Кропивничан запрошують подивитися на контрасти виставки "Переможний травень" (ФОТО)

  • 8 трав. 2019 15:13
  • 1064
    • Новина Кропивничан запрошують подивитися на контрасти виставки «Переможний травень» (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    Сьогодні, 8 травня, у Кропивницькому у обласному художньому музеї відкрилася міні-виставка «Переможний травень» до 74-річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Експозиція представлена з п'яти художніх творів, що збереглися у фонді музею.
     
    - Тема виставки дуже дискусійна. Дехто каже, що такі експозиції відкривати не потрібно, це комуністичне свято, а у нас зараз декомунізація. Тим більше, що наш ворог Росія використовує цю тему в плані ідеологічної війни проти України, привласнивши собі нашу спільну перемогу. У таких умовах саме сьогодні необхідно такі виставки роботи. Тому що тема Другої світової стала актуальною як ніколи. Ми на рівні підсвідомості повертаємося до тих часів. Ми розповідаємо про Донецький аеропорт – кажемо «Наш Сталінград», говоримо про Путіна – кажемо «реінкарнація Гітлера», згадуємо Маріуполь як оборону Севастополя, - говорить завідуючий відділу туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи музею Олег Юрченко.
     
    Головною картиною експозиції є «Ми з Берліну», Тетяни Яблонської, яка передає настрій ейфорії, коли солдати повернулися з Берліну з перемогою. Також емоційний контраст міні-виставки створюють дві роботи. Одна з них «Травень 45-го»: жінка біля вікна зустрічає чоловіка, який повертається з війни. Тут же ж поруч представлена картина «Повернення», яка має зовсім інший емоційний фон: солдат біля руїн своєї домівки, а доля родини невідома. 
     
    Триватиме експозиція близько трьох тижнів, тобто майже увесь травень. Кропивничан запрошують до художнього музею переглянути її.
     
    Аліна Кулик