Культура та національна ідентичність – речі, які маємо розвивати, як велика країна

  • 17 квіт. 2019 13:11
  • 872
    • Новина Культура та національна ідентичність – речі, які маємо розвивати, як велика країна Ранкове місто. Кропивницький
     
    Україна – велика 45-мільйонна країна, яка має багато речей, які потрібно розвивати, – і в політиці, і в економіці, і особливо в культурі. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з представниками української діаспори Словацької Республіки.
     
    Про це повідомляє Урядовий портал
     
    На сьогодні у Словаччині проживають близько 8 тис. етнічних українців – вихідців із Центральної та Західної України. Найбільш чисельною та представницькою організацією закордонних українців у Словаччині є Союз русинів-українців. Тут працює Спілка українських письменників Словаччини, є 7 середніх навчальних закладів з вивченням української мови і літератури, у тому числі Об’єднана школа-гімназія ім. Т.Шевченка м. Пряшів з українською мовою навчання, працюють кілька народних ансамблів, друкуються кілька газет, є своя радіостанція.
     
    Володимир Гройсман повідомив про результати перемовин з Прем’єр-міністром Словаччини Петером Пеллегріні і доповів, що домовився про надання приміщення для українського культурного центру, а також встановлення пам’ятника Тарасу Шевченку у центрі Братислави.
     
    - У нас є спеціальна програма підтримки закордонних українців. Її обсяг фінансування становить 100 млн грн. Ми велика країна, і у нас є багато речей, які маємо розвивати – і в політиці, і в економіці, і в культурі. Для мене це не просто слова, - сказав Володимир Гройсман.
     
    За його словами, свою культуру та ідентичність «треба зберігати» і брати приклад з представників української діаспори Словаччини, більшість з яких – діти та онуки українців, які покинули батьківщину десятки років тому.
     
    - Я прихиляю голову перед тими, хто зберіг на відстані від батьківщини свою мову, культуру. Особливо поважаю дітей, які народилися на чужині, але є носіями рідної мови, культури і традицій, - додав Володимир Гройсман.
     
    Він додав, що українців по світу понад 65 мільйонів. І з усіма ними треба працювати – системно, злагоджено і з розумінням того, що активна і єдина позиція закордонних українців, їх народна дипломатія може не просто допомогти Україні, а бути подекуди ефективнішою за традиційну дипломатію.
     
    Нагадаємо: Степан Кубів підписав Угоду з Китаєм про надання Україні майже $30 млн технічної допомоги