Обережно: кліщі!

  • 23 квіт. 2019 19:18
  • 1296
    • Новина Обережно: кліщі! Ранкове місто. Кропивницький
     
    Які захворювання можуть виникнути від укусів кліщів? Де і в яку пору року найбільша вірогідність з ним «зустрітися»?
     
    Щорічно по медичну допомогу з приводу укусів кліщів звертається понад 20 тис. українців. Кліщі – це сезонне захворювання, що викликає кліщові бареліози та хворобу Лайма. Пік активності кліщів припадає на червень-липень, другий пік – це кінець серпня-початок вересня. Від укусів кліщів ніхто не застрахований. Кліщ може вкусити вас, навіть якщо ви йдете стежкою вздовж вулиці Маланюка чи дендропарка (наприклад). Проте найбільша вірогідність з ним зустрітися «на природі», бо кліщі облюбували жити у високій траві. Але принести їх можуть із вулиці навіть ваші домашні улюбленці.
     
    Хто є резервуаром (переносчиком) вірусу кліщового енцефаліту?
    Іксодовий кліщ. При укусі кліща в кров людини через його слину може потрапити спірохета хвороби Лайма. Слід зауважити, що хвороба Лайма і Кліщовий енцефаліт не є тотожними захворюваннями. Навпаки, Кліщовий енцефаліт є одним із проявів хвороби Лайма. Крім цього хвороба Лайма може призвести до серйозних уражень суглобів, шкіри, нирок та інших органів.
     
    Який орган є мішенню вірусу Кліщового енцефаліту? Як відбувається ураження головного мозку цим збудником?
    Інфікування людини відбувається після присмоктування кліща до тіла людини. Перші дві години перебування кліща на тілі людини є цілком безпечними для неї (в цей період кліщ ще не встигає присмоктатися до тіла своєї жертви). Кліщ має свої улюблені місця для укусів: це – шия, підпахви, ділянка на згині коліна ззаду та волосиста ділянка голови. Інфікування людини відбувається лише після того, як кліщ присмокчеться до її тіла. Тому вкрай важливо регулярно оглядати свої шкіряні покриви та дотримуватися інших методів профілактики.
     
    Які перші ознаки захворювання? Який характер перебігу хвороби?
    Характер перебігу захворювання може бути різним. Навіть безсипмптомним. Небезпека безсимптомного перебігу полягає в тому, що людина звертається по медичну допомогу
    в запущеній хронічній стадії, коли вилікувати хворобу повністю медикам не під силу, до того ж таке лікування довготривале, інколи пожиттєве. Тоді як при своєчасному зверненні, в гострій стадії, захворювання добре піддається повному виліковуванню.
     
    Як здійснюється процес діагностики та лікування пацієнтів?
    Лікування проводять згідно відповідних медичних протоколів. Якщо людину вкусив кліщ, вона повинна простежити за тим, щоб зранку наступного дня місце укусу не змінило зовнішній  вигляд. Окрім цього, потрібно протягом двох тижнів звернутися до свого сімейного лікаря, який огляне постраждалого і призначить йому всі необхідні діагностичні маніпуляції. Якщо у сімейного лікаря виникнуть якісь питання з приводу результатів аналізів, він скерує такого пацієнта на консультацію до лікаря-інфекціоніста. Після чого вузький спеціаліст проведе всі необхідні обстеження і вирішить питання чи потребує така людина лікування і якого саме.
     
    Який прогноз дають лікарі?
    Це залежить від того, яка тяжкість перебігу захворювання та наскільки своєчасним було звернення людини по допомогу. Враховуючи те, що хвороба часто має безсимптомний характер перебігу обстеження вкрай необхідне. Пам’ятайте, що вакцини від хвороб, носіями яких є кліщі, не існує. 
     
    Як правильно надати першу допомогу постраждалому від укусів кліщів?
    Перше що потрібно зробити постраждалому, і це йому під силу, це видалити кліща, що присмоктався. Потім обробити ранку спиртовим розчином чи будь-яким іншим атисептиком. Після цьоо місце укусу слід заклеїти. 
     
    Як потрібно правильно видаляти кліща? 
    – Потрібно взяти тонким пінцетом кліща якомога ближче до хоботка, прокручувати його за годинниковою стрілкою чи проти неї до тих пір, допоки кліщ не буде вилучено з тіла людини повністю. Найчастіше для цього знадобиться два-три таких прокручування. Якщо видалити кліща повністю не вдалося, необхідно якомога швидше звернутися до травмпункту, де медичний працівник не лише видалить небезпечного кровососа, але й направить його на аналіз на вміст збудників небезпечних хвороб до обласного лабораторного центру. На жаль, на території України понад 70-80 відсотків кліщів інфіковані бареліями та спірохетами й іншими небезпечними інфекціями.
     
    У чому полягає індивідуальна профілактика? Як бореться громадськість та місцеві власті з проблемою сезонного поширення кліщів?
    Профілактика, мабуть, всім відома – це огляд тіла, душ, прання одягу після прогулянки з деззасобами, використання на природі різних репілентів. Потрібно, йдучи на природу, одягатися так, щоб вся поверхня тіла була закрита одягом, бажано білого чи світлих кольорів.
     
    Місцева влада також щорічно дбає про безпеку громадян, скошуючи високу траву із знищенням її разом із кліщами. На території дендропарка та в інших місцях громадського відпочинку в перід найбільшої активності кліщів проводиться обробка зелених насаджень спеціальними інсектицидами. Проте, все це вам не допоможе, якщо ви вже зібралися на відпочинок за межі міста. Там обробку, звісно, робити нікому.
     
     
    Розмову з Смірновою Оленою Георіївною, завідуючою інфекційно-боксовим відділенням КНП «Кіровоградська обласна лікарня Кіровоградської обласної ради» вела прес-група КНП «Кіровоградський обласний Центр здоров’я Кіровоградської обласної ради» КНП «Регіональний центр громадського здоров’я Кіровоградської обласної ради»