем'єр-міністр підкреслила, що будь-яка нерішучість та вагання з боку ЄС лише «заохочують» Росію до нових провокацій.
     
    Разом з тим Іванна Климпуш-Цинцадзе відзначила, що в НАТО ухвалили рішення щодо посилення присутності Альянсу в Чорному морі. В квітні на міністерській зустрічі у Вашингтоні країни-члени НАТО узгодили пакет заходів, які дозволять покращити обізнаність Альянсу про ситуацію на місцях і посилити підтримку України та Грузії. Вони стосуватимуться навчань морських сил і берегової охорони, візитів кораблів до портів і обміну інформацією.
     
    - Ми закликаємо міжнародних партнерів до подальших санкцій проти російських портів, суден, що входять до кримських портів, а також компаній, що експлуатують незаконний міст через Керченську протоку, – підкреслила Іванна Климпуш-Цинцадзе.
     
    - Маю вкотре нагадати незручну істину: у Європі йде війна, щодня забираючи життя українських солдатів та мирних жителів. За даними ООН, з початку російської агресії на Донбасі загинуло близько 13 тисяч осіб. Попри це у деяких європейських столицях вже виступають за зближення з Росією. Кремль шукає не діалогу, а лише забезпечення власного домінування. Росія прагне поширити власні принципи та «правила гри» на всю Європу, – підкреслила Віце-прем’єр-міністр у своїй промові.
     
    - Якщо Євросоюз піде на компроміс щодо цінностей та міжнародного права у відносинах з Росією, то проект ЄС не має майбутнього, – наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.  
     
    Віце-прем’єр-міністр заявила, що для неї європейський напрямок інтеграції означає передусім свободу вибору. 
     
    - Останні п'ять років історії нашої держави доводять, що українці обрали краще майбутнє в європейській сім'ї. Свобода вибору є основною ідеєю, за яку ми боролися протягом століть, – зазначила представниця українського Уряду.
     
    Вона наголосила, що для майбутнього ЄС важливо зберігати відданість принципу відкритих дверей.
     
    - Майбутнє Європи не може ґрунтуватися на нерішучості та неоднозначності, особливо щодо східних сусідів, які демонструють відданість демократичним цінностям. Східні сусіди ЄС, які чітко заявили про свої європейські прагнення, заслуговують на той самий рівень уваги та залучення з боку ЄС, що і країни Західних Балкан, – заявила Іванна Климпуш-Цинцадзе. - Моєю головною метою на найближчі кілька місяців є збереження послідовного, активного і суттєвого діалогу з нашими партнерами в ЄС і НАТО. Наразі Уряд тісно працює з Парламентом, щоб зберегти та продовжити ключові реформи, – сказала Віце-прем’єр-міністр під час інтерв'ю на полях конференції.
     
    Читайте також: Геннадій Зубко запропонував дозволити поєднання посад міських голів і народних депутатів