Кропивницький: Телебачення минулої епохи

  • 9 трав. 2019 09:06
  • 1292
    • Новина Кропивницький: Телебачення минулої епохи Ранкове місто. Кропивницький
     
    Нещодавно у Кропивницькому відкрилася виставка зразків телевізійної та радіотехніки, що використовувалася в роботі місцевого телебачення з 60-х по 90-ті роки ХХ століття. Експозиція приурочена до 59-ї річниці від дня заснування Кіровоградської обласної телерадіокомпанії.
     
    Як розповіла нам продюсер у Філія ПАТ НСТУ «Кіровоградська регіональна дирекція» Олена Кваша, над цією виставкою працювали приблизно місяць. Саме стільки часу знадобилося команді,  щоб відібрати техніку та привести її у відповідний стан, оскільки вона, у більшості випадків, не працює.
    — Це й зрозуміло, але вона має виглядати нормально, тому ми вибирали найбільш такі придатні експонати. Готували описи, технічні характеристики. У цілому на це пішло близько місяця, — додає Олена Кваша.
     
     
    Як зауважила продюсер, відкриття цієї кімнати припало на святкування 59-ї річниці від дня заснування самої телерадіокомпанії.
     
    — Ми дуже давно мали бажання створити таку експозицію. Взагалі ця виставка – це частина музею, який ми розпочали потроху готувати. Перший крок це були ось такі стенди з фотографіями. Їх досить багато. Наступний наш крок – це оздобити ці фотостенди QR-кодами, для того, щоб люди зі сматрфонами могли підійти зчитати цей код  і отримати більше інформації, що тут зображено. Оскільки на стендах, на жаль, немає стільки місця, щоб розписати всі події, які відображені тут, — розповідає співрозмовниця.
    Враховуючи те, що до філії Суспільного телебачення часто приходять школярі та студенти на екскурсії, було вирішено започаткувати створення музею.
     
     
    — Людям завжди цікаво побачити щось із минулих епох та періодів.  Ми з нашим менеджером Костянтином Карповим відвідали телецентр, попрацювали над тим, щоб відібрати все, що стосується минулих періодів. Дякувати Богові, це все у нас є. Тому ми вирішили відтворити такі часові епізоди. Так воно, власне, і сталося, — говорить Олена Кваша.
     
    Один із куточків виставки символізує студію, яка була відома на Кіровоградщині, мабуть, у кожній оселі – це програма «Наші вітання». Він є інтерактивним. Хто бажає, може сісти (тут навіть текст є, можна почитати) і відчути себе ведучим цієї програми: замовити чи оголосити пісню.
     
    — Є зразки техніки абсолютно різного рівня складності. Це все було у використанні у телерадіокомпанії, цією технікою користувалися, на ній працювали. Навіть ця друкарська машинка «Ятрань» використовувалася для того, щоб друкувати сценарій. Вона буде працювати, між іншим. Тому відвідувачі зможуть спробувати себе у ролі сценариста. У залі також знаходяться манекени, які одягнені відповідно до епохи. Це 80-ті роки. Власне, я думаю, що нам вдалося відтворити ті часи. Ці манекени відтворюють певні образи кореспондента та оператора тієї епохи, зокрема, — зазначає Олена Кваша.
     
    Ця експозиція у приміщенні телерадіокомпанії налаштована знаходитися тут достатньо тривалий період, особливо враховуючи те, що ідуть канікули. А перший місяць канікул, як правило, пов’язаний з активним екскурсійним періодом, тому однозначно експозиція тривала.
     
     
    — Будемо розмірковувати про майбутнє, щоб зробити все локально. Як тільки приймемо рішення, то одразу розкажемо всім бажаючим, де ми будемо базувати більш масштабний музей. Виставка абсолютно безкоштовна. Єдине, що потрібно, – це домовлятися про організацію екскурсій, телефонувати  до телерадіокомпанії на приймальню за номером 24-14-60, — додала на завершення пані Олена.
     
    Аліна Кулик
    Нагадаємо: У дитячій обласній лікарні запрацювала сенсорна кімната (ВІДЕО)