Дмитро Максименко: Суспільству потрібно щось віддавати, а не тільки брати

  • 20 квіт. 2019 09:12
  • 1777
    • Новина Дмитро Максименко: Суспільству потрібно щось віддавати, а не тільки брати Ранкове місто. Кропивницький
     
    Дій активно, живи позитивно!
     
    Чи знаєте ви, що таке Ротарі? Це глобальна мережа громадських добровольців, членами якої є 1,2 млн лідерів бізнесу та представників професійної еліти. Більш ніж 34 тисячі Ротарі Клубів у більш як 200 країнах і географічних областях втілюють проекти служіння як у своїх місцевих громадах, так і поза їх межами з метою подолання таких негативних явищ, як бідність, хвороби, голод, неписьменність і забруднення навколишнього середовища.
     
    Сьогодні ми поспілкуємося з ротарійцем із Кропивницького Дмитром Максименком, який почав свою діяльність у Шанхаї. 
     
    Все починається з дитинства
    Дмитро Максименко народився та виріс у Кропивницькому, навчався у гімназії №5.
    — Я дуже вдячний тогочасному директорові гімназії Віктору Громовому, котрий своїм прикладом показав, якою має бути людина з активною громадянською позицією та проактивним підходом до вирішення суспільних проблем.  Мої ж батьки  сформували в мені внутрішню парадигму, що потрібно щось віддавати суспільству, а не тільки брати від нього.  Ще в піонерські роки ми з друзями ходили і допомагали стареньким людям, людям з інвалідністю, що жили неподалік нашої школи. Нам було тоді років по 10-12.  Пам’ятаю, як один самотній ветеран Другої світової, коли ми прийшли до нього допомогти по господарству, зі сльозами на очах розповідав нам про своє життя, показував старі фото, свою величезну бібліотеку. Йому просто хотілося поспілкуватися із кимось. Такі моменти, особливо із дитинства, назавжди закарбовуються у серці і в майбутньому проростають у щось важливе. Із цього, мабуть, все й почалося, і  згодом, вже у дорослому віці, привело мене до Ротарі Клубу. Один із девізів Ротарі — це «Служіння понад себе». І мені така життєва філософія завжди імпонувала, — згадує Дмитро Максименко.
    Ротарійцем пан Дмитро став відносно нещодавно. Це трапилося у Шанхаї у 2014 році. Кропивничанин  пропрацював там майже дев’ять років, де представляв одне із наших промислових підприємств.
     
    — Ми, до речі, одна із небагатьох українських компаній у Китаї, яка продавала виготовлену в Україні високотехнологічну продукцію китайцям, а не навпаки. Потрапити до Ротарі Клубу можна тільки за запрошенням. Я був запрошений моїми американськими друзями у Шанхаї прийти на одну із зустрічей ротарійців. Побачене там мене дуже вразило.  Я познайомився із людьми різних національностей, різних професій та освітніх бекграундів, що зібралися разом в чужому місті, у чужій країні задля високої мети — змінити світ навколо себе на краще, — розповідає співрозмовник про початок свого шляху ротарійця.
     
    Специфіка Ротарі в Китаї
    Всесвітня організація Rotary International, яка об’єднує ротарійців із усіх країн, не має змоги зареєструватися в Китаї. Тому що, відповідно до китайського законодавства, усі недержавні організації, які мають свої штаб-квартири поза межами КНР, не мають ніякого шансу отримати державну реєстрацію в цій країні.
     
    — На жаль, така ситуація є дуже дивною, оскільки Ротарі не здійснює ніякої політичної та релігійної діяльності, а займається виключно благодійними проектами. Наразі членами Ротарі Клубів у Китаї є лише іноземці, які працюють та навчаються там. Громадянам КНР, на жаль, шлях до Ротарі поки що закритий, та все ж маємо надію, що найближчим часом ситуація зміниться та китайці матимуть змогу влитися до міжнародного ротарійського руху, — розповідає пан Дмитро.
     
    Діяльність Ротарі Клубів у КНР раніше іноді викликала деяке непорозуміння з місцевою владою, адже назва Ротарі китайською мовою співзвучна забороненій в Китаї організації Фалуньгун.
     
    — Звісно ж, що назву вигадали не ми. Вона була обрана ще у 1905 році засновником Ротарі, американським адвокатом Полом Гаррісом. Так вийшло, що в китайській мові назва «Ротарі» є співзвучною цій організації, яка зараз заборонена в країні. І були казуси, коли нас приймали за послідовників Фалуньгун, але потім розбиралися і, дякувати Богу, до конфліктів не доходило, — згадує наш співбесідник.
     
    Основний наш проект — це допомога дітям та екологія 
    Деякий час Дмитро Максименко був президентом одного з шанхайських Ротарі Клубів. У рік свого президентства ротарієць разом зі своїми однодумцями реалізовували проект допомоги дітям трудових мігрантів, що приїхали до Шанхаю в пошуках кращої долі з віддалених, бідних провінцій.
     
