Кіровоградщина: Відійшов у інший світ видатний краєзнавець Станіслав Янчуков

  • 10 трав. 2019 10:48
  • 2000
    • Новина Кіровоградщина: Відійшов у інший світ видатний краєзнавець Станіслав Янчуков Ранкове місто. Кропивницький
     
    Про це у ФБ у групі Кіровоградська обласна організація НСЖУ пише журналіст Петро Мельник.
     
    "Сумуємо!
    Колеги з обласної спілки журналістів сумують із приводу смерті члена НСЖУ, редактора Центрально-Українського видавництва Станіслава Миколайовича Янчукова  - мудрої і доброї людини, гарного товариша, педагога, краєзнавця, громадського діяча - та висловлюють щирі співчуття рідним і близьким покійного! Пам’ять про Станіслава Миколайовича житиме в наших серцях!" - йдеться у повідомленні.
     
    Станіслав Миколайович Янчуков — двічі лауреат обласної краєзнавчої премії імені Володимира Ястребова (2006, 2018 рр.), автор книг “На чолі обласного самоврядування” (2003), “З іменем Володимира Ястребова” (2005), “До спортивних вершин: нариси з історії фізичної культури і спорту на Кіровоградщині” (2015). Незмінний редактор «Історичного календаря Кіровоградщини».
     
    Нещодавно Станіслав Миколайович відзначив 80-літній ювілей. Народився він 14 червня 1938 року у селі Світлопіль Олександрійського району в сім’ї сільського вчителя. За фахом Станіслав Миколайович Янчуков — філолог. Працював у школі, викладав у педагогічному інституті, згодом на державній службі, громадській роботі. Постійно займався культурно-просвітницькими проектами, розвитком видавничої справи. Захоплювався історичним краєзнавством, брав участь у підготовці тому “Історія міст і сіл УРСР. Кіровоградська область”, був членом редколегії “Книги пам`яті України”. З 1998 року - головний редактор Центрально-Українського видавництва. За цей час підготував до друку сотні видань, більша частина з яких - історико-краєзнавчі.