Чи можна вислати трудову книжку за кордон на прохання звільненого працівника?

  • 6 трав. 2019 11:36
  • 4265
    • Новина Чи можна вислати трудову книжку за кордон на прохання звільненого працівника? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Роботодавець зобов’язаний видати працівникові трудову книжку в день звільнення із записом про звільнення (п. 4.1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 № 58; далі – Інструкція № 58). 
     
    У випадку, коли працівник відсутній на роботі в день звільнення, роботодавець цього дня має надіслати працівникові поштове повідомлення про необхідність отримати трудову книжку (п. 4.2 Інструкції № 58).
     
    Переслати трудову книжку поштою на зазначену адресу можливо тільки за письмовою згодою працівника. 
     
    Отже, роботодавець зобов’язаний надіслати трудову книжку на будь-яку адресу, зазначену в заяві працівника, зокрема за кордон.
     Проте в міжнародних поштових відправленнях заборонено пересилати трудові книжки, військові квитки, документи, що посвідчують особу (крім паспортів громадянина України для виїзду за кордон) тощо (абз. 4 п. 37 Правил надання послуг поштового зв’язку, затверджених постановою КМУ від 05.03.2009 № 270).
     
     Надішліть на адресу колишнього працівника лист. Поясніть у ньому, що пересилати трудову книжку за кордон заборонено. Запропонуйте інші варіанти: 
    визначити поштову адресу для пересилання трудової книжки в Україні;
    забрати трудову книжку на підприємстві під час перебування в Україні.
     
    Кіровоградський обласний центр зайнятості
     
    Кіровоградщина: У Новомиргороді колишня безробітна відкрила масажний кабінет