    — Ці люди фактично збудували своєю тяжкою працею те, що ми називаємо “китайським дивом”. На жаль, дуже часто діти цих заробітчан живуть у нелюдських умовах. Вони не мають шанхайської прописки, а без неї  діти мігрантів не можуть отримати освіту разом із шанхайськими дітьми або ж мати право на безкоштовну медичну допомогу. Для таких дітей організовуються спеціальні школи за межами міста. Але у більшості з них немає навіть елементарних речей: ручки чи зошита. Ми вирішили, що проспонсоруємо 250 таких дітей і організуємо  закупку необхідних речей для навчання на весь шкільний рік, включаючи навіть зимові куртки, іграшки та термоси.  Інший значний проект, що підтримував наш Клуб, називається Heart To Heart.  Це спонсорування операцій на серці дітям, батьки яких не мають змоги оплатити необхідне хурургічне втручання. Тобто ми акцентували свою діяльність преважно на допомозі діятм, — розповідає Дмитро Максименко.
     
    Друге, на чому шанхайські ротарійці зосереджували увагу, — це екологія. У Китаї величезні проблеми зі станом навколишнього середовища: брудне повітря, низький рівень чистоти питної води, опустелювання територій тощо. Тому вирішення екологічних питань є одним із ключових пріоритетів у діяльності Ротарі Клубів у КНР. Пан Дмитро разом із одноклубниками підтримали минулорічну ініціативу Президента Rotary International Єна Райзлі, що закликав усіх ротарійців висадити по одному дереву на День Землі.  Тож у далекому Китаї тепер росте дерево з іменним бейджиком кропивничанина. Також шанхайські ротарійці на чолі з наши земляком висаджували дерева у провінціях, що дуже потерпають від опустелювання, — Внутрішній Монголії та автономному районі Нінся.
     
    — Було б дуже доречно провести щось подібне й у рідному місті. Знаю, що питання озеленення Кропивницького — одне з найактуальніших для місцевих активістів. Дерева — це кисень, це наш захист від шкідливих чинників навколишнього середовища. Тож їх не треба нищити, а навпаки, насаджувати якомога більше у нашому регіоні. Хотів би запропонувати кропивницьким ротарійцям та активістам інших організацій об’єднуватись разом задля реалізації подібних проектів, що безперечно призведуть до покращення екологічної ситуації в нашому місті. 
     
    — Як і шанхайські колеги, ротарійці Кропивницького проводять велику роботу по допомозі дітям, а особливо дітям АТОвців, що загинули, захищаючи нашу Батьківщину. Українські ротарійці спонсорують програми психологічної реабілітації для таких дітей. Нещодавно кілька дітей з Кропивницького проходили такі програми у Польщі та Бельгії. Спонсорську допомогу надавав Ротарі Клуб нашого міста. Окрім того, ротарійці Кропивницького є одними із меценатів Міжнародного конкурсу молодих піаністів імені Нейгауза, що традиційно проводиться в обласному центрі у квітні. Ротарі Клубом Кропивницького постійно надається допомога кільком реабілітаційним центрам для колишніх наркоманів та алкоголіків. Зокрема, восени разом із шанхайським клубом було закуплено дрова для опалення реабілітаційних центрів на цілу зиму, —зауважив співрозмовник.
     
     
    Боротьба з поліомієлітом
    Всесвітній рух Ротарі дуже великий, адже серед членів  клубів є дуже багато впливових людей, які  вкладають чимало власних коштів для спонсорування проектів Rotary International. Один із головних проектів усіх ротарійців — це боротьба з поліомієлітом. Rotary International разом із фондом Білла і Мелінди Гейтс разом борються з цим страшним захворюванням шляхом організації та проведення безкоштовної вакцинації по всьому світу.
     
    — Поліомієліт на сьогоднішній день ліквідований майже у всіх країнах.  Зараз залишилося буквально дві-три країни, де релігійні фанатики забороняють приїхати нашим волонтерам і зробити безкоштовне щеплення для дітей. Вони вважають вакцинацію частиною якоїсь всесвітньої змови. І, на жаль, через таке мракобісся гинуть діти, — розповідає Дмитро Максименко.
     
    Зараз у світі налічується близько 34 тисяч Ротарі Клубів та більше 1 млн 200 тисяч ротарійців. Членами Ротарі є успішні бізнесмени та професійні лідери, які здійснюють гуманітарне служіння, підтримують високі етичні стандарти, допомагають будувати взаєморозуміння і мир у світі.
     
    — Для мене бути ротарійцем  — це дійсно змінювати світ на краще у приємній компанії однодумців. Як би це пафосно не звучало. Крім того, це бути членом однієї великої міжнародної сім’ї, де зібрані представники різних країн, національностей, традицій, культур, мов, але які об’єднані однією спільною метою — служінням людству, — додає на завершення Дмитро Максименко.
     
    «Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом. 
     
    Аліна Кулик
     
    Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно - живи позитивно» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом.