Піймай «хвилю»: ще один рік із радіо

  • 12 трав. 2019 09:36
  • 1386
    • Новина Піймай «хвилю»: ще один рік із радіо Ранкове місто. Кропивницький
     
    Важко уявити життя сучасної людини без гаджетів: телефона, телевізора чи іншої «розумної техніки». Але варто віддати шану попереднику сучасних засобів зв’язку — радіо. Саме з нього почалася історія радіозв’язку. На сьогодні радіозв’язок пройшов величезний шлях у своєму розвитку, і технології зв’язку є невід’ємною частиною нашого повсякденного життя.
     
    124 день народження радіо
    Саме 7 травня 1895 російський фізик Олександр Попов здійснив перший сеанс радіозв’язку і продемонстрував світові перший радіоприймач. 
     
    Тільки подумати, що звичне для нас явище як радіосигнал ще сто років тому вважалося чимось немислимим та надприродним. Стрімкий розвиток радіотехнологій призвів до того, що зараз на основі перших розробок Попова створено такі революційні явища як телебачення і мобільний зв'язок. Вони щільно увійшли в наше життя. 
    Ми поставили кропивничанам декілька звичайних запитань, щоб з’ясувати, як часто вони слухають радіо та чи слухають взагалі.
     
     
    Дмитро:  Я радіо взагалі рідко слухаю. Хіба що, коли їду в маршрутці або в машині. Не можу назвати точні назви чи "хвилі", бо слухаю його  нечасто. Якщо так станеться, що гратиме радіо у мене, то я якийсь попсовий хіт точно не буду перемикати.  Взагалі вважаю, що радіо буде існувати ще довго, бо альтернативи для автомобілістів на сьогодні не існує, адже інтернет ще не ловить скрізь де тільки можливо, а радіо в цьому плані виграє.
     
     
    Анжеліка: Радіо? У дитинстві слухала, коли батьки вмикали. З віком радіо мені замінили музичні канали та YouTube. А новини дізнаюсь зазвичай із соцмережі. Там все набагато оперативніше з’являється. Буквально одразу ж. Проте, наскільки мені відомо, у радіо теж своя велика аудиторія залишається. Думаю, завдяки багатьом автомобілістам ця платформа ще досить тривалий час матиме попит. Тож пророчити його загибель ще рано.
     
    Ілля: Так, щоб  навмисне  ввімкнути  і  послухати — то ні, не було. Але від радіо нікуди не дінешся, адже у маршрутках зазвичай воно грає. Навіть декілька разів місцеве чув. Якщо подумати, то, мабуть, у маршрутних таксі тільки й слухаю. Приємно, коли якась сучасна попса грає, а не шансон чи бутирка. Водії зазвичай не питають пасажирів, вмикають те, що їм подобається. На мою думку, зараз радіо переживає не найкращі часи, але років 10 ще точно протримається, поки повністю не зміниться покоління. 
     
     
    Анна: У мене радіо асоціюється з бабусею, селом та городом. Коли в дитинстві робили щось, то зазвичай вона вмикала якусь «хвилю» і ми слухали пісні чи новини. А зараз іноді вмикаю, коли готую чи прибираюсь в квартирі. Мабуть, звичка. Та й щось корисне можна почути, поки зайнята своїми справами.
     
     
     
    Найвідоміший жарт на радіо
    Мабуть, найвідомішим жартом на радіо й досі залишається розіграш, зафіксований 1 квітня 1976 року в Англії. На радіо «Астроном» ведучий на ім’я Патрік Мур передав повідомлення, мовляв, сьогодні вранці о 9:47 Плутон буде розташований позаду Венери, у результаті чого на всій нашій планеті має знизитися рівень тяжіння. Так само він рекомендував всім стрибати, щоб відчути всі переваги життя космонавтів. Як здивовані були працівники радіо, коли їм почали дзвонити слухачі і повідомляти, що вони відчули невагомість, а одна жінка стверджувала про польоти над диваном в її кімнаті.
     
     
     
    Багато хто говорить, що радіо, як і друкована преса, скоро припинять своє існування. Однак занепад цих двох медіа-майданчиків пророкували скептики ще у минулому столітті. Спочатку, коли був винайдений телевізор, а потім — із появою Інтернету. Однак життя розпорядилося по-іншому.
     
    Аліна Кулик
     
    Читайте також: Кропивницький: Телебачення минулої епохи