Кропивницький: Чи справді доступні електронні рецепти на «Доступні ліки»?

  • 27 квіт. 2019 09:32
  • 1419
    • Новина Кропивницький: Чи справді доступні електронні рецепти на «Доступні ліки»? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Із першого квітня у Кропивницькому діє нововведення у галузі медицини. Відтепер препарати у рамках програми «Доступні ліки» можна отримати за електронними рецептами. 
     
    Як раніше повідомляла в.о. Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, ця зміна трансформує весь механізм роботи програми, зокрема — пацієнти, які нею користуються, отримуватимуть рецепт на ліки у зовсім іншому форматі. Тепер пацієнти зможуть отримувати ліки за рецептом у будь-якій аптеці в Україні, яка має договір з НСЗУ, без прив’язки до місцевості, де цей рецепт був виданий. А сам рецепт буде виписуватись сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами через електронну систему охорони здоров’я, до якої приєднаються усі аптечні заклади, що мають договір з НСЗУ.
     
    Згодом після нововведення кропивничани почали нарікати, що у багатьох аптеках міста виникають проблеми з новою програмою. Відповідно, ліки за такими рецептами отримати важко.
     
     
    Тетяна Дем’яненко: Спочатку у терапевта не працювала програма. Виписали електронний рецепт наступного дня. СМС-повідомлення прийшло. В аптеці на Набережній сказали, що ця програма ще повністю не працює, тільки тестують. Але минулого тижня всього лише чоловік 15 змогли отоваритися. Тобто програма у них на той момент не працювала, і коли ми зможемо отримати ліки теж нам не сказали.
     
     
    Антон Олексієнко: Отримати рецепт у терапевта займає лічені хвилини. Після прийому відразу приходить СМС з номером рецепту. На кожен рецепт — окремий код. Труднощі можуть виникнути з пошуком препаратів та аптек, що працюють за програмою «Доступні ліки». Фармацевти неохоче йдуть на контакт про наявність препаратів, потрібно кожен раз називати номер рецепта, що складається з цифр і букв, замість простої назви препарату. До того ж система ця не налагоджена ще, багато часу займає саме «отоварення» рецепту.
     
    Олена Караман: Я прийшла до свого лікаря. Він вніс мене в комп’ютер і виписав ліки на чотирьох друкованих аркушах. Я пішла до аптеки, а мені кажуть, що потрібен код, СМС має прийти на телефон. У мене її не було. Я знову пішла до лікаря. Мені сказали чекати. Це було 3 квітня, досі ще й чекаю.
     
    Як прокоментували в управлінні охорони здоров’я міської ради Кропивницького, у багатьох аптеках ще проводяться технічні роботи.
     
    — Існує проблема із запуском програми, тому рецепти відпускаються не дуже швидко. Не так, як хотілося б. Але обіцяли, що протягом декількох тижнів все це налагодиться. Аптеки мають самостійно підключитися до програми та заключити договори з НСЗУ самостійно. Вони нам не підпорядковані. І на сьогоднішній день проблема у самих аптеках, — коментує начальниця відділу лікувально-профілактичної допомоги управління охорони здоров’я міської ради Кропивницького Тетяна Заболотна.
     
    За період дії програми по місту станом на 18 квітня було  виписано 6115 рецептів, відпущено —  799. Незабаром нововведення має запрацювати на повну силу, а проблем з отриманням препаратів за електронним рецептом не має бути.
     
     
    Як працює система електронних рецептів?
     
    Крок 1. Пацієнт записується та приходить на прийом до сімейного лікаря, терапевта або педіатра, з яким у нього підписана декларація.
    Крок 2. Лікар проводить прийом і виписує рецепт.
    Крок 3. Під час виписування електронного рецепта лікар разом з пацієнтом мають перевірити, чи номер мобільного телефону, зазначений в декларації, є актуальним і належить пацієнту. 
    Крок 4. Після перевірки номера телефону лікар виписує рецепт в електронній системі охорони здоров’я.
    Крок 5. На мобільний телефон пацієнта приходить СМС з унікальним номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці. Зміст СМС: «Ваш рецепт: ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ. Код підтвердження: ХХХХ».
    Крок 6. За необхідності або на прохання пацієнта лікар може роздрукувати консультаційний висновок, який містить розділ з призначеннями, зокрема призначенням ліків. 
    Крок 7. Пацієнт йде у будь-яку зручну для нього аптеку, що бере участь у програмі «Доступні ліки». Називає працівнику аптеки номер рецепта.
    Крок 8. Працівник пропонує пацієнту лікарські засоби, які є в цій аптеці і входять в програму «Доступні ліки».
    Крок 9. Пацієнт обирає один із лікарських засобів і називає чотиризначний код підтвердження та отримує свої ліки.
     
     
    Аптеки Кропивницького, які відпускають «Доступні ліки» за електронними рецептами:
     
    Аптечний пункт №3 Аптеки №4, вул. Терешкової, 136; Аптека №4, вул. В.Перспективна, 46/91; Аптечний пункт № 3 Аптеки №7, вул. Габдрахманова, 5; Аптечний пункт №6 Аптеки №7, сел. Гірниче, вул. Лінія 10А, 61; Аптека №2, вул. Попова, 9а; Аптека №20,  вул. Преображенська, 16Р; Аптека №26, вул. В.Перспективна, 50; Аптека №3, вул. Є.Тельнова, 1/Г; Аптека №42, вул. Родимцева, 1; Аптека №9, вул. Добровольського, 22Б; Аптека №1, вул. Набережна, 13; Аптека №146, вул. Попова, 20; ЦРА №127, вул. Степняка-Кравчинського, 1; Аптека №33, вул. Преображенська, 4А; Аптека №55, вул. Полтавська, 91А; Аптека №63, вул. Пашутінська, 69А; Аптека № 66, вул. Попова, 9Д; Аптека № 23, вул. Соборна, 14; Аптека № 24, вул. Є.Тельнова, 2; Аптека № 25, вул. В.Перспективна, 10; Аптека № 52, вул. Бєляєва, 9; Аптека № 53, вул. Академіка Тамма, 3/163; Аптека № 15, вул. Полтавська, 58; Аптека № 16,  вул. Попова, 20в; Аптека № 17, вул. Добровольського, 22а; Аптека № 20,  вул. Преображенська, 84; Аптека № 30, вул. Вокзальна, 376, Аптека № 75, вул. Героїв України, 24/27, Аптека № 1, вул. Ю.Коваленка, 2а.
     
    Аліна Кулик
     
    Читайте також: 15 тисяч доз вакцини проти сказу готуються до відправлення в регіони