Полюбити себе і своє тіло: у світі відзначають день без дієт

  • 8 трав. 2019 20:08
  • 1598
    • Новина Полюбити себе і своє тіло: у світі відзначають день без дієт Ранкове місто. Кропивницький
     
    У передлітню пору багато хто починає хвилюватися за «зайву» вагу. У погоні за ідеальним тілом та вагою багато хто вдається до виснажливих дієт. Адже це перше, що приходить на думку, коли мова йдеться про схуднення. Часом такі пориви до «ідеального» тіла можуть нанести велику шкоду здоров’ю.
     
     
    Щоб допомогти людям цінувати себе такими, якими вони є, полюбити себе та своє тіло, був заснований міжнародний день без дієт – 6 травня. Мері Аванс Янг є директором британської групи «Diet Breakers». Після особистого досвіду пережитої нею нервової анорексії вона стала допомагати людям цінувати тіло, яке у них є. Молода британська феміністка стала жертвою анорексії через шкільні знущання, бо її вважали «товстою». Згодом їй вдалося побороти цю небезпечну для життя недугу.
    Перше проведення акції відбулося у 1992 році в будинку Мері. Із 1993 року його святкували в Австралії, Канаді, Англії, Німеччини, Нової Зеландії, Норвегії, Росії, Південній Африці, Сполучених Штатах Америки та багатьох інших куточках Землі.
     
    Цікаві факти про дієти
     
    • 1. Середньостатистична жінка важить 63 кг при зрості 163 см.
    • 2. 75% з нас незадоволені своїм зовнішнім виглядом.
    • 3. Дві третини "дієтників" повертають вагу протягом одного року. Практично всі – протягом п'яти років.
    • 4. Дієтична індустрія заробляє близько 40 мільярдів доларів щороку.
    • 5. Для молодих дівчат дієти і стандарти краси перетворилися на своєрідну ікону. Як з'ясувалося, дівчат, які не досягли 25-річного віку, зайві кілограми лякають більше, ніж онкологія, ядерна війна і смерть батьків.
    • 6. Основна частина дієт марна для схуднення. Майже 90% розроблених дієт не допомагають скинути зайву вагу.
    • 7. Анорексія має найбільший (20%) ризик летального результату серед усіх психіатричних захворювань.
     
    Пропонуємо вам також ознайомитися із причинами, щоб припинити дієту.
     
    10 причин відмовитися від дієт згідно з програмою кампанії:
     
    10. Дієти не працюють. Навіть якщо ви втрачаєте вагу, ви, найімовірніше, повернете її назад, крім того, великі шанси набрати ще більшу вагу.
    9. Дієти – це дорого. Якщо ви не купуєте спеціальні дієтичні продукти, то можете заощадити на покупку нового одягу, який поліпшить ваш зовнішній вигляд прямо зараз.
    8. Дієти нудні. Люди, що сидять на дієтах, розмовляють і думають про їжу практично постійно, із ними неможливо говорити про щось ще. Занадто велика частина щоденного життя йде на це.
    7. Дієти не обов'язково поліпшують ваше здоров'я. Дотримання дієти може привести до серйозних проблем зі здоров'ям.
    6. Дієти не роблять вас красивою. Дуже мала кількість людей коли-небудь буде виглядати як моделі. Гламур – це вид, а не розмір. Ви не зобов'язані худнути до кісток, щоб бути привабливою.
    5. Дієти не сексуальні. Якщо ви хочете бути більш привабливою, піклуйтеся про своє тіло і зовнішність. Відчуття себе здоровою допомагає виглядати найбільш виграшно.
    4. Дієти можуть призвести до розладів харчової поведінки. Це може бути анорексія, булімія, неконтрольоване поглинання їжі або нав'язлива ідея постійно займатися фітнесом.
    3. Дієти можуть призвести до того, що ви станете боятися їжі. Їжа приносить нам радість. Постійне сидіння на дієтах може зробити їжу вашим ворогом, і назавжди позбавити вас позитивних емоції від смаку ваших улюблених страв.
    2. Дієта забирає енергію. Якщо ви хочете жити повним і активним життям, вам необхідно повноцінне збалансоване харчування. Це ж потрібно для того, щоб задовольнити базові потреби вашого тіла і обміну речовин.
    1. Найголовніша причина припинити сидіти на дієтах: якщо ви навчитеся любити і приймати себе, дарувати собі повноцінну здорову їжу і повноцінне здорове ставлення, ви отримаєте краще здоров'я, квітучий зовнішній вигляд - і цей подарунок собі ви зробите на все життя.
     
    А як кропивничани ставляться до дієт?
     
     
    Аліна, 21 рік: У школі сиділа на різних дієтах, хотіла схуднути. Пробувала різні дієти від двох тижнів і до декількох місяців. Одного разу захопилась питною дієтою, з часом апетит пропав повністю, вже перестала помічати, що не вживаю їжу зовсім. Закінчилося все лікарнею. Я чотири місяці провела під крапельницями. Організму краще явно не стало. Дієтами не варто зловживати, вони чистять організм, але тільки якщо з розумом підійти. Раджу консультуватися з лікарем з приводу будь-яких дієт. 
     
     
    Денис, 24 роки: Ніколи не думав навіть про дієти. Я сам по собі худорлявий так що потреби скидати вагу не було. Хіба що притримуватися дієти, щоб набрати вагу. На мою думку, головне їсти помірно і більш-менш здорову їжу. Це корисно для організму. Не корисно морити себе голодом і мучити себе психологічно, бо ти не відповідаєш якомусь «стандарту краси».
     
     
    Оксана, 46 років: Дієтами особливо не захоплююсь, просто іноді обмежую себе в якійсь їжі. Хоче це буває вкрай рідко. Я мама двох дітей і хочу балувати їх чимось смачненьким. Тому слово «дієта» у нашому домі може бути лише тоді, коли хтось хворіє. 
     
     
    Сергій, 45 років: Одного разу була у мене лікарняна дієта. Мені не сподобалося, не хотілося б знову її спробувати. Я взагалі проти дієт. Я вважаю, що якщо хочеш схуднути – то краще порадитися з лікарем і зайнятися спортом. Це хоча б здоров’ю не зашкодить.
     
    Любіть себе!
     
    Аліна Кулик