Кропивницький: Аматорське кіно від школярів

  • 21 квіт. 2019 09:07
  • 1015
    • Новина Кропивницький: Аматорське кіно від школярів Ранкове місто. Кропивницький
     
    В стінах Центрально-українського держпедуніверситету імені Винниченка пройшов Восьмий ліцейний фестиваль аматорського кіно «Промінь-2019». У рамках заходу учні 9-11 класів Наукового ліцею показали 14 короткометражних фільмів. 
     
    Науковий ліцей — єдиний навчальний заклад, який проводить подібний фестиваль. Організатори переконані, що в «Промені» закладені неординарність мислення, свіжість поглядів, енергійність почуттів та творчі здібності учнів.
     
    — Фестиваль аматорського кіно «Промінь» уже став традиційним для нашого навчального закладу. Він проходить уже більше п’яти років поспіль і відрізняється яскравістю, творчістю і зрозумілим посилом фільмів. Кіно — це дуже цікавий, але складний жанр. Він потребує великої підготовчої роботи. Кожного року ми маємо різноманітні теми фестивалю і намагаємося підбирати їх таким чином, щоб вони були актуальні, сучасні та цікаві. Ці теми підбираються відповідно до того, що цікавить громадськість міста та сучасну молодь, — коментує директор Наукового ліцею Наталія Чередніченко.
     
    Школярі натхненно працювали над своїми роботами протягом останнього місяця, аби представити їх глядачеві.
    Історія фестивалю розпочалася вісім років тому, коли його організатори поставили завдання перед учнями створити фільми. Ліцеїсти достойно прийняли виклик. Відтоді фестиваль значно виріс у кількісних та якісних показниках та став одним із улюблених заходів учнівської молоді та своєрідною візитівкою ліцею.
     
    Кожного року після зимових канікул тут починає вирувати атмосфера кіновиробництва. За ці роки ліцеїсти знімали фільми про права дітей, цілі сталого розвитку, чудеса рідного краю, історію та сьогодення самого ліцею, людину в інформаційному суспільстві тощо. Його учасники беруть участь у тренінгах, які проводять телевізійники, режисери, журналісти та громадські активісти. Після засвоєння теоретичного та практичного матеріалу, учні переходять до написання сценаріїв. А далі — пошук локації, підбір реквізиту та пошук акторів. Лише після цього починаються зйомки. І лише найкращий матеріал увійде у фінальну чотирихвилинну версію.
     
     
    Булінг, дискримінація, наркотики 
    Цього року основною темою для короткометражних фільмів стала соціальна реклама. Для кожного класу шляхом жеребкування було обрано підтему. Таким чином, учасники у своїх фільмах розкрили проблеми булінгу, дискримінації, куріння, вживання наркотиків, незахищеності тварин, психологічного насильства в мережі Internet, загрози ВІЛ/СНІД. 
     
    Журі оцінювали чотирихвилинні фільми за такими критеріями: 
    • Відповідність картини правилам фестивалю. 
    • Оригінальність сценарію. 
    • Робота режисера, оператора та акторська гра. 
    •  Монтаж, якість звуку та картинки. 
    • Загальне враження. 
     
     
    Переможців запросили на «Ранкову каву»
    — Ми прагнемо розкрити творчий потенціал учнів, залучити їх до кіновиробництва та підняти дійсно соціальні проблеми. Ми хотіли показати, що цікавить молодь і як ця молодь може задуматися над проблемами, про які нібито думають лише дорослі, — говорить заступник директора з навчально-виховної роботи Володимир Вященко.
     
    Переможцями стали учні 11-го філологічного першого класу. Член журі Олена Кваша зазначила, що цьогорічні переможці традиційно запрошені до ефірів на «Ранкову каву» і мають можливість продовжити працювати з ними вже на постійній основі.
     
    Усі короткометражні фільми кропивничани зможуть переглянути на ютуб-каналі Наукового ліцею.
     
    Аліна Кулик