Чи має право лікар відмовитися надавати медичну допомогу через відсутність декларації?

  • 7 трав. 2019 20:05
  • 977
    • Новина Чи має право лікар відмовитися надавати медичну допомогу через відсутність декларації? Ранкове місто. Кропивницький
     
    «У мене відмовили ноги… Я здатен був проповзти не більше трьох метрів до вбиральні… Звернувся за медичною допомогою…, але мені не допомогли. Я телефонував до служби екстреної медичної допомоги, потім звертався до різних сімейних лікарів. Всім пояснював, що не можу прийти до медичного закладу, що потребую допомоги. Але ніхто, ніхто мені не допоміг!», - із цим зверненням у розпачі до нас звернувся по телефону клієнт.
     
    Під юридичний супровід клієнта взяв юрист проекту «100% життя та якісних послуг на Кіровоградщині» за підтримки Глобального фонду Арсен Арутюнян. 
     
    - Аргументація відмови надати невідкладну медичну допомогу полягала в тому, що в чоловіка не укладена декларація із сімейним лікарем, а стан здоров’я не є «невідкладним», що є перешкодою для направлення бригади швидкої медичної допомоги до хворого додому. В статті 6 Основ законодавства України про охорону здоров'я визначено, що кожен громадянин України має право на охорону здоров'я, зокрема, на кваліфіковану медичну допомогу, включаючи вільний вибір лікаря, вибір методів лікування відповідно до його рекомендацій і закладу охорони здоров'я. На противагу цьому, законодавством передбачено щонайменше два випадки, коли лікар має право відмовити в наданні медичної допомоги. Перший - порушення пацієнтом медичних приписів та правил внутрішнього розпорядку медичного закладу (якщо це не загрожує життю хворого і здоров'ю населення). Другий - сімейним лікарем вже підписана оптимальна кількість декларацій з іншими пацієнтами, - наголошує Арсен Арутюнян.
     
    У даній ситуації законних підстав для відмови з боку сімейного лікаря не було. Тому юрист провів переговори із одним із сімейних лікарів найближчого до клієнта закладу охорони здоров’я. Лікарю було запропоновано укласти декларацію із клієнтом дистанційно, оскільки для підтвердження факту підписання декларації важливим є її активація шляхом надсилання підтверджуючого СМС-повідомлення з телефону пацієнта. 
     
    - У результаті підписали декларацію. Клієнту надали фахову медичну консультацію. Не зважаючи на відсутність «невідкладного» стану, як про це вказали в службі екстреної медичної допомоги. Під час подальшого медичного обслуговування клієнта було поміщено до хоспісу, де йому була надана необхідна медична допомога, - підсумовує юрист організації. 
     
    Якщо порушуються ваші права через соціально-небезпечні захворювання, звертайтеся за консультацією до фахівців БО «100 відсотків життя. Кропивницький» за адресою: м. Кропивницький, вул. Преображенська, 2 (Будинок побуту), офіс 610, тел.: (0522) 24-69-04.
     
    Нагадаємо: Світ відзначає День боротьби з астмою