Вибори у Кропивницькому (I тур): курйози, статистика та результати

  • 3 квіт. 2019 20:13
  • 1403
    • Новина Вибори у Кропивницькому (I тур): курйози, статистика та результати Ранкове місто. Кропивницький
     
    Минулої неділі українці голосували у першому турі президентських виборів. До процесу долучилося майже 20 мільйонів громадян. На Кіровоградщині – понад півмільйона. У Кропивницькому – понад 100 тисяч містян. Із загальної кількості кандидатів трійку лідерів очікувано очолили Президент України Петро Порошенко, відомий комік Володимир Зеленський та екс-прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко.
     
    Дільниці свою роботу на території області розпочали вчасно. До 10:30 на одній дільниці Устинівського району громадяни навіть забезпечили стовідсоткову явку.
    Як повідомила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області Зоя Лебідь, на Кіровоградщині виборчий процес відбувся відносно спокійно.
     
    – В цілому кампанія пройшла у конкурентних умовах із дотриманням демократичних виборчих стандартів. Суттєвих порушень, що могли б вплинути на результати голосування, ми не зафіксували. В нашому регіоні були проблеми зі списками виборців (коли люди не змогли себе знайти у списках виборців). Їх ми зафіксували більше, ніж в інших областях. Інші тенденції порушень були такі ж, як і по всій Україні. Основне порушення, що ми зафіксували, – голосування без паспорта в невеликих населених пунктах. Цей факт задокументували наші спостерігачі та поліція. В одному із сіл Голованівського району таких випадків було шість. Також суттєвим порушенням було фотографування бюлетенів, – повідомила Лебідь.
     
    Також спостерігачка відзначила і недостатню підготовленість учасників виборчого процесу.
     
    – Варто відзначити неналежну кваліфікованість членів дільничних комісій, що викликано недостатньо серйозним ставленням партій до свого складу. Зокрема, це помітно по післявиборній ночі, коли чимала кількість протоколів відправлялася на доопрацювання. Про те, що на одній з дільниць члени комісії відмовились від оргтехніки, пояснюючи це тим, що не вміють нею користуватися, – також свідчить про недостатньо ретельне ставлення до підбору кадрів, – зазначила Зоя Лебідь.
     
    Не обійшлося на дільницях і без курйозів. За джерелами CBN, на одному з місцевих пунктів голосування спостерігачем працювала незряча людина. Вона пробула на дільниці до обіду та потім її відправили додому. Ще один курйоз стався в Підгайцях Кропивницького району. Чоловік обурився, що його дружину не знайшли у списках виборців, та порвав бюлетень. Пошкоджений документ члени комісії не зарахували.
     
    Громадянам, яким нещодавно виповнилося 18 років (і вони голосували вперше), на деяких дільницях вручали солодкі подарунки. Подарунок також вручили і 95-річній кропивничанці Ганні Медведєвій. Жінка не захотіла голосувати вдома і прийшла на дільницю самостійно.
     
    Станом на ранок 2 квітня ЦВК опрацювала 97,7% протоколів по Україні. Напередодні центрвиборчком вже заявив про проходження другого туру виборів, який відбудеться 21 квітня.
     
    Дмитро Семенюк
     
    Читайте також: У день виборів Президента на Кіровоградщині зафіксували видачу бюлетя без пред’явлення паспорта