Топ затребуваних професій: на які спеціальності слід звернути увагу абітурієнтам Кіровоградщини?

  • 7 трав. 2019 16:04
  • 3320
    • Новина Топ затребуваних професій: на які спеціальності слід звернути увагу абітурієнтам Кіровоградщини? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Невдовзі у школах пролунають останні дзвоники і чергова когорта абітурієнтів Кіровоградщини постане перед питанням: на кого піти навчатися. Звісно, частина одинадцятикласників та дев’ятикласників вже давно знає, ким хоче стати у майбутньому. Проте, це лише невеликий відсоток старшокласників. Значно більша частина випускників боїться помилитися з вибором і стоїть на роздоріжжі професійного шляху.
     
     За результатами  минулорічного опитування сайту rabota.ua, за фахом йдуть працювати лише 42% випускників ВНЗ. Інші 58% змінюють сферу діяльності або й зовсім не пробували попрацювати за спеціальністю жодного дня. Причиною цієї сумної статистики є відсутність «співпраці» трьох  основоположних «величин»: освіти, ринку праці й абітурієнтів.  
     
    Із розвитком технологій багато професій відходять у минуле, з’являються нові. Але враховуючи перспективи ринку праці, на яку сферу краще всього звернути увагу майбутнім абітурієнтам у 2019-му році?
     
    Згідно з аналізом бази вакансій зареєстрованих у центрах зайнятості Кіровоградщини, перелік найбільш затребуваних сфер частково змінився. Однак, як і раніше, до ТОП-10 входять такі професії, як «Водій автотранспортних засобів» (138 вакансій), «Тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва» (63 вакансії), «Швачка» (48 вакансії), «Продавець продовольчих товарів» (43 вакансії), «Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування» (42 вакансії), «Електрогазозварник» (36 вакансій), «Слюсар-ремонтник» (33 вакансії), «Сестра медична» (34 вакансій), «Кухар» (30 вакансій) та «Лікар ветеринарної медицини» (26 вакансій).
     
    Динаміка вакансій і резюме, а також структура попиту та пропозиції на ринку праці чітко вказують на те, що найзатребуванішими на Кіровоградщині, та й в Україні зокрема, є робітничі професії.
     
    - Дослідження фахівців вказують на те, що ринок праці вже кілька років як перенасичений юристами, економістами, соціальними працівниками. Натомість популярності набувають робітничі професії. Це слюсарі, токарі, теслярі, зварювальники, муляри, кранівники, кухарі, водії тощо. Про майбутній фах необхідно задумуватися зі старших класів, поступово вивчаючи потреби ринку праці. Як показує досвід, працюючи на виробництві, можна заробляти на рівні офісного працівника, а в деяких випадках – навіть більше. Крім того, освоєння робітничої професії нерідко дає старт до власного бізнесу. Адже часто кваліфіковані робітники переходять від постійної найманої праці до виконання приватних замовлень, – розповів заступник директора Кіровоградського обласного центру зайнятості Богдан Стоян.
     
    Таким чином, нерідко абітурієнти, слухаючи поради друзів, батьків чи просто наслухавшись реклами, слідуючи за стереотипом про те, що вчитися у виші після школи – обов’язково, обирають «модні» чи «престижні» професії. В ідеалі, працювати потрібно за фахом, який не лише якнайкраще відповідає характеру і людини, а й приносить моральне задоволення і є затребуваним на ринку праці.
     
    Нагадаємо: На Кіровоградщині є вакантними тридцять вакансій для держслужбовців