У Кропивницькому завершилися тренінги з толерантного ставлення медпрацівників до ВІЛ-позитивних

  • 4 трав. 2019 09:36
  • 1638
    • Новина У Кропивницькому завершилися тренінги з толерантного ставлення медпрацівників до ВІЛ-позитивних Ранкове місто. Кропивницький
     
    Якщо змінити ставлення до людей з ВІЛ, відповідно, у суспільстві знизиться стигма і дискримінація, люди з ВІЛ не будуть боятися звертатися за медичною допомогою. Власне, про це і йшла мова під час одноденних тренінгів для 60 медичних працівників пілотних закладів охорони здоров’я Кіровоградщини в рамках Проект USAID HealthLink. 
    Організатори - Кіровоградське обласне відділення ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ». Про ефективність навчання спілкуємося із тренером, головним лікарем Кіровоградського обласного протитуберкульозного диспансеру Галиною Горенко.
     
    - Наскільки актуальними були тренінги для медпрацівників?
     
    - На сьогодні тема даного тренінгу залишається актуальною для медичних працівників. Адже під час тренінгу ми розглядаємо не тільки питання стигми та дискримінації, пов'язаної з ВІЛ, але й правові аспекти даної теми, як передається вірус імунодефіциту людини, як захистити себе від зараження не тільки в професійній діяльності, а й у побуті та інше. А ці теми дуже актуальні для медичних працівників.
     
    - У чому була новизна інформації?
     
    - З моєї точки зору тренінг - це найефективніша форма навчання. Це  ефективний і швидкий спосіб підвищити рівень знань, умінь і навичок. А новизна саме і полягає у структурованості та оригінальності подачі інформації. Учасники тренінгу зазначають, що їм до вподоби саме така форма навчання. Результат у тренінгу завжди є!
     
    - Які найпоширеніші запитання озвучували медичні працівники?
     
    - Цікавить багато запитань, найпоширенішими з них є питання, пов’язані з їхньою професійною діяльністю: як захистити себе від професійного зараження, яким чином вірно донести пацієнту первинну інформацію про позитивний ВІЛ статус, прийоми ефективного спілкування з людьми, які живуть з ВІЛ, новітні тенденції в лікуванні ВІЛ-інфекції та інші.
     
    - Чи змінюється ставлення медпрацівників до ВІЛ-позитивних людей, за результатами тренінгу?
     
    - Завжди! Не було ще жодного разу, коли б рівень стигми не зменшився. Медичні працівники зазначають, що знання, отримані під час тренінгу, дозволяють подивитися на проблеми ВІЛ-позитивних людей з іншої точки зору, тобто краще зрозуміти їх потреби.
     
    Читайте також: Протягом квітня на Кіровоградщині зареєстровано четверо хворих із підозрою на хворобу Лайма