Вибухи у Кропивницькому сколихнули всю Україну

  • 3 квіт. 2019 19:22
  • 1900
    • Новина Вибухи у Кропивницькому сколихнули всю Україну Ранкове місто. Кропивницький
     
    Близько 20-ї години 27 березня на автостоянці по вулиці Київській стався вибух машини для перевезення скрапленого газу. За першим вибухом послідували ще шість. 
     
    Зарево від пожежі в середмісті Кропивницького можна було побачити з усіх частин міста. Потужний перший вибух викликав паніку в соцмережах. Люди почали публікувати відео, які нагадували ядерний гриб. Центральні телеканали вийшли в ефір з екстреним повідомленням про надзвичайну ситуацію в Кропивницькому.
     
     
    На місце події одразу прибули вогнеборці, поліція, медики та бійці Нацгвардії. До гасіння залучили чи не рекордну кількість машин та рятувальників (85 осіб та 19 одиниць техніки). Двоє ДСНСників отримали травми та були госпіталізовані. Також до лікарні потрапили двоє людей, які перебували на території парковки в момент вибуху.
     
    — До нас в лікарню надійшло двоє пожежників і двоє працівників заправки. Один у тяжкому стані перебуває в реанімації. Троє в опіковому відділенні. Їхній стан від задовільного до середнього. Людина, яка перебуває в реанімації, наразі в тяжкому стані, — повідомила завідувачка опікового відділення Кіровоградської обласної лікарні Наталя Корчака. Через кілька днів водій автоцистерни помер у лікарні. 
     
     
    Гасили пожежу кілька годин. Від вибухової хвилі були пошкоджені не лише шибки будинків поруч, а й вікна школи №20. Після інциденту міський голова доручив обстежити будівлі та відремонтувати їх за рахунок міського бюджету.
     
    — Дав завдання ретельно обстежити будинки по вулиці Київській, що були в епіцентрі вибуху. До складу комісії входять квартальні, працівники управління з надзвичайних ситуацій, архітектурно-будівельного контролю, управління капітального будівництва. Вони обстежать кожен будинок і визначать ступінь пошкодження. Щоб ми коштом міського бюджету змогли допомогти людям. Члени комісії працюватимуть до понеділка. Якщо раптом чийсь будинок пропустять, обов’язково повідомте на мою «гарячу лінію»! Сам на сам з бідою не залишимо, — написав на своєму фейсбуці міський голова Андрій Райкович.
     
     
    Він також звернувся до рятувальників з проханням перевірити всі небезпечні заправки обласного центру, які можуть становити загрозу.
     
    Я також хочу звернутись до фахівців служби ДСНС — перевірте всі заправки нашого міста, особливо ті, що розташовані в житлових кварталах, біля соціальних закладів нашого міста. Ми не можемо більше так ризикувати, — закликав Райкович.
     
     Через кілька днів після інциденту правоохоронці почали притягувати ймовірних винуватців до відповідальності. Керівнику ТОВ «Елан-Ві» та головному інженеру цього підприємства повідомлено про підозру у порушенні правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, що спричинило тяжкі наслідки.
     
    — Прокуратура готує до суду клопотання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу. Слідство наполягатиме на триманні під вартою. Зауважимо, що інженера правоохоронці затримали в порядку ст.208 КПУ України при спробі покинути територію України. Керівник підприємства до цього часу перебуває в лікарняному закладі під охороною, — повідомила речниця прокуратури Кіровоградської області Наталя Алєксєєнко.
     
    За ліквідацію цієї страшної пожежі особливу подяку містяни висловлюють старшому лейтенанту Ярославу Жаботинському, який отримав опіки першого та другого ступенів, та Костянтину Назаренку, що потрапив до лікарні з опіками голови першого та другого ступенів.
     
    Дмитро Семенюк
     
     
     
     
    Читайте також: Адвокат подає апеляцію щодо запобіжного заходу підозрюваному у справі вибуху