На Кіровоградщині вакцинують свійських птахів

  • 10 квіт. 2019 13:37
  • 801
    • Новина На Кіровоградщині вакцинують свійських птахів Ранкове місто. Кропивницький
     
    З початку 2019 року проти хвороби Ньюкасла вакциновано понад 450 тисяч голів птиці в приватних господарствах  Кіровоградської області.
     
    Випадки захворювання птиці на хворобу Ньюкасла нещодавно були зареєстровані в Болгарії, Ізраїлі, Чехії, Мексиці. Висока епізоотологічна небезпека цього захворювання пов'язана з перенесенням інфекції на різні території живою птицею, зокрема перелітною, а також разом з птахівничою продукцією. Тому хвороба Ньюкасла включена до списку А (особливо небезпечних хвороб) Міжнародного епізоотичного бюро.
     
    Економічний збиток від хвороби може бути досить значним, що зумовлено високою захворюваністю нещеплених птахів (серед курчат до 100%) і летальністю (від 60 до 90%). Єдиний спосіб захистити птицю від страшної хвороби – проводити своєчасну імунізацію всього поголів'я з використанням вакцини.
     
    Відповідно до наказу Мінагрополітики від 17.10.2011 №548 всю сприйнятливу до хвороби Ньюкасла птицю в птахогосподарствах усіх форм власності, в тому числі птицю особистих селянських господарств населених пунктів, в обов'язковому порядку щеплюють згідно з планом проведення протиепізоотичних заходів. Вакцина є безкоштовною.
    З початку поточного року лікарі ветеринарної медицини Держпродспоживслужби області вакцинували проти хвороби Ньюкасла 458 145 голів птиці в приватних господарствах. Варто зазначити, що завдяки постійній роботі фахівців це захворювання в Україні не реєструється з 2006 року.
     
     
    Варто зазначити, що сьогодні діють жорсткі вимоги до застосування обмежувальних заходів при спалахах хвороби Ньюкасла. Так, при виникненні цього захворювання в Україні забороняється переміщення птиці та сировини з неї з території регіону (області). У птахогосподарстві (фермі, пташнику), дворі незалежно від форми власності застосовують стемпінг-аут: вся хвора та підозрювана на захворювання на хворобу Ньюкасла птиця забивається під контролем спеціалістів ветеринарної медицини. Забій птиці проводиться безкровним методом, туші знищуються шляхом спалювання у визначеній зоні. Також проводиться знищення яєць (інкубаційних та харчових). Крім того, обмеження можуть бути зняті лише через 6 місяців після вжиття карантинних заходів.
     
     
    Довідково. Хвороба Ньюкасла (псевдочума) - висококонтагіозна хвороба птахів із загону курячих, що виражається враженням органів дихання, шлунково-кишкового тракту і центральної нервової системи. Зараження птиці відбувається аліментарним і аерогенним шляхами, через корм, воду, повітря, при тісному контакті здорових і хворих особин.
     
    На фото – вакцинація птахів у приватному господарстві фахівцями Олександрійської міської лікарні ветеринарної медицини
     
    Інформує прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області
     
     
    Читайте також: Рятувальники дістали трьох борсуків з оглядового колодязя (ФОТО)